🔥Probíhá akce Více zde 04d 15h 00m 47s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Hygrophila difformis leží na dne

V kategorii: Obecně o rostlinách a

Slavko - 05/07/2012

Zdravím,

mám niekoľko rastliniek Hygrophila difformis. Podľa mňa rastie pekne, súčasné rastlinky sú všetky vlastne už zakorenené odrezky. Trápi ma však, že nerastie do výšky, ale plazí sa po dne.

Prosím vás, čím to môže byť?


tommate - 06/07/2012

tu rostlinku jsem z počátku měl, to že se plazí je silným světlem, je to hezká kytka, ale vadí mi na ní, jak rychle a mohutně zarůstá akva svými kořeny, při přesazování pak nadělá nepěknou paseku

http://youtu.be/ZevVM-hAg4s


Slavko - 06/07/2012

Vďaka, na toto video som pri hľadaní príčin narazil, ale bola to jediná zmienka o svetle (anglicky som pri hľadaní 'ležania' nebol úspešný). Moje osvetlenie je výrazne slabšie, ako tam spomínané, a tak som bol na pochybách, či nie je problém niekde inde.

Rozsiahle korene mi nevadia, považujem ich dokonca za prínos, ale nemám to podložené žiadnymi vedeckými pojednaniami :-)

Ono, nevadí mi ani to ležanie, len ma to prekvapilo. Vzhľadom na poslabšie svetlo mám trochu problém s vytvorením pekného koberčeka, ale použiť túto krásku ako koberček nemusí byť tiež zlý nápad ;-)


Gargamel - 06/07/2012

Zkus to začít víc zastřihávat. Měla by se pak začít táhnout k hladině.


Slavko - 06/07/2012

Ja mám dlhšie vedenie...

Viac zastrihávať v zmysle častejšie alebo v zmysle viac pri koreňoch? :-P


tommate - 06/07/2012

ona právě zastřiháváním pouští boční výhonky těsně nad substrátem, takže se spíš roztahuje po dně, to video je z mého akva, ta rostlinka je stříhaná každý týden

na těchto stránkách se můžeš inspirovat, autor jí s oblibou používá ve svých akváriích
http://www.akvarium.napady.net/h-diformis


Gargamel - 06/07/2012

Zajímavé, já jsem jí měl v akváriu minimálně rok a měl jsem z ní vytvořený "kopec" až k hladině. Nikdy nerostla vzpřímeně, ale tím, že se opírala o ostatní rostliny rostla směrem nahoru.
Na obrázku je hodně stará fotka mojeho akvária. To vlevo je hygrophila difformis po sestřihu.


tommate - 08/07/2012

však ano, když bude mezi vysokými rostlinami, tak poroste za světlem nahoru, když bude zasazena v popředí, kde nabude zastíněna a bude mít kolem sebe prostor, tak se bude rozrůstat spíš do šířky, já jsem se snažil spíš o nízký porost v popředí, tak jak to dělá Petr J. z výše zmíněných stránek a při dobrém světle to jde samo :)


tommate - 08/07/2012

jo a ještě k těm kořenům: tahle rostlina má nejen velký kořenový systém, který se v dobrých podmínkách rozrůstá velice rychle, ale i velice jemný a hustý, je to jak veliká koule pavučiny, ale pokud se nepočítá s nějakým častým přesazováním, případně když je dno čistý písek bez hnojiva a nehrozí zvíření, tak je takto kořenící rostlinka samozřejmě prospěšná pro samotné dno i celé akvárium, kdybych si tuhle kytku zasadil do dna s jílem a za dva měsíce bych jí chtěl vyndat nebo přesadit, tak to můžu zakládat znovu :D


Slavko - 25/07/2012

Trochu som ju zatienil (nechal som nad ňou stonovky) a konce otáča smerom hore, takže Tommate má pravdu, bude to svetlom. Tie zvislé konce majú teraz asi 5 cm.

Ohľadom strihania, od môjho posledného príspevku som si nechal pôvodné rastlinky, ktoré som ostrihal a pichol aj odrezky, takže sú pohromade skrátené aj neskrátené, ale svoje konce otočili hore všetky (aj tie novo zakorenené sa ohli dole, kým dorástli a začali tieniť stonovky).

Zjavne ale nesmie byť toho svetla príliš málo, pretože jeden výhonok sa vybral opačným smerom ako ostatné a momentálne je zatienený kopou rastlín v najtmavšom kúte nádrže, ale cestu za svetlom si hľadá šikmo.

Ešte k presádzaniu, Tommate, pekne si to vystihol (vplyv koreňov), presne to som mal na mysli, keď som písal, že korene mi nevadia. Netvárim sa, že som nikdy žiadnu rastlinku nepresadil (ak sa mi nepáči kde je, tak ju šupnem inde - napr do koša :D ), ale nie je to činnosť, ktorú by som robil raz do týždňa, ani raz do mesiaca…


frimen52 - 01/01/2015

Neviete čo môže vadiť tejto rastline keď vyháňa pekne nové listy ktoré postupne ako starnú sa ako keby krčia alebo uvädnu?


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde