🔥Probíhá akce Více zde 03d 09h 50m 56s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Hnědá řasa

V kategorii: Problémy s rostlinami

Gargamel - 31/07/2011

Hnědá řasa


Název: Hnědá řasa, rozsivka


Obtížnost odstranění: Velmi snadná


Pravděpodobná příčina: Čpavek po založení akvária a hodně světla


Charakteristika: Hnědé mapy na rostlinnách a substrátu


rozsivky


Hnědá řasa je velmi běžnou v prvních dvou až čtyřech týdnech po založení akvária. Je to však řasa, která je velice snadno odstranitelná. Tvoří se na skle, dekoracích, substrátu a rostlinách, kde vytváří hnědou prachovou vrstvu, která jde snadno setřít prsty.


Hnědá řasa se většinou vyskytuje v nově založených nádržích, které ještě nejsou dostatečně zaběhlé a vyskytuje se v nich tudíž čpavek. Může se však vyskytnout i v zaběhlých nádržích z důvodu nadbytku světla a špatné a nepravidelné údržby akvária. Spekuluje se také, že ji můžou způsobovat křemičitany ve vodovodní vodě.


diatoms


Tipy na odstranění


Ruční odstraňování


Zatímco měníte vodu, můžete setřít veškerou řasu z listů rostlin a skla. Jde to velice snadno i pomocí houby nebo papírového ubrousku.


Přizpůsobení osvětlení


Hnědé řase se dobře daří při vysokém stupni osvětlení. Proto snižte množství osvětlení. Nepřesahujte dobu osvětlení 10 hodin denně. Delší doba osvětlení by řase svědčila také.


Chemické odstranění


Toto řešení považuji za zbytečné, protože řasa při správných úpravách podmínek v akváriu zmizí sama. Raději udržujte vodu a filtry v čistotě.


Výměny vody


Velkým pomocníkem v boji s touto řasou jsou velké pravidelné výměny vody. Čím častější, tim lepší. Ty se postarají o eliminaci čpavku a organického odpadu.


otocinclus affinis


Živočichové


Šneci a Otocinclus affinis jsou velmi dobrými žrouty této řasy. Je lepší je však používat pouze jako prevenci, protože zamořené akvárium už jen těžko spasí.


Prevence


V mnoha případech se při založení akvária této řase nevyhnete. Po nějaké době a pravidelné údržbě by však měla sama odeznět. Nicméně je důležité udržovat v nádrži čistotu pravidelnými výměnami vody a čistěním filtrů. Vyplatí se také vysázet dostatek rostlin, které budou ve velkém eliminovat čpavek. Zbytečně nepřesvětlujte akvária.


Přeloženo z www.aquascapingworld.com


Gargamel - 06/04/2012

Záleží na více věcech. Např. jaké je současné množství světla atd. Všechno spolu souvisí.


tommate - 07/04/2012

kolik máš podle dropcheckeru co2 ve vodě?


Gargamel - 08/04/2012

A co používáš za test na pH? Pokud to není elektronický pH metr, tak můžeš tu tabulku rovnou zahodit. S kapkovými testy to ukazuje naprosté nesmysly - liší se to v desítkách mg/l.
Doporučuji ti koupit si kvalitní testy na NO3, PO4 a udělat si dropchecker, náplň do něj si kup. Podle toho si potom uprav hnojení. NO3 potom udržuj mezi 5-25 mg/l, PO4 na 0,1-0,6 mg/l. Ani víc, ani míň. Drop-checker světle zelený. Nevím, z jakého důvodu tam škrtíš to čerpadlo, ale je to blbost. Pusť to na plný výkon, voda v akváriu se musí hýbat, jinak se to CO2 nedostane k rostlinám u dna a bude všechno prchat k hladině, kde to rostliny samozřejmě nevyužijí.
Hnědá řasa je po založení naprosto běžná. Profituje totiž z vytvořeného amoniaku v akváriu. Bakterie ještě nejsou přítomny, biofiltr zatím nefunguje a tak krmíš hnědou řasu N-látkama. Pokud se jí chceš zbavit, musíš měnit co nejčastěji co nejvíce vody a to až do doby, než se akvárium zaběhne. Když ty N-látky nejsou schopny přeměnit bakterie, musíš je prostě odstranit ty výměnami vody - čím víc jí budeš měnit a čím bude akvárium čistějším, tím méně řasy bude.
Pamatuj si, že pokud máš problém s řasami, nikdy nepřidávej světlo. Nejdřiv se musí dostat řasy pod kontrolu a teprve potom lze světlo přidat.


Gargamel - 08/04/2012

Čerpadlo každopádně neškrť, jak už jsem napsal, je to největší nesmysl. Řekni mi jedinný důvod, proč to škrtit.
Proč krmíš, když tam nemáš ryby? Aby jsi to trochu zašpinil? :) Krmíš jenom tu hnědou řasu.
Vodu měň klidně obden, časem můžeš intervaly prodlužovat. Jakmile řasa ustoupí, můžeš intervaly výměny začít prodlužovat a pomalu přidávat světlo. Kup si i ty testy a nehnoj takhle naslepo.


Gargamel - 08/04/2012

Já vím, toto jsem četl už dávno a taky jsem to takto kdysi praktikoval. Problémem jsou ale např. právě ty řasy. Toto není vůbec dobrá metoda. Dělat špínu v akváriu je na hlavu postavené, řasy profitují právě z tohoto. Čím čistší je akvárium, tím méně řas poroste. Vůbec se nemusíš bát, že by se bakterie nevytvořily. Toto to možná urychlí, ale ve výsledku budeš mít tak maximálně nádrž plnou řas. Rozhodně bych toto nedělal, na internetu je všude dost nesmyslů. Jsi z toho docela zblblý, já jsem byl kdysi taky:) , těch bludů je na netu opravdu hodně a mnoha selháními jsem na mnoho z nich přišel. Později jsem si to potvrdil od zkušených borců ze zahraničí. Neopakuj ty samé chyby, kterými jsem si prošel já.


Miso - 14/04/2012

@Lenka: a na tej hline je este vrstva strku? intenzitu svetla treba min zdvojnasobit a svietit tak 10hod. Kupne casovac ktory to bude zazinat a zhasinat automaticky. Vymena vody teraz aspon 2x tyzdenne 50%. Otec mal predtym akvarko?


maprach - 12/02/2017

Ve většině článků o hnědé řase - o rozsivkách - čtu , že se vyskytuje hlavně při nedostatku světla. Toto je zatím jediný článek, kde se píše, že vznika při nadbytku světla. Snažím se pochopit, jak to tedy je - a zda intenzitu světla spíš zvýšit, nebo snížit - což jsou pochopitelně dost protichůdné zákroky. Poradíte mi, co je správně?


grunda - 12/02/2017

řasy obecně, je spousta druhů, na každou platí něco jiného, hnědá řasa je převážně způsobena nedostatkem světla, ale může se stát ......, dál už víš:P


Hanz - 09/04/2017

Už pár dní bojují s rozsivkou v akváriu, nicméně jsem se chtěl zeptat pouze v tomto článku je uvedeno že je způsobena nejen čpavkem, ale nadbytkem světla. Většinou se uvádí že se objevuje v nedostatečné osvětlených akváriích. Tak kde je pravda? Chtěl jsem zkrátit periodu osvětlení.
Edit: z diskuze vidim, že nejsem sam, kdo toto řeší. Momentálně svitim 6W ledkou (AquaEL leddy smart) do nádrže 30x30x30 což si myslím, že je spíš víc než min.


Oniko - 26/04/2017

Ahojte, viete mi poradiť prečo sa mi robia tieto hnede škvrny na listoch?


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde