🔥Probíhá akce Více zde 04d 16h 48m 40s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Jak si vyrobit kryt na světla

V kategorii: Osvětlení

Ardjuna - 01/08/2012

Pro ty z vás, které by zajímalo, jak se dá celkem snadno a levně udělat elegantní kryt na světla, mám pár tipů:

Pěkný kryt se dá vytvořit třeba z tvrdého deskového polystyrenu (pozor: neplést s klasickým měkkým polystyrenem!). Tenhle materiál se dá celkem běžně sehnat v různých hobby marketech (např. Hornbach, Obi apod.). Prodává se pod různými obchodními názvy, ale předpokládám, že když se na to poptáte, prodavač už bude vědět, co hledáte.

Postup:
1) Na desku si nakreslíte obdélníky, ze kterých si kryt sestavíte (stačí tři podlouhlé obdélníky, ze kterých si uděláte stříšku)
2) Nakreslené čáry pak proškrábnete tlustší jehlou. Je lepší dělat rýhu (třeba podle pravítka), než si to nařezávat nožem/skalpelem, protože ostrý nůž vám může při řezání trochu ujet a zářez pak nebude dokonale rovný.
3) Takhle připravenou (narýhovanou) desku pak stačí rozlámat o hranu stolu (narýsovat si rýhu => zlomit o roh stolu).
4) Pokud nebudou hrany dokonale hladké, můžete si je jemně zabrousit šmirglem (obvykle to ale není potřeba, protože při lepení se drobné nerovnosti rozpustí - viz dále).
5) Jednotlivé připravené desky na kryt k sobě nakonec slepíte - buď nějakým speciálním lepidlem, nebo jednoduchým lepidlem vlastní výroby.

Návod na výrobu jednoduchého lepidílka:
Odlejte si do nějaké nádobky 0.5 dcl acetonu (nebo jiného nitroředidla) a rozpusťte si v něm několik hoblinek z toho deskového polystyrenu. Stačí si odřezat pár kousíčků, a ty pak přidávat do toho acetonu. Ty odřezky se tam budou postupně rozpouštět, až vám vznikne lepidlo (mírně zahuštěná hmota). Štětečkem pak tohle lepidílko nanesete opatrně na obě slepované hrany a chvíli to u sebe podržíte, dokud to nezaschne. Ideální je to něčím zafixovat (třeba papírovou lepenkou, kterou k sobě obě desky dočasně přilepíte, aby se nehnuly), než to zaschne. Cílem je udržet slepované desky u sebe, aby se během zasychání nehnuly a nebylo to slepené nakřivo.

[color=#cc0000]Poznámka:[/color]
Když k sobě přiložíte dvě připravené desky a spoje máznete lepidlem z nitroředidla, tak to lepidlo drobné nerovnosti na hranách hezky zacelí. Navíc ředidlo se nakonec odpaří, takže skoro vůbec nebude poznat, že je to lepené. Budete tam mít jen hezký, ladný přechod. Díky rozpuštěnému polystyrenu se lepidlo dokonale spojí s deskou.

Nejlepší je k tomu použít deskový polystyren o tloušťce 2-3 mm.

Varianta:
Pokud byste nechtěli vyrábět hranatý kryt, ale raději byste měli kryt oválný (ve stylu ADA), můžete si ten deskový polystyren nahřát např. horkovzdušnou pistolí (nebo ho na chvíli nahřát v troubě - obvykle stačí tak 5 minut [nutno hlídat/vyzkoušet]), a pak ho podle něčeho kulatého (např. trubky nebo nějakého válce) ohnout. Jakmile deskový polystyren vychladne, bude držet tvar. Tohle je úplně nejjednodušší řešení, ale vyžaduje to trošku praxe s tím nahříváním (abyste to nenahřáli málo nebo naopak moc). Když tak si můžete koupit o trochu více materiálu a s několika kousky si to nejdřív nanečisto vyzkoušet, abyste pak věděli, jak to funguje a jak se s tím pracuje.

Kryt se pak dá samozřejmě buď natřít nějakou speciální barvou (pozor: některé barvy polystyren leptají - v obchodě vám poradí) nebo na něj z vnější strany nalepit nějakou samolepicí tapetu, kterých je dnes všude spousta.

Snad vám to pomůže.

PS: Až budu mít více času, tak sem k tomu zkusím hodit ještě nějaké fotky. (Nebo pokud to někdo budete zkoušet, můžete sem fotky nahrát vy ;).)


Sentinel - 01/08/2012

Skvěle!!
O podobném postupu již delší dobu uvažuji, ale trochu jsem se bál lepidla :) A obecně spojování desek. Vykouším si to nejprve na nečisto. Na kolik stupňů rozpaluješ troubu při ohybech?


Ardjuna - 02/08/2012

Troubu můžeš rozpálit, jak bude potřeba (cca 150 st. by mělo stačit). Musíš si to ale odzkoušet. Zkus si rozehřát troubu a dát tam menší desku třeba tak na 5 minut (nebo to průběžně sleduj a zkoušej, jestli se už ta deska dostatečně nahřála a půjde tvarovat). Já jsem to v troubě ještě nezkoušel, ale táta si to moc pochvaloval ;). Postavil si takhle už spoustu věcí (šuplíky, poličky, různé kryty apod.).


danyboy77 - 03/08/2012

Nevite nekdo kde se daji sehnat ty vodevzdorne patice pro zarivky T5? Zatim jsem je nikde nenasel,jen na Aquario.pl ale do Katowic se mi moc nechce :)


tommate - 04/08/2012

já si patice nechal poslat a dobrá zkušenost, osobně jsem byl v Katowicích až pro CO2 set


Sentinel - 04/08/2012

Zkus elfetex.cz .. ja si tam kupoval sice na T8 ale myslím že nebude problém. Co se týká Katowic mám taky CO set, první el. mag. ventil stal za prd, naštěstí mi pak poslal hliníkovej, a jednání v pohodě, tak bych se možná nebál ani té zásilky.


danyboy77 - 04/08/2012

Diky kluci za info. Mozna si tam nakonec asi zajedu,nechce se mi cekat na kuryra ...jsem netrpelivy clovek :-D ...a navic aspon okouknu co vsechno tam v obchode prodavaji. A uz jste nekdo zacal vyrabet osvetleni podle Marcelova navodu?


Sentinel - 07/08/2012

Ještě mě napadlo... dají se nějak vyrobit i reflektory? stříbrná izolační páska to moc nevytrhne, alobal.. možná ale nepracuje se s nejnejlépe... ideální by byl tenký nerez plech ale krom toho že jsem ho v běžných (h)obi marketech neviděl .. tak nevim jaká by byla cena. Napadají vás nějaké další alternativy?


danyboy77 - 07/08/2012

Ten nerez plech me taky napadl a nebo si riznout tenke zrcadlo a vlepit ho tam. Uvazuju ze to vyzkousim do sveho krytu,bud te plech nebo zrcadlo. V hoby marketech to asi nekoupis. Nejlepsi by asi bylo pokud mas nekde kolem sebe firmu na zpracovani plechu CNC technologii. A domluvit se nejlip s obsluhou derovaciho lisu at ti vystrihaji rozmer co potrebujes a urcite ti ho i klidne ohnou at tam mas zahyby jako je na Juwel reflektorech.


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde