Akvárium s řasokoulemi Více zde 02d 17h 25m 29s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

hnojenie

V kategorii: Hnojení

roman - 13/11/2011

dobry den ako je to z hnojenim u novozalozeneho akvaria ako zacat hnojit a kedy ,a aky filtr by ste mi doporucili do 63l akvaria typ a kolko svetla chcem tam mat narocnejsie druhy rastlin skratka co by bolo njlepsie pre tento typ akvaria diky


Gargamel - 13/11/2011

Do 60l akva by to chtělo filtr o udávaném výkonu 500-600 l/h. Dobré zkušenosti mám se značkou EHEIM. Konkrétně EHEIM 2215. Více tady: https://www.rostlinna-akvaria.cz/dulezitost-proudu-v-akvariu-80
Všechno o osvětlení je zde: https://www.rostlinna-akvaria.cz/bible-osvetleni-rostlinnych-akvarii-35
Zaměřil bych se hlavně na kvalitní CO2 systém: https://www.rostlinna-akvaria.cz/zaklady-co2-v-akvariu-40 a šel bych pravděpodobně do CO2 tlakové láhve, protože kvasnicemi skoro nikdy nejde dosáhnout stálého obsahu CO2 ve vodě a je to docela vopruz to pořád dokola míchat.
Hnojit bych začal hned od začátku, ale jen některými složkami. Od začátku bych přidával mikroprvky a draslík a pořídil bych si testy, které by mi alespoň orientačně řekly, kdy případně začít dodávat i další živiny(dusičnany a fosforečnany). Na začátek tedy třeba klasický balíček PMDD bez KNO3 a řídil bych se doporučeným dávkováním.
Hodně v začátcích pomůže obohacený výživný substrát: https://www.rostlinna-akvaria.cz/substrat-46 nebo alespoň nějaké hnojivo do dna - třeba jílové kuličky jako Bivoj od rataje.


eleocharis - 17/12/2011

Dobry ja by som sa chcel spytat mam akva o velkosti 1000L no cisty objem cca 800L svietim nepretrzite 800w 12 hod den a davkujem v dostatocnej miere CO 2. Akva mam zarastene tak s 80 percent zacal som s hnojenim estimatyv index uz 3 tyzden no moc vyditelne zmeny som nezbadal. Rastlinky mi pekne bublaju no volako nerastu. Spociatku som daval NO3 a P 40ml dazdy 2 den a po 2 tyzdnoch som davku zvysil na 60ml samozrejme som daval obden aj Pmdd-20 a druhy tyzden 30ml a tiez som pridal K-draslik. No ziadne zmeny nenastali Mg-horcik som nepridaval lebo ut mam 9 tak som myslel ze netreba, ale asi zacnem aj s nim. Moze to byt ta stagnacia zapricinena nedostatkom Mg alebo aj nadbytkom K.? dakujem za pripadnu odpoved


Gargamel - 18/12/2011

Zdravím, za prvé si je třeba uvědomit, že hnojení není vše, aby akvárium prosperovalo a rostliny rostly, je třeba optimalizovat i ostatní proměnné v akváriu - např. světlo a CO2.
Píšete, že svítíte na 800 l akvárium 800 W po 12 hodin. Když dopujete akvárium takovým množstvím světla, je velmi složité zajistit i dostatek CO2. Čím více světla, tím vyšší je totiž poptávka rostlin po CO2 a živinách.
Dále píšte, že CO2 dávkujete v dostatečné míře. Z čeho tak usuzujete? Podle mě je chyba právě v CO2 a v příliš intenzivním osvětlení. Údaje o množství přidaného hnojiva, které jste uvedl jsou nic neříkající, protože jste neuvedl koncentrace roztoků, ze kterých vámi udavaná množství ml dávkujete. Zkuste spíše napsat, kolik mg/l které živiny týdne přidáváte.
Nejprve bych určitě ubral na světle a zkrátil bych dobu svícení tak na 9,10 hodin. Dále bych se zaměřil na CO2 a zjistil bych, jestli ho přidáváte opravdu v dostatečné míře a jestli ho proud dokáže roznést po celém akváriu.


eleocharis - 18/12/2011

Zdravim a dakujem za odpoved no tak by som to este trochu upresnil tie mnozstva ktore som pisal som myslel namiesane hnojivo podla est. index to je 33g N, 7g P a to vsetko rozmiesane v 250ml vody, druhy pmdd 10g v 250ml vody. z toho plynuli tie ml 60ml makro a 30ml mikro presne podla toho clanku hnojenia est index.no zo zaciatku mensie davky, to je tyzdenne 180ml makro a 90ml mikro s 250ml roztokov. No tie davky svetla som zvolis kôli tomu ze vyska mojho akva je hladina strk 75cm inak akva je tu http://www.akvarko.cz/akvarium.php?nadrz=6014 ale je to este predtym lebo som chcel viac pestovat kobercova rastliny typu HC aj ked mi pri vtedy 0,5 w isiel eleocharis vyborne zdalo sa mi ze sa to da aj lepsie. No to co2 som peral PH sondou s ph kontrolerom a ukazuje pri 9 UT 6,9 PH a mam aj drops checkers a ukazuje mi slabucko zelenu aj ked je pravda ze roztok o UT-4 som si miesal sam soda a destilka. Filtraciu zabezpecuju dva vonkajsie filtre eheim s prietokom kazdy 1000L a este som dokupil cerpaciu hlavicu s vykonom 2000L ktora mi nasava co2 z turbo motorickej hlavice a rozhana ho po akva s vykonom 2000L. Nechcem tu pôsobit ako nejaky chytrak a velmi rad si necham poradit od skusenejsieho no to mnozstvo co2 by som mohol naozaj lepsie skontrolovat..... dakujem za pripadnu odpoved.


Gargamel - 19/12/2011

Já bych tady taky nechtěl být za nějakého všvědoucího, tak to rozhodně není, existuje mnoho způsobů jak dojít ke krásnému akváriu bez řas, já jen nabízím možnost, která se mi osvědčila a která je podle mě logická a snadno pochopitelná i pro začátečníky. Existuje mnoho jiných metod, jak dojít k pěknému akváriu a není to jen Estimative index, ale např. ADA systém, kde je v podstatě alfou a omegou substrát. Všechny tyto sytémy ale fungují na základních principech, které jsou u každé metody stejné.
Jinak ta nádrž je opravdu parádní a myslím, že má ještě velký potenciál. Kdyby to byla má nádrž, provedl by jsem následující změny: Určitě bych zkrátil dobu osvětlení z 12 hodin na 10 a trochu bych ubral i na intenzitě, aby bylo snažší zajistit dostatek CO2, protože čím více světla, tím vyšší poptávka rostlin po CO2 a živinách - živiny už jsou zajištěny, teď stačí vyřešit to CO2, ve kterém si myslím je chyba. Je to opravdu vysoká a dlouhá nádrž, a proto je extrémně těžké zajistit dostatek CO2 v každém místě nádrže. Zkuste ten drop checker umístit na různá místa v nádrži, schválně jestli bude pořád ukazovat světle zelenou barvu. Jak pouštíte CO2, jakou používáte metodu rozpouštění plynu? Nepozorujete, že v okolí vývodu CO2 je růst rostlin lepší než na druhé straně akvária od výstupu CO2? Je proud dostatečný na to, aby roznesl CO2 po celé nádrži?
Takže jako rekapitulace:
1. snížit osvětlení pro snížení poptávky rostlin po CO2
2. zlepšit distribuci CO2 po nádrži a možná i přidat na bubl/s.(to ale nemůžu s jistotou říct, protože jsem to akvárko na živo neviděl) - tady je vše, co k tomu potřebujete vědět: https://www.rostlinna-akvaria.cz/dulezitost-proudu-v-akvariu-80


eleocharis - 03/01/2012

Dakujem za rady spravil som niekolko zmien, znizil som osvetlenie s pôvodnych 12hod na 10hod/den a intenzitu osvetlenia z pôvodnych 800w na 640w a pridal som aj na mnozstve co2. prve dni som ziadnu zmenu az tak nespozoroval. Skusil som k tomu este pridavat draslik a horcik. Behom dna rastliny zacali bublata dost viditelne zareagovali no teraz neviem cim to je spôsobene ale myslim ze skôr tym horcikom pretoze si myslim ze drasliku tam je dost z no3 a po4. No zas na druhu stranu sa chcem spytat moze byt nedostatok mg horcika ked tvrdost vody je 9 stupnov? dakujem...


Gargamel - 03/01/2012

Doporučuji: https://www.rostlinna-akvaria.cz/dodani-mineralu-do-vody-z-reverzni-osmozy-56
Měříte UT a ne GH. Hořčík klidně přidávejte, rozhodně ničemu neuškodíte. Stále si ale myslím, že problém není v hnojení, ale v CO2. Jaké vůbec pozorujete problémy? Špatný růst rostlin, řasy?


eleocharis - 03/01/2012

Meral som aj uhličitanovu tvrdost aj celkovu tvrdost obydve ukazuju 9 dkh, 9 dgh no neviem nejak nemozem tie rastliny nastartovat do dobreho rastu odkedy som rastliny da sa povedat komplet vytrhal a nasadil odznova tak sa nie a nie poriadne nastartovat.HC odisla uplne, eleocharis nerastie, heteranthera a blyxa bledne navyse sa mi na hladine zacal robit zeleny povlak na skle zelena riasa a miestami na strku sinica. pravidelne kazdy tyzden stahujem detrit (pol nadrze) Dodrziavam hnojenie Ei a CO 2 tam davam tolko ze uz sa bojim aby som neotravil rybi. Kedysi mi rastliny pri PH 7 bublali teraz mam 6,6 drop checker je uz skoro zlty a nic ani bublina akurat po vymene vody to buble ako dive.


Gargamel - 04/01/2012

Říkáte, že rostliny rostly kdysi perfektně, ale potom přišel zlom a přestalo se jim dařit... Zkuste si vzpomenout na nějaké změny, které jste provedl. Nezvýšil jste osvětlení, nepřenastavil jste filtry?
Psal jsem, že problém bude pravděpodobně v CO2 a myslím si to stále. Kvalitní přísun CO2 nezajistíte jen tím, že otočíte regulátorem na tlakové láhvi, musíte zajistit i pořádný proud, aby se CO2 dostalo i k rostlinám. Ve vaší obrovské nádrži je kvalitní a promyšlený proud ještě x krát důležitější. Stejně tak živiny, které dodáte hnojivem se k rostlinám nedostanou, pokud je tam nedonese proud. Chci tím říci, že můžete hnojit a pouštět CO2 jak chcete, ale nikdy se živiny nedostanou k rostlinám.
PS: Rostliny vám intenzivně bublají jen po výměne vody. Zamyslete se nad tím, proč. Vyměněná voda obsahuje CO2 a (podle vaší vstupní vody) i nějaké množství živin. Tím, že ji tam nalijete hadicí se promíchá s vodou starší a CO2 s živinami se tak dostanou ke každému lístku. Rostliny tak mají CO2 a živiny a bublají kyslík. Brzy po výměně vody ale zase bublat přestanou. Proč? Protože CO2 vyprchá, živiny se spotřebují a jste tam, kde jste byl. Proto musíte toto míchání vody zajistit čerpadly. Viz. zde: https://www.rostlinna-akvaria.cz/dulezitost-proudu-v-akvariu-80


Kubasan - 06/01/2012

Podla mna je ten prud v akva nedostatocny 800L a4000Lh sa mi zda malo.ja mam na 270L akva prietok 4750Lh a je to tak akurat aspon podla mna.


marco23 - 16/01/2012

zdravim

Chcel by som sa poradit ohladom hnojenia.

Momentalne mam 200litrove akva ktore budem stahovat behom mesiaca do 375 L, chcem to mat ako rastlinne akva s neonkami a razborkami. Ake hnojenie by ste mi odporucili do takto zalozeneho akva ? filter bude pouzity JBL 1501 ktory uz bezi sucasne v 200 litrovim jestvujucim akva s fitlrom pre vytvorenie bakterii.
Je PMDD postacujuce hnojivo ? spolu s KN03... lebo zo zaciatku tych rybiek tam nebude az tak vela...

Pripadne keby som chcel pouzit metodu EI ako zistim kolko coho pridavat ?
z Chemie som trochu slaby ... ale rychlo sa ucim :)


toto je moje existujuce akva...
http://rybicky.net/nadrze/9104


Gargamel - 17/01/2012

Zdravím,
nejdřív je dobré si zjistit parametry vaší vstupní vody z vodárny(bývá to vyvěšené na internetu) a podle toho přizpůsobit dávkování. Pokud je ve vodě dostatek NO3 a PO4, tak stačí přidávat jen balíček PMDD. Pokud ale hodláte provozovat rostlinné akvárium, pravděpodobně dojde po čase k vyčerpání živin, takže už obyčejné pmdd nebude vhodné. Pokud chcete hnojit pomocí metody Estimative index, je vše přehledně rozepsáno v tomto článku, včetně návodu na dávkování: https://www.rostlinna-akvaria.cz/metoda-hnojeni-estimative-index-ei-10


marco23 - 17/01/2012

nasiel som hodnoty vody za rok 2010

NO3 - 5mg/l
Fe - 0,03 mg/l
Mn - 0mg/l
volny chlor - 0,1 mg/l
ph - 8 (ale v akvariu meriam ph 7.0)

to su hodnoty konkretne pre obec kde byvam ... tak som to vycital zo stranky vodarni...


Gargamel - 17/01/2012

V tom případě bych přidával i KNO3. Pokud pojedete podle metody EI, můžete použít přesný návod a nic neupravovat.


marco23 - 17/01/2012

Mali ste na mysli toto zlozenie ?


Makro živiny:

33g dusičnan draselný (KNO3)

7.2g fosforečnan draselný (kh2po4)

250ml vody

Mikro živiny (železo atd.):

10g CSM+B (stopové prvky)

250ml vody



v mojom pripade keby som to pocital na 350l vody tak by som mal davkovat 35ml obden makrozivin a tak isto 17,5 ml mikro zivin ?


A este mi nieje jasne ako by som zistil rychlost prijmu zivin za den ...
Je potrebne robit nejake testy ?


Gargamel - 18/01/2012

Ano, ty množství hnojiva souhlasí.
Denní spotřebu živin lze změřit tak, že změříte koncentraci např. NO3 pomocí testu a ve stejnou denní dobu následujícího dne ji změříte opět. Rozdíl je potom denní spotřeba. Ve skutečnosti to ale není moc dobře možné, protože běžné akvarijní testy nejsou tak přesné. Přesnější by asi bylo změřit týdenní spotřebu, ale to byste nesměl týden hnojit a přesnost by i tak byla +-autobus. Kdyby to bylo tak snadné zjistit, tak by se nepoužívala metoda EI, ale každý by si do akvária nalil jen přesně tolik hnojiva, kolik by potřeboval.


eleocharis - 23/01/2012

Zdravim no tak som ten prietok zvysil zo 4000 na 7000 a na zadnu hornu stenu som dal po celej dlzke rozstrekovaciu rampu, ukazkovo podla clanku.Robi to skutocne vyr a odraza sa to na prednej stene smerom dole dozadu a zase nazad k rampe, Dokupil som zmiesavac co2 externy na 1000L akva a viac po asi tyzdni som nespozoroval ziadne zmeny akurat ked stahujem detrit tak nie je co vsetko je skoro uplne ciste voda sa mi zda uplne priezracna riasi ziadne.. skusil som pridavat viac K-drasliku a po tyzdni sa mi zacali rozpadavat vrcholky novych listov uplne odhnivaju aj cele stonky mi zacali na spodku hnit. Ked si tak spomeniem co som mal predtym ine tak to bolo to ze som nepridaval nikdy take vysoke davky fosforu a dusicnanov ako teraz no ked ale meram na konci tyzdna pred vymenou 50 percent vody hodnoty tak fosforu je akurat 10mg ale dusicnanov je len nepatrne mnozstvo je pravda ze mam v tak velkej nadrzi asi vseho vsudy 50ryb 40 neoniek 8 mrenok siamskych a 2 mrenky nadherne. A tiez som nemal tak velky prud vody ale to samozrejme je teraz super. Rozmyslal som ci tam nemoze byt nadbytok K draslika alebo nedostatok Ca vapnika ale to som hned vylucil lebo to nie je mozne pri tej tvrdosti. EI dodrzujem striktne podla clanku...


Gargamel - 23/01/2012

Ta hodnota fosforečnanů je hodně vysoká a určitě ji musíte snížit. Kolik tam toho KH2PO4 sypete? Není možné, že je ten test špatný? Snažte se zjistit parametry vstupní vody z vodárny. Napište ještě přesná množství hnojiva, která do akvária týdně sypete/lijete a napište celkový objem akvária.
CO2 máte, zdá se vyřešené, proto nerostou řasy. Teď už jen doladit hnojení..


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde