🔥Osvětlení Sinkor v akci Více zde 02d 17h 25m 25s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Jakou metodu hnojení u velkého akvaria

V kategorii: Hnojení

kchrz - 23/09/2012

Budu předělávat svoje akvarium 720l.

Na zdejším foru jsme nakonec navrhli :
Na dno vrstva Dennirle depomint proxf, prosypat Osmocote, na vrsch vrstva křemičitého písku.
Jako osvětlení rampa s 4x39W T5 přes den, na 2 hodiny 2x59W T8
CO2 bomba, reaktor Sera Active 1000, filtr Eheim prof. III 2080.

Teď mi jde o to, jakou metodu hnojení. Vzhledem k objemu akvaria se na pravidelné týdenní výměny 1/2 objemu moc nechce. To bude měsíčně do hektolitrů.

Když budu rostliny omezovat světlem, mohlo by stačit PMDD obohacené KH2PO4 a EDTA.

A nebo s prohnojeným dnem vystačím nějaký čas bez přihnojování?


Gargamel - 23/09/2012

Ze začátku není třeba hnojit. Stačí pořádně měnit vodu. Hnojit začni až po dvou až třech týdnech hnojivem s obsahem mikro a draslíku. Podívej se na složení FEROXU a buď použij ten nebo si namíchej podobné hnojivo a dodávej ty samé koncentrace co jsou v tabulce, tzn. 5 mg/l K týdně, 0,5 mg/l Fe týdně.
Pokud nechceš měnit moc vody, budeš muset KNO3 a KH2PO4 dávat s rozumem, tzn. občas to třeba přeměř nějakým kvalitním testem. To je taková metoda, nemetoda. Takhle to dělám já.


grunda - 23/09/2012

já to dělám tak, že si vezmu hdonoty podle EI a dávám 1/3, testuju vodu 1x za 3 měsíce a všechno je O.K.


Gargamel - 23/09/2012

Taky možnost. Je to v podstatě PPS Pro. Když se podíváš na doporučené koncentrace u PPS, jsou 1/3 oproti EI.


kchrz - 04/10/2012

Konečně zase chvilku volno, tak můžu pokračovat v debatě.
Doma jsem našel ještě několik balíčků PMDD, kdysi jsem toho v pomatení smyslů koupil víc, tak bych je rád spotřeboval. Přesný obsah Feroxu jsem nenašel, tak se chci ubezpečit, jak to namíchat správně.
Mám tu balíčky s :
Mikroprvky CSM+B - 9,6g
KNO3 - 6g
MgSO4.7H20 - 33g
K2SO4 - 14g
K2PO4 - 5g
EDTA - 5g

Z toho už bych měl slušný hnojivo složit, jen to správně namíchat.
V podstatě to tedy namíchám dle PPS Pro.

Nicméně, zeptal bych se, jaké je tedy složení Feroxu? Díky


Gargamel - 04/10/2012

Přesný návod na namíchání hnojiva pro PPS Pro máš tady: https://www.rostlinna-akvaria.cz/metoda-hnojeni-pps-pro-91

Ferox je hnojivo dodávající železo, mikro, draslík a hořčík. Nejsou v něm žádné makroživiny - dusík a fosfor, to se musí dodat zvlášť dle potřeby. Pokud chceš jet PPS a nechce se ti to míchat, můžeš použít EI balíček s tím, že budeš dávkovat jen 1/3 doporučeného množství.
FEROX se skládá se z K2SO4, MgSO4, TC, stabilizátorů a dalších chelátů mikroprvků, které stejně nelze nikde koupit a prodávají se jen po kilech za X tisíc korun přes agro distributory, takže by zveřejnění složení bylo pro obyčejného akvaristu k ničemu.


kchrz - 07/11/2012

Jelikož se snad konečně dostanu k přestavbě, obnovím prosím tuto diskusi.

Na dno 720l mám v plánu nasypat Dennirle DepomintMix Proff., uvažoval jsem tak dvě balení 9,6kg, větší se nedělá (jedno balení je na 200-250l). Snad to bude stačit.
Pak bych dal vrstvičku Osmocote, ale nevim, kolik toho nasypat. Někde jsem to tu řešil, ale nemůžu to v diskusích najít. V Hornbachu u nás maj 1Kg balení, což je asi zase trochu moc. Kolik ho tam nasypat?

Z dřívějších pokusů mi zbylo pár balíčků jílových PMDD kuliček, ty bych tam mohl taky naházet. No a zasypu to pískem. To by snad mohlo stačit.


Ardjuna - 07/11/2012

Zásobní substrát by měl mít tloušťku obvykle tak kolem 2cm. Zrovna u toho Dennerle bych se ale tím doporučením výrobce řídil (tj. použil bych na nádrž 720L raději 3 balení po 9.6kg). Hnojivo Osmocote nasyp na zásobní substrát v množství 3g na 1 litr substrátu (= celkového substrátu: horní + spodní vrstva). Spočítej si tedy nejdřív, kolik litrů substrátu asi použiješ, a podle toho si odměř hnojivo (snaž se ho rozprostřít rovnoměrně ... a nemá smysl ho sypat do míst, kde mudeš mít nějaké velké šutry/kořeny). Jílovími kuličkami asi nic nezkazíš, ale osobně bych je tam asi nedával (Osmocote je lepší). Spodní vrstvu bych pak překryl křemičitým pískem o zrnitosti 1-2mm v tloušťce max. 3-5cm (u tlustší vrstvy je větší riziko zahnívání dna; slabší vrstvou bude lépe procházet okysličená voda => užitečné bakterie potřebují hodně kyslíku, obzvláště při záběhu akvária). Později ti substrát částečně prokysličí kořeny rostlin, ale pro správnou funkci substrátu je vždy lepší to nepřehánět s tloušťkou. Jinak hnojení "Osmocote pro dům a balkón" (300g) prodávají myslím i v OBI nebo Baumaxu. V Hornbachu mívají jen to velké balení. Někdy ho seženeš i v některém zahradnictví nebo květinářství. PS: Nespotřebované hnojivo Osmocote je vhodné skladovat v mrazáku (při pokojové teplotě se ti za pár měsíců zcela znehodnotí).


kchrz - 07/11/2012

Přiznám se, že vzhledem k množství substrátu, jenž je pro takhle velké akva potřeba, jsem hodlal využít i stávající písek, co mám v akvariu.
- tedy spodní vrstva Denirrle depomint 2cm vrstvu, pak tam nasypu starej písek z akvaria, mám tam převážně bílej křemičitej písek frakce cca 4-5mm http://rybicky.net/nadrze/8932 a na vrch a do přední vrsty bych dal jemný černý křemičitý písek 1-2mm.


Ardjuna - 07/11/2012

To je samozřejmě klidně možné. Písek/štěrk může být i hrubší (třeba těch 4-5mm nebo i více). V jemnější frakci ale rostliny obvykle lépe koření a také tam nezapadá tolik krmiva/bordelu + snáze si tam kořeny mohou kolem sebe udržovat živný roztok (v příliš velké frakci se živný roztok kolem kořenů okamžitě zředí a dostane do vodního sloupce).


kchrz - 07/11/2012

Já bych tam klidně tu frakci 4-5mm nechal, ale nikdy se mi v tom (pochopitlně) nepovedlo udržet a pěstovat kytky typu HC a jiných kobercovek. Na druhou stranu kupovat 100kg jemného pásku, když to můžu podložit touto vrstvou a přikoupit už jen pár kilo, mi přijde výhodnější.
Jen holt nesmim odkalovat.


Gargamel - 07/11/2012

V Horanbachu jsem kupoval písek zrnitosti 1 mm v oddělení stavebnin a vyšlo mě to na pár stovek (100 kg). Kdysi jsem měl hrubý štěrk 5 mm a neosvědčilo se mi to.


kchrz - 08/11/2012

Nojo, když mně se nechce kupovat další tuny písku, když mi toho starého nakonec hromada zůstane. Co s ním potom.

Jak vysokou vrstvu substrátu tedy nakonec navrhujete? Vpředu 6-8cm, vzadu, bude li svah, klidně 10cm a více?


Ardjuna - 08/11/2012

Výšku substrátu můžeš mít, kolik chceš ... třeba 20 cm. Pokud ale nebudeš mít celé dno dobře prorostlé kořenovým systémem rostlin, pak ti bude v substrátu tlustším více jak 5-7cm hrozit ve zvýšené míře zahnívání organického odpadu.


kchrz - 08/11/2012

Samozřejmě, přání je mít pořádně prorostlé akvarium, aby téměř nebyl vidět písek. Vpředu HC, Glossostima, Blyxa, ... zkrátka vpředu koberec a vzadu prales :)


Ardjuna - 08/11/2012

Vím o lidech, co používají opravdu tlusté vrstvy substrátu, ale osobně se v tomto držím při zemi a používám 1-2cm zásobního substrátu + kolem 3cm vrchní vrstvu (většinou jemný křemičitý písek). Rostliny v tom velmi dobře rostou a koření (vč. kobercovek) ... a nikdy mi ještě substrát nezahníval. Myslím si, že v takto rozumně "mohutném" substrátu se také dobře daří užitečným bakteriím a zásobní substrát pak dobře plní svoji funkci (a pro mě je důležité, že se na to mohu spolehnout).


milosak - 08/11/2012

Ahoj Marceli

chtěl bych časem (nejspíš na vánoce, až bude trochu čas) vytvořit AK s velkým převýšením, tzn. vepředu 4 cm a vzadu cca 20 možná i výše.

Použitý substrát bude ADA, jenom ještě nevím, jak zafixovat sesunutí substrátu, tak doufám, že nic zahnívat časem nebude.


kchrz - 08/11/2012

2 Marcel : fakt jenom 4-5cm vpředu? Na druhou stranu, proč ne.
Nicméně, v druhym akvárku (který plánuju zrušit) mám třeba docela vysoký echinodory. Ty maj kořeny jako ... Ta představa, že je dám do 6cm vysokého substrátu, když kořeny jsou třeba i 10cm ...


Ardjuna - 08/11/2012

Ahoj Miloši,

u substrátů ADA by to možná nemusel být problém ... Důležité je, abys tam měl hodně rostlinek = kořenů. Jinak substát ADA by ti měl držet tvar sám o sobě. Můžeš ho ale trochu zafixovat třeba kameny nebo kořeny (vytvořit z nich přirozené "valy" nebo "terasy").


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde