Akvárium s řasokoulemi Více zde 01d 09h 24m 29s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Jaký zvolit substrát do akvária

V kategorii: Ostatní

Gargamel - 02/08/2012

Jde o to, aby jsi to dal co možná nejhlouběji a krátery tam asi není úplně dobré kopat :) Čím hlouběji, tím líp.


Sunkafit - 03/08/2012

Ja mam velmi dobre skusenosti z Manadom+aquabasic plus....mam to navrstvene možno az moc :D aquabasic 3cm + 7cm manada a parada len si treba dať pozor pri sadení pre neskuseneho ako som bol ja v začiatkoch je to horor povedal by som ze bez pinzety takmer nemožné....jedina škoda je že neznižuje ph lebo mame neuveritelne tvrdu vodu mam v akva cca ph 7,5 nemám ako znižovať ph čiže používam len jelšové šišky a listy mandlovníka ale pochybujem že to pomáha


Ardjuna - 03/08/2012

.


Vladik - 03/08/2012

Za ten článek o RO se přimlouvám. Nikde na netu nic podobného není, jestli se nepletu.


Ardjuna - 03/08/2012

.


budulinecek - 03/08/2012

Tak to je podstatná informace k osmocote ... díky ....


pedro - 03/08/2012

Na obalu osmocote je napsané, že se uvolňuje v zemině podle vlhkosti. Nemyslím si ale, že by vzdušná vlhkost způsobila nějaké výrazné vyprchání živin. Nebo ti to říkal přímo ten distributor? Příjde mi to divné.


Ardjuna - 03/08/2012

.


Gargamel - 04/08/2012

My každé cca 3 týdny rozděláme jedno balení osmocote a nasypeme to do kapslí, ty se během 3 týdnů až měsíce prodají a jedeme takhle znova, takže v tom by problém být neměl. Pokud má ale někdo ve sklepě rozdělané osmocote půl roku, nějaký úbytek už tam asi může být.


Ardjuna - 04/08/2012

.


administrator - 04/08/2012

Dobrý den, používáme Osmocote dům a balkón, to se nejvíce osvědčilo. Bylo nám to doporučeno akvaristy z Německa, kteří v oblasti používání Osmocote do dna mají dlouhodobé zkušensoti.


danosh - 04/08/2012

Dobrý den, zajímalo by mě kolik g hnojiva Osmocote byste dali do akvaria o rozměrech 60x30x30. Děkuji za odpověď :)


Gargamel - 04/08/2012

Prostě to tam jenom nasyp aby byla cca 2x2 cm nějaká kulička nebo dej tabletky v rozestupu cca 6x6cm. Není to žádná věda.


Ardjuna - 04/08/2012

.


danosh - 04/08/2012

děkuji moc za odpovědi, neměl sem totiž vůbec představu o tom kolik těch kuliček do substrátu můžu dát, aby toho hnojiva nebylo ani moc ani málo :) jílové kuličky sem zkoušel, ale moc se mi neosvědčili, tak chci dodatečně zkusit ten Osmocote :)


Ardjuna - 05/08/2012

.


Gargamel - 05/08/2012

O té "domácí" výrobě Aquasoilu jsem taky uvažoval, nakonec jsem dal přednost klasickému písku s Osmocote. O výrobě něčeho podobného jako je Aquasoil jsem kdysi dost četl. V zásadě se jedná o toto:

V zahradnictví si koupíte substrát , který používají pěstitelé bonsaií. Jmenuje se to Akadama: http://shop.isabelia.cz/akadama/124-akadama-stredni-16l.html
Akadama je substrát s vysokou hodnotou CEC, což znamená, že je schopen tahat živiny a minerály z vodního sloupce do sebe a živiny jsou tak přístupné kořenům. Pracuje to tak, že když je ve vodě nadbytek živin, substrát si to do sebe nacucá jako houba. Když potom třeba týden nepřihnojíme a živiny se vyčerpají, rostlinám to nevadí, protože substrát tyto živiny začne uvolňovat zpátky. Pak zase přihnojíme a takhle to jde dokola. Mezi substráty, které mají tuto vlastnost řadíme např. již zmíněnou Akadamu, Ratajův Aquaclay ground, ratajův Profi soil, JBL Manado, ADA Aquasoil Amazonia atd. Jedinná ADA ale obsahuje i další živiny, které jsou v ní hned od začátku. Ostatní substráty jsou bez živin a teprve je do sebe musí natahat z vody (což může být problém, pokud pořádně nehnojíme do vody).

Akadama a Aquasoil snižují pH a tvrdost. Tím, že váží minerály totiž do sebe nacucají Mg a Ca, takže se tím sníží tvrdost. Toto je další velká výhoda těchto substrátů.

Jako podklad pod tento substrát je dobré poprášit dno akvária rašelinou. Obsahuje ji i Aquasoil od ADA. Ta se tam nedává kvůli živinám, ale kvůli bakteriím. Je to vlastně potrava pro užitečné bakterie, takže se v substrátu o poznání rychleji zabydlí.

Na tu rašelinu je potom dobré dát Osmocote, které má v sobě navázané živiny včetně NPK, které potom uvolňují do substrátu a rostliny je můžou čerpat následně kořeny. Stačí to těma kuličkama osmocote opět jen poprášit.

Na tyto dvě vrstvy už stačí jen dát Akadamu a je hotovo.

Nevýhody:
Největší nevýhodou akadamy je její zrnitost a hlavně fakt, že je příliš lehká. Nehodí se pro kobercové rostliny, protože má moc velká zrna. Tím, že je tak strašně lehká má tendenci tvořit ploché dno - nemůžete si udělat v akváriu reliéf, protože se vám od zadní stěny sesune k přední, což je dost blbý. Je to v podstatě to samé, co Aquaclay ground od rataje. cena je +- stejná, takže není moc důvod lítat po zahradnictvích a můžete rovnou vzít Aquaclay ground z akvaristiky. To samé JBL Manado. Akorát akadama ještě snižuje pH. Pokud už se rozhodete pro toto řešení, vzal bych raději Ratajův Profi soil, který má zrnitost do 2mm, takže můžete mít i HC a malinké kobercovky. profi soil je ale dražší.

Nejlepší volbou (daleko nejlepší, pokud se nedíváme na cenu) je Aquasoil od ADA. Zrnitost je tak akorát a hlavně - není tak lehký a dá se tvarovat, to znamená, že jde dělat krásné kopce, které se po čase neesypou. Navíc obsahuje vhodná mnoýství živin a NH4 (viz. článek). S Aquasoilem to opravdu roste úplně jinak.

Pro lidi, kteří chtějí mít akvárium s většími rybami, echinodory a žádné extra trávníčky, bude bohatě stačit koupit rašelinu+osmocote+aquaclay ground od rataje nebo profi soil.
Pokud chcete tvořit pěkné krajinky, vyvýšená místa, kopce, pak není akadama, aquaclay ground, Manado pro Vás. Vy byste měli spíš pouvažovat o Aquasoilu od ADA nebo potom osmocote + křemičitý štěrk.


Gargamel - 05/08/2012

Věřím, že pokud se v těchto substrátech neorientujete, máte v tom trochu guláš, protože to zní všechno stejně :D Udělám proto malé porovnání a přehled substrátů s vysokým CEE:

Akadama
- dostupná v zahradnictvích (specializovaných) nebo na netu.
- cena za 16 litrů: 375,-Kč
výhody:
- vysoké CEE, snižuje pH, tvrdost
nevýhody:
- moc velká zrnitost pro malé a stonkové rostlinky
- moc lehká - ploché dno
[img]https://www.rostlinna-akvaria.cz/uploads/720-akadama.jpg[/img]
[img]https://www.rostlinna-akvaria.cz/uploads/721-akadama1.jpg[/img]

Rataj Aquaclay Ground
- 10 litrů za 259,-Kč. K dostání cenově výhodná 50 litrová balení.
výhody:
- vysoké CEE
nevýhody:
- jako akadama
[img]https://www.rostlinna-akvaria.cz/uploads/722-aqua_ground.jpg[/img]
[img]https://www.rostlinna-akvaria.cz/uploads/723-aquaclay-ground.jpg[/img]

JBL Manado
- cena 379,-Kč za 10 litrů
v podstatě to samé
[img]https://www.rostlinna-akvaria.cz/uploads/724-jbl-manado.jpg[/img]
[img]https://www.rostlinna-akvaria.cz/uploads/725-jbl-manado1.jpg[/img]

Rataj Profi soil
-cena 8 litrů za 360,-Kč
to samé, ale výhodou je malá zrnitost
nízká zrnitost umožňuje použití i v nano akváriích
[img]https://www.rostlinna-akvaria.cz/uploads/726-profi-soil.jpg[/img]
[img]https://www.rostlinna-akvaria.cz/uploads/727-profi_soil_2.jpg[/img]

ADA Aquasoil Amazonia
- cena za 9 litrů 875,-Kč
- tady jsou pavděpodobně jen výhody - vhodný obsah živin, NH4, nedrolí se, drží tvar atd. Jde cítit jak hlína :D
- používají přední aquascapeři a rostlinkáři
[img]https://www.rostlinna-akvaria.cz/uploads/728-ada-amazonia.jpg[/img]
[img]https://www.rostlinna-akvaria.cz/uploads/729-ada-aquasoil.jpg[/img]

Substrát od Olivera Knotta
- kvalitou srovnatelné s ADA
[img]https://www.rostlinna-akvaria.cz/uploads/730-oliver-knott.jpg[/img]
[img]https://www.rostlinna-akvaria.cz/uploads/317-hemianthus-callitrichoides3.jpg[/img]


Gargamel - 05/08/2012

Přidávám citaci z Marcelova článku, kde vysvětluje velice dobře, co to znamená CEE:

Substráty s vysokou hodnotou CEC (angl. Cation Exchange Capacity = kationtová výměnná kapacita) dokáží absorbovat z vody poměrně velké množství živin (na molekulární úrovni). Jedná se především o jílovité/porézní materiály (např. ADA Aqua Soil, JBL Manado, Rataj Profi Soil apod.). Substrát a voda spolu vzájemně reagují, protože mezi nimi dochází k přesunu živin. Pokud koncentrace živin v substrátu přesáhne koncentraci živin ve vodním sloupci, osmotický tlak zapříčiní uvolnění živin z koncentrovanějšího sedimentu do vodního sloupce. Pokud je naopak vyšší koncentrace živin ve vodním sloupci než v sedimentu, pak se na základě stejného osmotického tlaku přesunou ionty do sedimentu. Pro rostliny nehraje moc velkou roli, zda jsou jim živiny dostupné ve vodním sloupci nebo v substrátu, takže je v podstatě jedno, zda dodáváme rostlinám živiny do vodního sloupce nebo do substrátu. V praxi to pak často funguje tak, že pokud je hodně živin ve vodním sloupci, tyto živiny se částečně absorbují do sedimentu, kde jsou k dispozici kořenovému systému rostlin. Jelikož rostliny svými kořeny tyto živiny ze substrátu postupně vyčerpávají, do substrátu se postupně přesouvají další živiny z vodního sloupce. Jakmile se sediment živinami z vodního sloupce nasytí nebo se koncentrace živin ve vodním sloupci a sedimentu vyrovná, k další výměně už nedochází. Rostliny tedy mohou přijímat živiny jak z vodního sloupce, tak ze sedimentu. Sediment v tomto případě funguje spíše jako záložní baterie. Pokud se baterie vybije (její energii/živiny odčerpají kořeny rostlin), může se zase dobít z vodního sloupce.


Ardjuna - 05/08/2012

.


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde