🔥Osvětlení Sinkor v akci Více zde 02d 22h 57m 08s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Jakou podkladovou vrstvu pro dno

V kategorii: Substráty, kameny a kořeny

Ardjuna - 09/11/2012

.


kovval - 09/11/2012

ok. dik. tak já to teda zkusím a když tak budu referovat jak to dopadlo. Hoj


stafflik - 09/11/2012

Právě ta vrchní vrstva třech centimetrů mě celkem dost zrazuje toto použít. Chtěl bych nahoru použít Liapor, ten je dost porézní a měl by snad dovolovat i celkem slušnější proudění vody než jemný písek, myslíš že se pak dá použít větší vrstva? Potřeboval bych vzadu mít aspoň 5cm liaporu :|


Ardjuna - 09/11/2012

.


Ardjuna - 09/11/2012

.


Gargamel - 09/11/2012

Je jasný, že se každý snaží ušetřit, kde se dá. Akorát je třeba pečlivě vybírat ty kompromisy. Já jsem s akvaristikou začínal v deváté třídě, takže peněz bylo extrémně málo. Můžu tak relativně objektivně zhodnotit, na čem se mi vyplatilo šetřit a na čem ne. Pravdou je, že v podstatě všechny levné věci, které jsem kdy koupil/vyrobil jsem po čase stejně nahradil za 100% funkční. Podle nějakých svých zkušeností na čem šetřit/nešetřit bych to viděl následovně:

1) FILTR - pokud nejsou finance, dá se v klidu použít velká molitanová kostka v akváriu a na ní nasazené čerpadlo. Ta kostka musí být ale dost velká. Malinká kostka s bublifukem pro akvárium 100 litrů je samozřejmě špatně. K tomu se navíc musí dokoupit třeba Hydor Koralia, aby byl v akváriu slušný proud. Bude to fungovat stejně, jako drahý vnější filtr, ale komfort obsluhy/čištění bude špatný. To už vůbec nemluvím o příšerném vzhledu. Tak velkou molitanovou kostku, kterou potřebujeme je velmi těžké (až nemožné) zamaskovat rostlinami.

2) SUBSTRÁT - Do 300 litrového akvária si málokdo pořídí ADA Aquasoil. Vysázel by za to tisíce. Lze tady na to jít kompromisem, který tady zazněl: Zásobní substrát Deponit mix, posypat Osmocote a na to jemný písek 1-2 mm. Cena je tady opravdu nízká. Já osobně bych si Akadamu nebo Liapor nepořídil. Už jen kvůli tomu, že to nedrží tvar a je to dost lehké, takže ta práce s přesazováním a údržbou je docela otravná. Nelze v podstatě vytvořit svah. Mě osobně se tyto substráty nelíbí ani vzhledově, protože mají moc velkou zrnitost, ale to už je věc vkusu každého z nás.

3) CO2 - Na CO2 systému moc šetřit nejde. Pokud do CO2 nechci investovat, vytvořím LOW-TECH akvárium bez umělého přidávání CO2 s anubiasy a hnědovou. Kvasnice je jednak neskutečná otrava míchat a hlavně nejde s nimi dosáhnou stabilního CO2. Takže buď pořídit CO2 set (lze to včetně elmag. ventilu a plné láhve v pohodě seskládat za 3 tisíce) nebo s CO2 neblbnout a používat maximálně Flourish Excel/EC.

4) SVĚTLO - tady se dá dost ušetřit tím, že si ho sestavíme sami i s krytem. Toto je položka, na které se podle mě dá slušně ušetřit. Pokud chcete závěsné světlo, budete muset pár tisíc obětovat.

5) HNOJENÍ - sypká hnojiva jsou za babku. Vyjde to levněji jak krmení pro ryby.


kchrz - 09/11/2012

Připojím komentář k bodu 4 a 5

4) Sestavoval jsem si sám osvětlovací rampy 2m, jedna je osazena 2x80W T5, druhá 4x39W T5. V Zekia.cz, kde jsem kupoval akvarium, stála jedna rampa cca 4700,- http://www.zekia.cz/osvetlovaci-rampy-t5.php
Koupil jsem díly, sestavil a za obě rampy jsem dal dohromady tak 1500-2000,-

5) Mám veliké akvarium s hromadou ryb. jednou měsíčně jsem kupoval velkou pixlu Tetraminu, stála kolem 250-300Kč
Pak jsem v návalu vsteku koupil za 1500,- v Hornbachu velké balení, tedy kýbl (jako od primalexu) Tettraminu, mám ho už 2. rok a skoro nic neubylo :)


stafflik - 09/11/2012

No problém je právě ve velikosti akva. Mám 300litrovy a tam fakt nemůžu pořizovat ADA substrát a to už jakýkoli, to nezaplatím. Druhá věc je že mě se právě ten Liapor líbí vzhledem a to hodně, jinak bych nikdy neměnil. Mám říční písek, čistý bez jakéhokoli hnojiva nebo zásobního substrátu. COčko z flačky, žádný kvasnice. Světlo mám vlastnoručně vyrobený kryt i s zářivkama i ze skříňkou pod akva. Bohužel když sem to dělal tak o nějakých T5 nikdo pomalu nevěděl, což už bych dneska jednoznačně nejraději vyměnil. Tedy mě nejde o nějaky pořizováni něčeho za strašny peníze co nikdo nemá a tudíž experiment. Mrkněte třeba sem: http://rybicky.net/nadrze/13677 Tady je použit liapor a nemůže nikdo říct že by mu to nešlapalo.. Momentálně mám teda jediny dilema, použít pod liapor substrát? Pokud jo, použiju ten na vodní rostliny, je na to přímo určený. Jelikož je tu jasně uvedeno že je v něm minimum živin, tak budu muset použít Osmocote. Že nedrží tvar je mi jedno, doteť sem měl v akva Pancéřníčky kropenaty a tudíž věčně rovny dno...


tonof - 09/11/2012

Skús na ten piesok nasypať 1cm liaporu a máš vzhľad aký sa ti páči. Ja som to tak urobil s aquaclayom.


stafflik - 09/11/2012

Taky možnost..


Gargamel - 09/11/2012

Podle mě je ten liapor nějak moc lehký. Vycházím tedy z Marcelova článku a jeho tabulky: https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/specialni-substraty-pro-rostliny
Liapor tam má hmotnost 0,6 kg/l. Akadama 0,7 kg/l a třeba takový Aquaclay ground má 0,9 kg/l. Pokud je tomu tak, pak nechápu, proč někteří tvrdí, že je Aquaclay ground přebalený liapor. Mít příliš lehký substrát je peklo, to mi věř. Já bych do toho teda nešel. Pokud bych hledal substrát, který má schopnost vázat živiny a který je cenově dostupný, volil bych asi Akadamu jemnější zrnitosti. Jak vypadá v akváriu se můžeš podívat třeba tady: https://www.rostlinna-akvaria.cz/nadrze/crag
Marceli, odkud jsi čerpal ta data do tabulky prosím?


stafflik - 09/11/2012

No co sem právě četl tak ti co ho mají tvrdí že pokud nespěcháš tak se to dá. Na rybicky.net je o něm vlákno a shodují se že po převaření a pak přibližně třech měsících je to srovnatelné s jemným pískem. Akva budu překopávat nejspíš až na jaře (sám nevím kdy se do toho pustím) takže asi zítra ho převařím a nechám v bečce pěkně nasákávat. Pak uvidím. Zatím ho mám jenom namočený a nezdá se mi to až tak šílený.. Jinak ta Akadama vypadá fakt suprově, tu sem měl prvně v merku a přesně to chci mít v akva. Pak sem ale četl diskusi na rybičkách a testl si vzorek liaporu a líbí se mi to. Takže to testnu. Vyhodit 150 kaček za 50 litrů liaporu je furt lepší jak stovka za dva za akadamu. Ale pokud Liapor zklame tak du do Akadamy. Ta barva mě fakt bere..


Gargamel - 09/11/2012

No jo, když se ti to chce 3 měsíce máčet a převařovat... Na to bych neměl prostory, čas a hlavně nervy. Ale pokud tě to baví a chceš to vyzkoušet, tak proč ne.


Ardjuna - 09/11/2012

.


stafflik - 09/11/2012

Marceli tak právě to co tu píšeš popisují ti co liapor mají. Prostě je to za pár korun poměrně slušny dno, jenom to není pro nikoho kdo spěchá a chce akva hned. Já si to dovolit můžu, nebydlím v bytě kde by mě bečka zavazela. Kámen chci do akva poměrně velký, takže stejně půjde na dno a pod něj nějaká podložka, takže propadat se nebude. Sázení rostlin je kapitola sama pro sebe, ale pokud se sází do mokrého dna ( ne do naplněného akva vodou) a pak se pomalu napustí voda, tak to prý není zas takový problém. Samo že se nedá hned do takovyho akva pustit ryby, ale to by se nemělo nikdy. Co mě taky zaujalo na liaporu je že vlastníci toho substrátu psaly o velmi silně vyvinutým kořenovym systému u rostlin a to i třeba valisneria, která zrovna ve štěrku nic moc extra silný kořenový systém nemá. No zkrátka testnu a uvidím. Už ho mám doma, tak to nevyhodím bez otestování... ;)


danyboy77 - 21/11/2012

Tadyhttp://www.flexiobklady.cz/produkty-pisek.php jsem nasel docela pekny vyber barevnych pisku za rozumny peniz urcenych do akvarii.


tommate - 21/11/2012

za rozumný peníz jo, ale jen s osobním odběrem, v JK Animals nebo v Hornbachu (v akvaristice) mají taky velmi pěkný křemičitý písek i pod 12,-/kg, třeba Tomi 10kg za 118,- jsem kupoval, a je perfektní, má i přirozenější vzhled, protože má trochu rozmanitější frakci


danyboy77 - 21/11/2012

Nene,koukal jsem ted na to znovu a posilaj normalne CP,PPL nebo osobni odber. V Hornbachu maji taky celkem vyber to je pravda ;)


kchrz - 22/11/2012

Hodím jsem trochu reklamy, snad nebudu peskován.
Flexiobklady lze samozřejmě odebrat osobně, ale kdo by takovou vzdálenost jezdil. Mají je totiž skladem v akvaristice Zoo Branik http://www.zoobranik.cz/
Mají tam 3 frakce hrubosti, od jemného písku pro krevetky, až po hrubší písek. Dokonce více barevných provedení. A navíc velmi dobré ceny.
Písek vám dají přesně na váhu, kolik si řeknete, tedy žádné preformované balení, jako v Hornbachu.


Gargamel - 22/11/2012

Jestli hledáte klasický křemičitý štěrk, tak to seženete v každých stavebninách a když si vezmete jen třeba 30 kg, což většinou stačí, tak vám to kolikrát dají zadarmo.


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde