Akvárium s řasokoulemi Více zde 01d 22h 12m 04s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Karmosova

V kategorii: Deníky a diskuze našich

karmos - 05/12/2012

Potřebuji poradit,koupil jsem si čerpadlo Hydor koralia nano 1600 l/h a nevím kam přesně ho umístit.
Mám tam Eheim 3 350T rostřikovací rampu která žene vodu po celé délce zadní stěny směrem k přední.


Ardjuna - 05/12/2012

#18: Alkalitu (nesprávně "uhličitanovou tvrdost") není třeba zvyšovat, pokud tedy není nulová (což je prakticky nemožné dosáhnout). Viděl jsem už několik testů, které se snažily ověřit tvrzení, že příliš nízká alkalita může vést k tzv. kolapsu pH. Nic takového se ale zatím nikomu nepodařilo prokázat. Z výsledků těchto pokusů vyplývá, že by KH muselo mít hodnotu pod 0.01, aby pH kleslo někam pod 3.5 (což by ovšem pořád ještě nebyl žádný "kolaps"). Více najdeš třeba zde: https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/voda-rasy (v odstavci "Acidita a alkalita"). Rostliny většinou nízké KH spíše uvítají (až na pár výjimek).

#20: Nejlepší umístění čerpadla zjistíš tak, že si to prostě a jednoduše vyzkoušíš dát na různá místa v nádrži. Cílem by mělo být, aby se ti voda v nádrži "točila". Obvykle je dobré ho použít tam, kde ti stojí voda. V akváriu by pokud možno neměla být žádná slepá místa (pokud to vyloženě není tvým cílem).


karmos - 05/12/2012

A tu rostřikovací rampu tam mám nechat???
Nebo to mám dát jenom do trubky?? Vedle toho čerpadla aby to šlo jedním směrem?


Ardjuna - 05/12/2012

To musíš vyzkoušet ... která kombinace bude dávat nejlepší výsledky. Někteří lidé se snaží eliminovat co nejvíce hardwaru v akváriu (z estetických důvodů). Jiným to nevadí. Záleží tedy jen a jen na tobě, jak chceš, aby to vypadalo ... a jestli ti více záleží na nastavení co nejlepšího proudu nebo dáš přednost estetickému dojmu (který ti znatelně zúží manipulační prostor).

Já bych asi zkusil dát do pomocné čerpadlo někam "na půl cesty", tak aby mi pomáhalo "nastartovat" zpomalující se proud ... Pokud to nebude moc dobře fungovat, tak můžeš zkusit odpojit rozstřikovací rampu a nechat tam jen jediný vývod z filtru ... a čerpadlo pak dát na opačnou stranu (ale křížem, tj. né přímo naproti tomu vývodu) ... atd. Někdo taky dává dva vývody proti sobě, tak aby se proud střetl přesně uprostřed nádrže, a pak šel dolů ke dnu. Možností je více ... musíš to prostě vyzkoušet, která z nich bude ve tvém případě fungovat nejlépe. Jak už jsem řekl, cílem by mělo být zlepšení cirkulace vody (tzn. aby se ti voda v akváriu "točila" a nikde jsi neměl slepá místa).


grunda - 06/12/2012

ideální je do vody nalít třeba Torben, pak vidíš, kde všude máš proud a kde už ne


karmos - 06/01/2013

Zdravím,mám neustále problém s dávkováním CO2,měl jsem nainstalovaný difuzor a jehlový ventil na plno a dropchecker byl stále tmavě zelený.Tak jsem si koupil Aquato superJet v domění že už to dostanu aspoň na světle zelenou ale bohužel ventil mám uplně na doraz a dropchecker stále tmavě zelený.Přitom po výměně vody dropchecker z modrá takže v něm problém není.
Muže někdo pomoci?? Děkuji.


Angus - 06/01/2013

Ahoj, já jsem také dlouho bojoval s dávkováním CO2. Jakou náplň v dropcheckeru používáš? Má roztok skutečně 4 dKH? Já jsem velmi spokojený s náplněmi od Dennerle (zde na eshopu) - tam mám jistotu, že Dropchecker bude ukazovat správně.

Já jsem přidával CO2 tak moc, až nebylo možné počítat bublinky - teprve pak jsem se začal dostával na světle zelenou barvu. Prostě bych dále přidávám množství CO2 a kontroloval ryby - jednou to barvu změní :)

BTW, samozřejmostí je dostatečny proud v nádrži :)

Ted jsem si ještě všiml - co znamená, že máš ventil naplno? Jehlový ventil chápu, ale před ním přeci musíš mít redukční, ne? kdyby si měl ten naplno tak by ti to v nádrži udělalo pěknou paseku. Jak máš sestavený CO2 set?


karmos - 06/01/2013

angus: dropchecker má nápln od Dennerle.
Chyba, měl jsem na mysli redukční. Tak to nechapu! Mám ho fakt na plno bublinky to má cca 2 za sekundu.


Angus - 06/01/2013

Redukční ventil máš na plno... máš dva budíky? Máš otevřenou lahev naplno? To je divné...2b/s je podle mě velmi málo... mám nádrž o kousek menší než ty a bublin jsem pouštěl tak 8/s (skoro se to nedalo spočítat) a pak teprve šel dropchecker do světle zelena...

Hoď sem nějakou fotku tvého CO2 setu kde bude vše dobře vidět


karmos - 06/01/2013

Je to Co2 set od Dennerle.


Angus - 06/01/2013

Aha, takže máš skutečně jen hlavní uzávěr lahve a k tomu jehlový ventil... takže máš lahev i jehlový ventil naplno a dá ti to jen 2b/s? To je špatné :(


karmos - 06/01/2013

jo přesně všechno na plno.
Co stím mám dělát???


Angus - 06/01/2013

Tak to bohužel neporadím... snad poradí někdo kdo má zkušenosti s tímto ventilem, za tu cenu by to mělo pracovat samo :(


Ardjuna - 06/01/2013

Napadla mě jedna věc, která by to mohla způsobovat:

Jehlové ventily Dennerle Primus/Quantum bývají z výroby nastavené přibližně na 2 bubl./sek. (při úplném otevření kohoutu/ventilu). Někdy se ale může stát, že je ventil zcela zablokovaný, nebo příliš "přiškrcený" (tj. plyn nedosahuje potřebného tlaku). V případě, že je ventil zablokovaný, je třeba tenoučkým šroubovákem (o průměru 2 - 2.5 x 0.5 mm) pootočit šroubkem uvnitř ventilu přibližně o polovinu otáčky proti směru hodinových ručiček (viz obrázek), a poté s naplno otevřeným kohoutem "propláchnout" ventil proudem CO2. V případě potřeby je možné ventil překalibrovat opatrným pootáčením šroubku ve směru nebo proti směru hodinových ručiček vždy o 1/8 otáčky.

[img]http://dl.dropbox.com/u/8272114/akva/dennerle_primus_serizeni.jpg[/img]


karmos - 06/01/2013

Marcel: Super tak to jsem nevěděl že to takhle jde přidat. Moc ti děkuju.


Ardjuna - 07/01/2013

Není zač ... mně se také stalo, že byl ventil zablokovaný.
PS: [color=#3366ff]Dej pak vědět[/color], jestli to ten problém vyřešilo.


karmos - 07/01/2013

Marcel: Tak to bylo tím ventilem.
Pootočil jsem sním o polovinu proti směru hodinových ručiček a ted to mám tak cca na pulku ten ventil.
Ted tam pouštím cca 5 až 6 bub/s a dropchecker už je světle zelený.
Dik ;)


karmos - 23/03/2013

Z ničeho nic mě začala uhnívat. Pogostemon erectus a Tiger lotus.
Zajímavé je to že jsem nic neměnil


karmos - 25/03/2013

Tak jsem ty rostliny vytahl a oni nemaj vubec koreny.
Ty uhnily taky.


Předchozí stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde