🔥Probíhá akce Více zde 03d 05h 18m 48s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

fosfor

V kategorii: Hnojení

konopnik36 - 28/12/2011

Dobrý Den,
-krmím ryby SAKem (ob 2 dny,rybek mám víc,než bych měl mít)
-hnojím PMDD s KNO3 5ml deně+CO2 2b/s, NO3 udržuji na 30mg/l
-1x za 14 dní odkalení a výměna vody

ALE chybí mi fosfor.... mám méně jak 0.5mg/l

otázky zní:

1)muže fosfor "absobovat" rašelina ve filtru?
2)mužu do PMDD s KNO3 přidat KH2PO4,pokud ano kolik,aby vysledek byl 2-2,5mg/l
3)nebo musím vynechat K2SO4

toto mýcham do 500ml vody:

33g MgSO4·7H2O – síran hořečnatý heptahydrát
14g K2SO4 – síran draselný
6g KNO3 – dusičnan draselný
9,6g plantex CSM+B – směs mikroprvků (Fe, Mn, Zn, Cu, Ca, Mg) v chelátové vazbě (EDTA),Mo, B

PŘEDEM MOC DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ


Gargamel - 28/12/2011

Ke stávajícímu hnojení namíchejte do zvláštní flašky jen roztok KH2PO4 a začněte zlehka dávkovat. Pokud nebudou do dvou týdnů viditelné změny k lepšímu, bude tam asi fosforu dostatek.


konopnik36 - 28/12/2011

moc děkuji za vaší odpověd,ale prosím kolik mg v kolika ml rozpustit a dávkovat ze začátku 1ml KH2PO4?(mám 100l čistý objem)
Vím že si to tu mohu spočítat,ale nejsem v tom tak zběhlý,tak se raději ptám.

Kalkulačka:
[img][URL=http://imageshack.us/photo/my-images/841/beznzvusv.jpg/][IMG]http://img841.imageshack.us/img841/7564/beznzvusv.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL][/img]


je to takhle správně??nerad bych pachal něco v čem se moc neorijentuji....


Gargamel - 29/12/2011

Nejprve si musíte položit otázku, kolik tam toho chcete týdně přidávat. Záleží na tom, jak je nádrž zarostlá, jestli máte hodně ryb, jaká je síla osvětlení apod. Obecně platí, že do silně osvětlených akvárií s minimem ryb a kompletně zarostlých se přidávají 3 mg/l PO4 týdně. Největší problém je, že nemůžete nikdy přesně vědět, kolik toho přesně vaše akvárium spotřebuje. Pokud však přidáte víc, nic špatného se nestane (princip metody Estimative index). Záleží tedy na vaší nádrži, pokud máte méně světla, dostatek ryb a pár rostlin, může vám klidně stačit dodat týdně jen 0,5 mg/l fosforečnanů. Neznám vaši nádrž, takže bych jenom hádal. o si už musíte podle uvážení rozhodnout vy.
K té kalkulačce: Do zvláštní flašky nasypete sáček KH2PO4( to, kde máte napsaných těch 14g - může to být libovolné množství podle toho, kolik toho máte v sáčku), potom to zalijete vodou - kolonka množství vody v roztoku.
Každé 3ml vašeho roztoku do akvária dodá 1.47 mg/l fosforečnanů - to znamená, že když dáte 3 ml toho vašeho roztoku z flašky do akvária, zvedne se hladina fosforečnanů v nádrži o 1.47 mg/l fosforečnanů neboli dodáte 1.47 mg/l fosforečnanů (proto jste na začátku zadával celkový objem vaší nádrže). Pokud byste tedy chtěl, aby jste přidávál týdně 1,47 mg/l fosforečnanů, buď byste tam ty 3ml nalil jednou týdně nebo byste mohl přidávat každý den, ale děleno sedmi. Nebo 3krát týdně, ale děleno třemi atd.
Př: pokud tedy chcete do akvária dodat týdně 0.5 mg/l PO4, musíte se rozhodnout, jak často budete hnojit(já k plné spokojenosti hnojím 3krát týdně, záleží na vás) - tzn.0.5/3=0,16 mg/l 3 krát týdně. A to už v kalkulačce přepočtete, kolik je to ml vašeho roztoku.
PS: Doporučuji přidat do roztoku méně prášku a více vody, protože se vám bude špatně dávkovat např. 0.3 ml roztoku.


konopnik36 - 29/12/2011

Moc děkuji,doufám že jsem to správně pochopil,když namíchám toto (viz. obr.),budu moc každý den přidávat 1ml

[img][URL=http://imageshack.us/photo/my-images/715/beznzvuso.jpg/][IMG]http://img715.imageshack.us/img715/8845/beznzvuso.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL][/img]



a když budu aplikovat 2ml x 7 bude to dělat 2.93mg/l týdně


Gargamel - 29/12/2011

Pokud chcete týdně dodat 1.5 mg/l PO4, pak ano.


konopnik36 - 29/12/2011

jěště jednou moc děkuji,byl jsem z toho ze začátku trošku zmatený,ale moje chyba,pořadně jsem si nepřečetl text nad kalkulačkou že výsledek je "týdení",myslel jsem že je to denní dávka,co musím dodat...

VELIKÉ DĚKUJI


Gargamel - 29/12/2011

Není zač. Těch dotazů na kalkulačku je hodně, takže až bude opět někdo tápat, jenom mu pošlu odkaz na tuto diskuzi.
Jinak to neznamená týdně, může to klidně znamenat měsíčně, ročně, ... Záleží na tom, jak často to budete dávkovat(kolika si to vydělíte).
Př: Nalijete tam celou tu vaší namíchanou flašku - to by vám do akvária dodalo 105 mg/l PO4. Ale teď záleží, kolika si to potom vydělíte. Když to vydělíte sedmi a budete každý den přidávat 15 mg/l, celkově to opravdu dá týdně 105 mg/l.
Když to ale vydělíte třeba počtem dní v roce: 105/365= dodáte denně rázem jen 0.28 mg/l PO4 a týdně to bude jen 0.28 mg/l * 7= 2 mg/l PO4.
Jak vidíte, může to být ročně, měsíčně nebo pokud někdo žije na jiné planetě, tak klidně i délkou jejich roku, takže je to vlastně kalkulačka i pro marťany.:)


honzek - 29/04/2012

Vzdycky pravidelne sleduji, kdy se tu objevi dalsi a dalsi clanek. Dalsi z velmi povedenych a ucitecnych clanku. Dik!


Gargamel - 29/04/2012

Bohužel čas je nepřítel č. 1, takže články nepřibývají tak často.


luckyxman - 29/04/2012

Ahoj, super clanek :) jentak dáál.


nanobot - 29/04/2012

Optimální množství fosforu ve vodě způsobí větvení stonkových rostlin.


Gargamel - 30/04/2012

Ahoj, kolik NO3 obsahuje vstupní voda?


Gargamel - 30/04/2012

Pokud měníš pravidelně 1/2 vody a dodržuješ přesně návod, tak k žádnému nepoměru nemůže docházet. Ta metoda už je prostě navržena tak, aby k tomuto nedocházelo. Spíš bych se zaměřil na zvýšení CO2, pravidelné číštění filtrů a čistotu nádrže.


budulinecek - 30/04/2012

Já zásadně jednotlivé složky hnojiv nemíchám dohromady. Pokud pak v akva je něčeho moc tak není problém dávat té složky méně nebo naopak při nedostatku jedinou složku přidat. Pravda těch "flaštiček" mám ve skříňce dost a musím toho víc odměřovat, ale mám to víc pod kontrolou.
Jinak to že se bude dodržovat Ei tak neporostou řasy bych neviděl jako něco jistého. Podle EI jsem v jednom akva hnojil cca 2měsíce a začala se objevovat sinice. Tak jsem přestal přidávat P a dával větší dávky N a za 14 dní byla sinice pryč. Pokud bych ale N a P měl v jednom roztoku tak si tohle dovolit nemůžu.


Gargamel - 30/04/2012

Ahoj, měl jsi špatné CO2. Ta příčina sinice při EI není špatný poměr N:P, ale nedostatek CO2. Máš totiž ve vodě jakoby přehnojeno a pokud to nepodpoříš i dostatkem CO2, tak rostou řasy a sinice.
Mě se objevila v akváriu při EI sinice mnohokrát a vždycky to bylo špatným CO2 a prouděním. Vždy stačilo jen toto napravit a byla opět pryč. Bylo to třeba když jsem měnil CO2 v láhvi, rostliny příliš blokovaly proud apod. Na EI je super, že když se něco podělá, tak je strašně jednoduché to napravit a jede se v podstatě jen podle kuchařky. Při jiných metodách musíš začít laborovat s poměry živin a to už je složitější.


Ardjuna - 26/06/2012

Je to už trochu starší diskuze, ale řeším teď jeden problém s řasami. Povedlo se mi do akvárka zavléct černou štětičkovou řasu (s jednou novou rostlinou). Hnojím metodou EI. Ve vstupní vodě mám asi 30 mg/l NO3. Fosforečnany přidávám 3x týdně (kolem 1 mg/l PO4 v jedné dávce). Železo 3x týdně (kolem 0,5 mg/l Fe v jedné dávce). Když ale po týdnu měřím hodnoty těchto látek, tak jsem téměř na nule (PO4 kolem 0,3 a Fe kolem 0,1 mg/l), což je mi divné. Mám sice docela dost zarostlé akvárko, ale že by toho rostliny sežraly za týden tolik, je mi divné. Navíc v místě, kam liju do vody hnojivo, se velmi daří té černé řase a taky se mi tam dělají zelené flíčky (GSA?), které mi vždy vyrostou v průměru tak na 0,5 až 1 cm. Taky je zajímavé, že té černé řase se daří i na starších listech echinodoru (hlavně po okrajích). Proud mám v akváriu dostatečný; bublinky CO2 mi krásně putují po celém akvárku. CO2 taky přidávám na doraz (hodně světle zelený drop checker; cca 4 bubl./sekundu, což je určitě dost). Řasa ale ne a ne zmizet. Čím to je? PS: Jednou se mi povedlo nalít do akvárka tak vysokou dávku PO4, že byla jeho koncentrace 28 mg/l. A po pár dnech mi to zázračně kleslo až někam na 0,3 mg/l. Tak nevím, kam mi ten fosfor mizí? Jako substrát používám ADA Aquasoil Amazonia. Ve filtru žádnou speciální náplň nepoužívám.


Gargamel - 26/06/2012

Podle mě je to právě tím substrátem. Tahá to živiny z vody do sebe a rostliny to pak můžou čerpat kořeny. Dávky bych nechal tak, jak jsou. Akorát bych si pohrál s CO2 - černá řasa vzniká nejčastěji, pokud hladina CO2 není po dobu osvitu rovnoměrná. Ve vodě musí být dostatek CO2 ihned po zapnutí světel. Já zapínám CO2 už 3 hodiny před světlem. V tom je podle mě chyba.


kvetak84 - 04/12/2012

Vždy mě zajímalo jakto že v ADA akváriích není GSA když se hnojí jenom draslíkem a mikrem. A když se nějaký fosfor přidá do vody tak ho stejně substrát brzy vstřebá. Nemá na někdo vysvětlení?


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde