🔥Probíhá akce Více zde 03d 12h 38m 07s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Jak na sázení vodních rostlin

V kategorii: Údržba rostlin a akvária

Jak na sázení vodních rostlin

 

Nezbytnou výbavou při výsadbě akvarijních rostlin jsou nejrůznější druhy pinzet. Pokud se rozhodnete použít při výsadbě ruce, přeji hodně štěstí. Pokud máte v úmyslu zasadit jen pár rostlin, vystačíte si i bez pinzety. V rostlinných akvárií však musíte většinou sadit velké množství rostlin a pokud je chcete sadit hustě, použití pinzety se nevyhnete. V opačném případě byste při pokusu o zasazení vedlejší rostliny uvolnili další dvě okolní. Naštěstí dnes na trhu existuje nepřeberné množství různých druhů pinzet. Pro výsadbu tenkých stonkových rostlin a rostlinek na popředí jsou vhodné zahnuté pinzety. Naopak pro ružicové rostliny jako jsou Echinodory jsou vhodné klasické pinzety.

 

Takashi Amano

 

Při sázení se snažte vypustit co nejvíce vody. Pokud budete zakládat novou nádrž, pouze navlhčete substrát a poté začněte sázet. Pokud byste začali rostliny sázet až po naplnění akvária vodou, působil by na rostliny vztlak a vyklouzávaly by ze substrátu k hladině. Pokud budete naopak rostliny sadit do suchého substrátu, budou také špatně držet. Při založení je nejvhodnější postříkat celé dno vodou a začít sázet. Poté už jen stačí dolít vodu hadicí.

 

Metoda sázení se odvíjí od druhu rostliny. Obecně platí, že bychom měli začít sázet rostliny od popředí dozadu. Rostliny na popředí, známé jako kobercové rostliny, vyjměte z košíčku a rozdělte na několik malých skupinek. Ty uchopte do pinzety a sázejte je jako hloučky vždy několik cm od sebe. Budou se rozmnožovat pomocí šlahounů, takže se brzy tyto hloučky propojí a buodu tvořit celistvý koberec.

 

Takashi Amano 1

 

Ve středu nádrže bývají umístěny Echinodory a Kryptokorynami. Použijte dlouhou a rovnou pinzetu a uchopením za kořeny je vložte do substrátu. Pokud jsou kořeny dlouhé, zastřihněte je. Tím podpoříte jejich růst.

 

V zadní části a na pozadí rostou především stonkové rostliny. Zkraťe je na požadovanou délku a v místě na spodím konci otrhejte několik pater lístků, které by mohly po vložení do substrátu zahnívat. Každý jednotlivý stonek uchopte pinzetou a vložte do substrátu. Sázejte je několik cm od sebe. V případě jemnolistých stonkových rostlin můžete vzít několik stonků dohromady do pinzety a vložit je do substrátu. Velice důležité je umísťovat takto rostliny pod úhlem. Pokud byste je umístili do substrátu svisle, okamžitě by vyplavaly na hladinu. Po naplnění vodou rostlinky rozmotejte. Následně už jen stačí pravidelně zastříhávat, aby zhoustly a vytvořily bujné houští.

 

rotala sp. green

 

V případě tenkých rostlin jako micrarenthum, rotala sp. green apod. sázejte rostliny po skupinkách a ne jednotlivě.

 

prirodni akvarium

 

Přeloženo z www.aquajournal.net


cho-se - 08/01/2012

ahoj,no nebude to nic jednoducheho ale nejvetsi problem je to,kde mam sehnat tento substrat...


Gargamel - 08/01/2012

Ten aquasoil je opravdu špičkový, ale odpovídá tomu i cena. K dostání např. zde: http://www.aquascape.cz/eshop/substraty-pro-rostliny/23-ada-aqua-soil-amazonia-9l.html


stafflik - 09/04/2013

Nejde mi sem založit nové vlákno tak to píchnu sem. Zasazeno mám, tento návod pomohl. A teď mi jde o fintu jak udržet rostliny v místech kde je chci. Akva mám založeno přesně měsíc a už mám u předního skla první prorostlou rostlinku. Jde o Kryptokorynu, takže prorostla hezky v substrátu výhonkem. Jak odstraňujete takovy rostliny?? Jakým stylem se dá vůbec udržet rostlina aby se nerozrostla v místě kde mám hustě osázenou nádrž?? To každý týden odstříháváte jednotlivy rostouci listečky???


stafflik - 10/04/2013

Nikdo nemá žádnou fintu??


Vyghum - 10/04/2013

Úzkostlivé střežení rostlin, aby se nerozrostly, tam kde je nechceme je problematické. Osobně to moc neřeším, nehraji si už s nějakými extra super layouty, ale jsem spokojen s tím, že to roste a když už je to za hranicí únosnosti, za kterou považuji stav, kdy jedna rostlina brání růstu druhé, tak to fest protrhám.
Kryptokoryny jsou problematické, protože se pod substrátem rozlézají kam se jim zlíbí, takže uhlídat se to prakticky nedá. Omezit se dá rozrůstání tím, že se rostlina zasadí do omezeného prostoru, třeba mezi kameny, ale nikdy není zaručeno, že mezi kameny v substrátu nebude skulina, kudy si rostlina vždycky najde cestu kam se rozrůst.


Ardjuna - 10/04/2013

.


dobrman101 - 10/04/2013

Pokud budeš chtít třeba oddělit Micranthemum callitrichoides 'Cuba' napč od Eleocharis parvula tak se na dané místa vkládají plastové pruhy aby neprorůstaly.Ty oddenky co se budou tlačit nad substrát ty jednoduše odstříhneš. Lepší variantu omezení prostoru jsem zatím snad neviděl. Takto to dělají i světoví aquascepeři.


Vyghum - 10/04/2013

Ano, ty plastové proužky jsem také používal (čímž netvrdím, že jsem světový aquascaper B) ), ale to funguje jen u rostlin, které moc hluboko nekoření a rozmnožují se spíše při povrchu, třeba ten hemiantus nebo eleocharis. Problém s tím je tehdy, když se substrát sesypává a ten plast vylézá nad povrch, je s tím opravdu dost práce udržet to tak jak si to předem člověk představuje, ale pokud je čas a chuť si s tím hrát, tak proč ne ... U mě je doba, kdy jsem na to měl čas a chuť dávno pryč ;)


grunda - 10/04/2013

já jsem rozdělil různé druhy rostlin kořeny, kameny a plastovými proužky, zatím to funguje.


stafflik - 10/04/2013

No mě nejde zrovna o nějaký supr vysněný layout, ale spíš o to že když po čase, jak Marcel správně píše, převládnou třeba ty kryptokoryny, tak budu mít asi celkem problém je vytrhat, když mám pod Liaporem vrstvu substrátu pro vodní rostliny. Takže mi jde spíš o možnost jak vystříhat, nebo vyprostit rostliny aniž bych přeoral totálně půlku akva.


grunda - 10/04/2013

dej tam plast až ke dnu a máš klid


Vyghum - 10/04/2013

U těch kryptokoryn to bude problém i s plastem až ke dnu. Bude sama sebe přerůstat a vystavit se přes sebe a stejně ji pak budeš muset vytáhnout. Ķaždá rada drahá, ale udělat to nakonec stejně musíš sám a nevhodnou volbou rostlin na začátku si pak jeden může přivodit spoustu problémů při údržbě...


Ardjuna - 10/04/2013

.


stafflik - 11/04/2013

Hmmm, tak to je paráda. O tomhle sem se nikde nedočetl, že je potřeba používat rostliny které se nerozmnožují onoží. Doufal sem že na to je nějaká finta, něco jak píše Marcel, zastřihnout co nejníž a ona uhnije. Tak to sem si zadělal na hezky problémy..


Ardjuna - 11/04/2013

.


stafflik - 11/04/2013

Jojo, bohužel. Taky to mám v rohu místnosti tak se nedostanu ideálně všude. No budu muset hřešit na to že ty výhonky zavčas objevim. Ale děsi mě to za jakou chvíly mi vylezl výhonek u předního skla. Je to dobře 15 cm a akva mám založeny měsíc. Snad to nejak ukočiruju. Dík


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde