🔥Probíhá akce Více zde 03d 00h 58m 35s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Iwagumi Relax

V kategorii: Deníky a diskuze našich

Angus - 23/12/2012

Dnes jsem provedl měření vody (půl dne po výměny 50% a dohnojení makro+mikro).

NO2 - 0
NO3 - 35 až 45
PH - 7
KH - 6
NH3,4 - 0

Příští týden začnu vyměňovat vodu pouze 1x týdně a budu hnojit méně KNO3...


Gargamel - 23/12/2012

To můžeš kompenzovat zvýšeným přidáváním draslíku formou K2SO4.


Angus - 23/12/2012

Díky, objednám tedy tento prvek navíc k EI a přidám ho do makro lahvičky


Angus - 28/12/2012

Od zítra již přecházím na týdení výměny vody a nové hnojení EI.

Má vstupní voda má kolem 20mg/l NO3 a tedy hnojení NO3 skoro vyloučím, budu hnojit pouze 20% NO3. Jen nějak pořešit dodání draslíku...

Řasa ustupuje, resp. musím jí vytahávat...každý den 15minut a za pár týdnů je skoro pryč:)

Upraveno osvětlení, 2 zářivky běží 9hodin, další 2 se přidají na 7hodin... Dnes naplněna CO2 lahev :) Snad ten jeden den bez CO2 nezpůsobí řasy


Angus - 28/12/2012

K tomu hnojení... Tenso (mikro) a MgSO4x7H2O budu dávkovat dle doporučení EI. Problém mám s úpravou MAKRO... rád bych nějak ubral NO3 a naopak přidal K.

Neporadíte prosím někdo jak namíchat makro živiny, resp. kolik dát KNO3, KH2PO4 a K2SO4? Vstupní voda má NO3 kolem 15-20mg/l. Ryb mám 35ks, 15krevetek.

Velmi děkuji všem za reakce, hezký nový rok :)


Angus - 05/01/2013

Tak po týdnu malá aktualizace.

Hnojím dle upraveného EI (bez NO3) a dle testů je i tak NO3 ve vodě dostatek. Staghorn se začíná rozpadat a pomalu se vytrácí z HC Cuba, občas mu pomohu pinzetou, ale je to piplačka a raději počkám. Před několika dny jsem čistil filtr (po 14ti dnech) a byl úplně zanesený zbytkami řasy! a odumřelých rostlin. Projistotu budu filtr čistit každé dva týdny...

Včera jsem přidal místo difuzeru také Atomizer od UP-Aqua. Nemyslím si, že mi dělá přímo mlhu, ale mikro bublinky určitě. Zatím jsem ponechal dávkování stejné jako u difuzeru (5b/s) tak uvidím co na to rybky. Dle informací by mělo být toto rozpouštění CO2 účinější tak musím kontrolovat rybí osádku.


Angus - 05/01/2013

Jediné co mě stále trápí už od založení je slabě mléčná voda... prostě není průzračná :(

Přikládám foto akva a foto bublinek z atomizeru


Bedna - 05/01/2013

Jaké máš filtrační náplně? a jak často měníš vodu? a kolik?


Angus - 05/01/2013

Vodu měním každý týden 50% dle metody EI. Mám originální naplně k TetraTec EX700 + filtrační vata Sera. Pořád je voda taková slabe mléčná i po výměně vody... Měl bych zkusit změnit naplně? Ta originální pěna je dosti hrubá


Bedna - 06/01/2013

Přesně s timto složení mam dobré zkušenosti hrubý molitan->jemnější molitan->vata.Je to podle mě lepší než použití keramické kroužky,které podle mě brzdí i docela proud vody.

S přidáním aktivního uhlí plně souhlasím :) mělo by to pomoct.. pak napiš


Angus - 06/01/2013

Já mám ty klasické Tetra keramické válečky v prvním koši, pak 2 koše hrubého molitanu a poslendí koš jemné vaty... Zkusím nahradit originální černý molitan nějakým jemnějším bioakvacitem.

To aktivní uhlí zkusím, ale moc tomu nevěřím - mělo by se přeci užívat krátkodobě např. po léčení, aby odstranilo z akva zbytek léčiv. Co si myslíte o Zeolithu? Šlo by jím nahradit ty keramické válečky? Nebo raději opravdu jít do toho Siporaxu?


Angus - 06/01/2013

Siporax atd. dávat do horního tácu?? Spíše do prvního (spodního) a do vrchního už nechat jen jemnou vatu... Zkusím Zeolith a koupit jemnější molitan

BTW, keramické válčeky a podobné hrubé kousky se dávájí do prvního spodního tácu také proto, že rozvádí proud vody po celé ploše filtru. Dávat je nahoru kde má být už jen jemná poslední filtrace... nevím :)


Angus - 06/01/2013

HANYS: Ačkoliv jsem velmi pokorný člověk a velmi rád uvítám jakýkoliv názor/radu tak nevidím důvod proč každou radu slepě následovat - budu tedy velmi rád pokud starosti na co se mám zeptat necháš na mě. Ačkoliv oceňuji jakýkoliv názor do diskuze, tvé názory jsou někdy velmi špatné (viz. "dusičnany jsou označeny NH3", ubrání množství CO2 při boji s řasou atd...). Pokud ti vadí, že vše co radíš nedodržuji tak se prosím dalších rad k mé nádrži zdrž a ušetři si čas :) :P


Angus - 06/01/2013

Přidal jsem aktivní uhlí, které bylo přibaleno k filtru. Uvidíme zítra jestli to má nějaký účinek :)


Angus - 12/01/2013

Vytvořil jsem krátké video mé nádrže. Prosím, omluvte zvukovou kulisu a kvalitu videa. http://youtu.be/2ChfdFGY-CU


danyboy77 - 12/01/2013

Vypada to cim dal lip ;)


Angus - 13/01/2013

Děkuji, už mě trápí jen ten slabý zákal... řasy ustupují. Zkusil jsem na týden dát světlo o 5cm níže a ihned zelená řasa! (dropchecker je žlutý). Světlo jsem tedy opět zvedl na 30cm nad hladinou a tam je jeho správné místo:)


Ardjuna - 13/01/2013

#104:

Vzhledem k tomu, že cílové koncentrace živin u EI jsou 30 mg/l NO3, 3 mg/l PO4 a 10 mg/l K, tak bych to pro tvé akvárium (128L) namíchal následovně:

1) 500ml destilované vody + 5g KH2PO4 => týdně dávkovat 50ml (= 3 mg/l PO4)
Každých 10ml = 0.6 mg/l PO4
2) 500ml destilované vody + 27g K2SO4 => týdně dávkovat 50ml (= 10 mg/l K)
Každých 10ml = 2 mg/l K

Vedle toho bych do akvárka přidával samozřejmě i stopové prvky.
Dusičnany už bych do tvého akvárka asi nepřidával (těch 20 mg/l u tebe podle mě bohatě stačí, protože máš Iwagumi a nemáš tam žádnou hustou džungli jako třeba v holandských akváriích). Kromě toho tam máš ještě docela dost ryb a krevetek. Podle mě tam těch dusičnanů máš možná až moc (ale to by nemělo samo o sobě ničemu vadit).

Pokud budeš chtít, tak můžeš KH2PO4 i K2SO4 namíchat jen do jednoho roztoku (jedné lahvičky), ale podle mě je možná lepší nechávat si každou živinu zvlášť, protože se ti může časem stát, že budeš potřebovat nějakou živinu ubrat, a pak bude stačit vynechat jen jednu lahvičku (nebudeš si kvůli tomu muset míchat nový roztok). Ale záleží samozřejmě na tobě.

#106:

Mléčná voda bude podle mě způsobena nějakými organickými látkami nebo bakteriemi. Na řasy bych to netipoval. Někdy to může dělat i krmivo (to často obsahuje i různé tuky, bílkoviny a další organické látky). Zkus třeba na chvíli používat jiný typ krmiva a sleduj, jestli se to nezmění. V tomto ohledu by mohlo také pomoct aktivní uhlí (zkus ho dát na pár týdnů do filtru). Někdy může pomoct i zapínání intenzivního vzduchování (přes noc).

xxxxx

Jinak pozor na to, že iwagumi styly nemívají moc velkou rostlinnou biomasu, takže je třeba u nich opatrně se světlem a podle mě by se u nich nemuselo ani tak moc hnojit (klidně bych zkusil poloviční dávky EI). Plné dávky EI jsou určeny především pro opravdu hustě zarostlá akvária (něco jako jsou "holandská akvária" = rostlinné džungle). Přebytek živin by sice neměl sám o sobě vést k nějakým problémům s přemnožením řas, ale na druhou stranu asi nemá smysl ládovat do akvárka kvanta živin, když je tam nikdo v takovém množství nevyužije.

Jinak si myslím, že máš našlápnuto na moc pěkné rostlinné akvárium. Pokud budeš udržovat všechno pěkně stabilní (světlo, CO2, dávkování živin i množství rybí osádky), tak by ti mělo všechno hezky šlapat. Snaž se každý týden dělat pečlivou údržbu akvária (čištění skel + dekorací + akvarijní techniky, odkalování organických zbytků, výměny vody, odstraňování tlejících listů apod.) ... v kombinaci s řasožravci to je pro řasy hotová pohroma ;).


Angus - 15/01/2013

Děkuji, vyzkouším o 20% snížit dávkování hnojiv... je pravda, že rostlinek tam moc nemám
:)


Angus - 19/01/2013

Po zastrizeni...


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde