Akvárium s řasokoulemi Více zde 01d 09h 13m 11s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Iwagumi Relax

V kategorii: Deníky a diskuze našich

grunda - 14/12/2012

mě se tahle řasa objevila vždy, když jsem měl v akva bordel. Akva myslím i filtr, po zlepšení údržby tak po měsíci sama zmizela.


Gargamel - 14/12/2012

Ty rostliny nejsou v tak špatné kondici. Mělo by stačit řasu manuálně odstraňovat a udržovat akvárium v čistotě. Ta řasa teď hodně těží z velkých dávek hnojiva z EI, ale jakmile se vzpamatují rostliny (díky EI a nyní již snad vhodně nastavenému CO2 a světlu), řasa začne mizet. Pokud by jsi teď začal ubírat na dávkách hnojiva, sice by řasa nerostla tak rychle, ale zotavení rostlin by se opět prodloužilo, takže by jsi na tom byl v konečném důsledku ještě hůř. Vydrž, mělo by se to zlepšovat.


Angus - 14/12/2012

Děkuji za uklidnění.

CO2 už neměním. Zapínám ho 3hod před světly, aby bylo už při zapnutí dost CO2 ve vodě.

Hnojím pomocí EI tak, že 1. den vyměním vodu a dám makro+mikro, 2.den jen makro, 3.den jen mikro, 4.den opět výměním vodu a dám makro+mikro a tak dále... měním tedy vodu každý 3.den.

Myslíte, že je dávkování takto v pohodě? Přeci jen tam nemám prázdný den a při výměně nedávám jen makro, ale i mikro. Říkám si, že když vyměním týdně nějakých 110% vody tak bych měl i dohnojovat více...


Gargamel - 15/12/2012

Nechal bych to tak, jak to je.


Angus - 15/12/2012

Děkuji za pomoc. Dnes jsem zjistil, že mi někdo ožírá lístečky HC Cuba... bud to jsou otíci, japonicy nebo SAE. Ani jeden druh nekrmím kvůli likvidaci řasy, asi z nich má někdo pořádný hlad. Říkám si, že kdyby nakrmil tak se mi pak řasy ani nedotknou. Nebo že by za to mohly lokální dávky EasyCarba? Lístečky jsou jako by okousané...


Ardjuna - 15/12/2012

Vždycky je lepší k tomu přidat i foto (abysme to mohli lépe posoudit). Lokální dávky EasyCarbo můžou být pro rostliny nebezpečné. Celkem snadno může dojít k "popálení". Sám s tím mám své zkušenosti. Od jisté doby se lokálním dávkám EasyCarbo spíše vyhýbám (pokud to není poslední možné řešení). EasyCarbo je vždy lepší dávkovat v doporučených dávkách do celého akvária (případně zkusit na pár dní dávku zdvojnásobit). To by mělo na ruduchy zabrat. U některých řas ale EasyCarbo pravděpodobně fungovat nebude (není to všelék!). Při předávkování se na listech nejčastěji udělají světlejší fleky. Každopádně pokud máš okraje lístků jakoby okousané, tak to bude mít určitě příčinu u živočišné osádky. Krevetky to určitě nebudou (ty listy nebaští). U otíků si nejsem jistý, ale tipoval bych to na ty parmičky (ty jsou v tomhle ohledu nejagresivnější). Jinak si ale myslím, že pro řasožravce není dobré, když nemají k dispozici dostatek řas. Neritiny třeba v takovém případě utíkají z akvária. Ryby začnou v takovém případě obvykle okusovat některé rostlinky. Jinými slovy, tak moc bych je na tvém místě zase hladem netrápil.


Angus - 15/12/2012

Přikládám několik fotek nádrže. Řasa je úplně všude... ty lístečky Cuby budou asi opravdu od toho EasyCarba - jsou ožrané pouze na místech kde je řasa řervená a kde bylo aplikováno EasyCarbo...

Již týden dávám trojité dávky (5ml na 100l)... mám pokračovat či raději přestat?

Řasa sice nemizí, spíše naopak, ale Blyxa Japonica celkem pěkně roste


Ardjuna - 16/12/2012

Na té druhé fotce bych to tipoval na Cladophoru (zelenou vláknitou řasu). Podle toho, jak ji máš šedou bych ale řekl, že už je jen pár okamžiků před smrtí. Na tvém místě bych to s EasyCarbem nepřeháněl. Drtivá většina řas časem odezní sama, jakmile se systém stabilizuje. Snažil bych se spíše provádět častější výměny vody, dobré čeření hladiny (aby byl ve vodě také dostatek rozpuštěného kyslíku) + nechat tomu čas.


Angus - 16/12/2012

Dobře, děkuji. Ona má tuto bravu již od počátku, tedy cca 2 týdny... Mají řasy nějaký svůj životní cyklus po kterém sami odumírají?


Angus - 16/12/2012

Přikládám konečně povedenou fotografii řasy! Je to Staghorn nebo spíše ta zelená vláknitá?


Angus - 18/12/2012

Tak to snad vypadá, že se řasa rozpadá... dnes jsem jí našel plný filtr! Není vidět, že by ubývala, ale často vidím jak se vznáší chomáče v nádrži...


Angus - 21/12/2012

Boj s řasou se zdá úspěšný... stále měním vodu 2x týdně. Přestala se dokonce dělat mastná hladina!Rostlinky rostou krásně...nová řasa se již netvoří. Stará se stále drží, ale vypadá to, že ubývá


Angus - 21/12/2012

Z fotografií těžko poznáš kolik je světla. Nikdy jsem nesvítil na 2 trubice, raději jsem posunul světlo výše (nejsou pak takové rozdíly osvětlení v různých hloubkách nádrže). Fotografie má +2EV.

Svítím stále 4x24W 30cm nad hladinou


Angus - 21/12/2012

Spíše by mě zajímalo jak upravit míchání EI. Zatím míchám dle návodu, ale plánuji o víkendu umístit do nádrže 25ks ryb a nevím jak velký nárust NO3 to bude?

Vodu mám pražskou a tam by mělo být ve vstupu 25mg/l NO3. Test bohužel zatím nemám... mám ponechat klasické EI dávkování nebo těch 25ks ryb (velikosti neonky) zvýší NO3 tolik, že je třeba úprava?

Velmi děkuji


tommate - 21/12/2012

jestli má vstupní voda tolik, tak zatím nemusíš vůbec hnojit NO3, s ohledem na metodu EI a velké výměny vody většinou ryby příliš neovlivňují obsah dusičnanů


Angus - 23/12/2012

Dnes jsem si konečně koupil test od SERA a změřil, že vstupní voda má cca 20-25mg/l NO3.

Mám tedy nějak upravit dávkování EI? Mám dávat méně z té lahvičky KNO3? Omlouvám se za stupidní dotaz, testy vody a chemie jde opravdu dost kolem mě :)

Děkuji všem za odpověď


Gargamel - 23/12/2012

Spíš než na testy bych se spoléhal na údaje z vodárny.
Pokud to ale opravdu sedí, potom výměnou 1/2 vody týdně přidáš týdně 10 mg/l NO3.


Angus - 23/12/2012

Ano, sedí to i podle údajů z vodárny... kolik přidám chápu, jen nevím jak upravit to balení EI. Mám tedy omezit lahvičku makro KNO3 na polovinu?


Gargamel - 23/12/2012

Když se má při EI přidat cca 25 mg/l NO3 týdně a ty jen vodou přidáš týdně 10 mg/l, zbývá ti přidat 15 mg/l, pak tedy ano, stačí dávat cca 1/2 dávky KNO3.


Angus - 23/12/2012

Děkuji. Nebude při sníženém dávkování KNO3 zase málo draslíku? Jestli jsem to tedy dobře pochopil...


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde