🔥Probíhá akce Více zde 03d 07h 07m 26s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Důležitost proudu v akváriu

V kategorii: CO2 - oxid uhličitý

Gargamel - 18/12/2011

Tomas3000: Ano, takový výkon by měl být dostačujicí.
kchrz: Pravděpodobně máte mnoho velkých ryb a filtry nestíhají. Je třeba si uvědomit, že všechny tyto nečistoty a odpad z ryb způsobují řasy. Jak se budou rozrůstat rostliny, měl by se tento problém zmenšovat. Jinak pokuď chcete mít opravdu čisté akvárium a bez řas, bude nutné buď ubrat nějaké velké ryby, které tvoří nejvíc odpadu nebo zapojit další filtr. Každotýdenní odkalování taky výrazně pomůže.


kchrz - 18/12/2011

Obávám se, že umístit rampy proti sobě je přesně proti filosofii celého článku, to jen tak na okraj.
ale co se týče zelené řasy, pravda, stejný problém. Jen co jsem udělal rampu po celé délce akvaria a zvýšil proud, zelená řasa se pěkně rozmnožila. Přidal jsem CO2 a situace se trošku zlepšila.


Gargamel - 18/12/2011

Klidně to takhle můžete nainstalovat, mám to stejně - podél celé zadní stěny mám trubku s vyvrtanými otvory a z každé strany čerpadlo.
K té zelené řase: Budete se divit, ale tím, že se zvýšil růst přisedlé zelené řasy jste si dokázali, že jste postupovali správně. Vše je podrobně vysvětleno v tomto článku: https://www.rostlinna-akvaria.cz/dusicnany-a-fosforecnany-z-hnojiva-nezpusobuji-rasy-proc-78 Zkusím to vysvětlit alespoň ve zkratce: Řasy sice nevznikají z důvodu nadbytku živin a vyššího proudu, ale můžeme tím podpořit jejich růst. Zároveň s tím však podpoříme i růst rostlin a ty nakonec řasy porazí. Krátkodobě tedy vždy dojde k lehkému zvýšení růstu řas, ale během chvíle se vše začne zlepšovat. Pokud se tedy chcete řas dlouhodobě zbavit, musíte nejdřív nějak přečkat jejich dočasný zvýšený růst. Kdyby jste ale měli proud pořád přiškrcený a dodávali málo živin, řasy by rostly sice pořád stejně, ale s nimi by rostly bídně i rostliny, přidáním na proudu ale vylepšíte rychle zdraví rostlin a následně zahubíte řasy. Tento zvýšený výskyt řas je tedy jen dočasný.
Vsvětlil jsem to opravdu stručně, proto každému doporučuji přečíst si tento článek: https://www.rostlinna-akvaria.cz/dusicnany-a-fosforecnany-z-hnojiva-nezpusobuji-rasy-proc-78 protože je přímo v něm toto rozvedeno podrobněji.


Gargamel - 18/12/2011

Tomas: Krásné akvárko. Záleží pouze na tom, jak dlohá je ta rozstřikovací rampa. Jestliže je délka akvária 80cm, měla by mít rampa takových 60cm. Pokud má třeba jen třicet, bude výhodnější použít rampy dvě z každé strany zadního skla jednu tak, aby byly podél celé zadní stěny. Když by tam byla totiž jenom jedna malá uprostřed, došlo by k nedostatčnému proudění na okrajích akvária.


Gargamel - 19/12/2011

Určitě to nebude moc. Správné uístění rozstřikovacích ramp zajistí, že se budou všechny lístky rostlin pohupovat jako ve větříku, bude to rovnoměrný proud po celé nádrži a uvidíte, že i když si teď nedokážete představit sílu přečerpání 720l/h, bude to tak akorát - je totiž rozdíl, když se to pustí správně rovnoměrně nebo když by to stříkalo z jednoho bodu, to by potom byl tobogán.
Jinak je to všechno logické a nejlepší na tom je, že to funguje. Dřív totiž akvaristé viděli, že po přidání hnojení a proudu začaly růst řasy a tak toho rycle nechali, jenomže jak už tady bylo vysvětleno: https://www.rostlinna-akvaria.cz/dusicnany-a-fosforecnany-z-hnojiva-nezpusobuji-rasy-proc-78 je to jenom dočasné a vzápětí řasy zmizí.


Gargamel - 23/12/2011

Perfektní. Je to tak, jak to má být. Myslím, že to budě fungovat suprově. Jenom pozor, aby před tou rampou nerostly rostliny a neblokovaly proud. Snažil bych se je tedy zastřihovat vždy pár cm pod hladinou.
Jakým způsobem rozpouštíte CO2?
Jinak jsem si všiml, že hnojíte docela málo, nevím, co je to pmdd OPTIMA a neznám jeho složení, ale možná by bylo rozumnější míchat si hnojivo sám, abyste věděl, co tam přidáváte. 3 ml hnojiva pmdd(předpokládám, že je to mícháno velice podobně jako klasické pmdd) na takto zarostlé akvárium s kvalitním proudem a osvětlením 0,5 W/lmi přijde jako hodně málo a mohlo by se velice rychle stát limitujícím pro růst rostlin, a tak by se mohla vyskytnout i řasa. Pouvažoval bych o změně hnojení do vodního sloupce nebo pokud máte raději živiny schované v substrátu, můžete pořádně vyhnojit dno nějakými tabletkami do dna.


Gargamel - 24/12/2011

Já to míchám s vodou z vodovodu. Správně by se ale asi mělo s destilkou. Nepozoruju žádná negativa.


Gargamel - 09/02/2012

Na tu koralii to nepůjde. Já používám momentálně atman a na ten jde v pohodě nasadit hadice 12/16. Ta koralia je ale super. Pokud se koupí trochu silnější - třeba na 100l akvárium 1600 l/h, není pak potřeba ani ta rozstřikovací rampa a stačí to dát z boku. Musí to ale otočit vodu celého akvária tak 15x za hodinu. To je hrubé číslo, záleží i na velikosti akvária. Obecně platí - čím silnější proud, tím horší může být umístění vývodů a stejně bude výsledek dokonalý. Při té rampě podél zadní stěny stačí proud klidně jen 7x za hodinu, protože je veškerá síla proudu využita maximálně - viz. článek. Při umístění čerpadla na bok dlouhé nádrže, případně když se budou proudy rušit nastanou sice ztráty proudu, ale při dostatečně zvýšené síle - nad 10x za hodinu, to bude mít stejný efekt jako ta rampa podél zadní stěny. Třeba tady je ta koralia umístěna na boku a proud je perfektní:
https://www.rostlinna-akvaria.cz/video/feeding-my-fish-40
https://www.rostlinna-akvaria.cz/video/iwagumi-10-weeks-36
https://www.rostlinna-akvaria.cz/video/pohyb-hladiny-35


Gargamel - 10/02/2012

[quote]Jeste mam jeden dotaz. Mam ph metr na rizeni ventilu co2 podle tilmanovky, ale tady vsude ctu, ze drop checker je jediny presny. To jsou ty sondy fakt na prd? To by nebylo potesujici za ty kacky Smile[/quote]
Ten pH controler je super věcička. Udržuje po celou dobu konstantní pH, což je žádoucí. Výkyvy v pH (a potažmo CO2) způsobují, že se rostliny musejí neustále přizpůsobovat novým a novým podmínkám a jejich růst nebude tak vitálnní. To je hlavní důvod toho, proč není CO2 z kvasnic moc vhodné a je to spíš taková nouzovka.
PH controler ale zajistí stálý, rovnoměrný přísun CO2, což rostliny náležitě ocení a tak se vyhnete řasám souvisejícím s kolísáním CO2 (bba). Akorát je třeba vychytat, na jaké pH (množství CO2) controler nastavit. Na to právě slouží ten drop-checker. Dejte ho do akvária a postupně snižujte pH nastavené na controleru. Jakmile bude drop-checker zelený, nastavené pH ponechejte. Jinak měla by jít použít i ta tabulka, ta je nepoužitelná pouze pokud nemáte pH měřič. Kapkové testy napH jsou totiž moc orientační - nefungují. Při umírněnějších metodách než je Estimative index může být hodnota CO2 klidně nižší - stačí i 20 mg/l. U EI je ale 30 mg/l nutností.


Miso - 14/02/2012

chcem sa spitat k tej koralii, chapem to dobre ze jej princip je taky, ze skor ako by vytvarala prud smerom dopredu, robi akokeby vodorovny vir? ... hmm neviem ci som to zrozumitelne napisal :)


LaXo - 14/02/2012

hmmm, aj ja cakam na svoju Koraliu :)


LaXo - 17/02/2012

Tak uz ho mam aj ja, tiez tu 1600ku. Ale mam pocit ze by mohol byt aj tichsi (; Inak je fajn ze to nerobi taky prudky prud vody, aspon mne sa to tak javi. Ja som pod Koraliu namontoval difuzor takze bublinky CO2 teraz rozhana pekne po akva.


Miso - 22/02/2012

daj ho ku presnej stene nech prud tlaci bublinky smerom dole.


Miso - 22/02/2012

tera som si vsimol ze mas reaktor a nie difuzor, aky mas reaktor?


honzaprouza77 - 26/02/2012

Zajímalo by mě, jak by šlo udělat, aby proud nešel přes vršky rostliny. :( Vždyť, když mám stonkovky u zadního skla, většinou dosáhnou až hladinya v nízkém akvárku by nebylo moc hezké je 5cm pod hadinou stříhat. Jak to lze vyřešit? Leda stříháním? :(


Gargamel - 27/02/2012

Stačí použít silnější čerpadla/filtry. Tady je to jen popsáno tak, aby byla ta síla čerpadel co nejlépe využita. Platí, že čím silnější jsou filtry, tím méně promyšlené může být umístění vývodů filtrů. Proto při horším nastaveni (rostliny před výstupy) je třeba přidat na proudu a bude to ok.


Gargamel - 15/04/2012

Můžeš, ale pozor na CO2, aby neotrávilo ryby.


Gargamel - 18/04/2012

Proud se zmenšovat nebude. Bude rovnoměrný po celé délce. Je naprosto jedno, zda se použije jedno nebo dvě čerpadla. Důležitý je výkon. Je ale možné, že při použití dvou čerpadel nastane nějaký odpor a ztráty při sražení proudů. Teď mě ale nenapadá způsob, jak to vypočítat.


Lubek - 06/06/2012

Je to AZOO CO2 indicator... V návode píšu hornú časť čidla naplniť vodou z akvária, nakvapkať 3 až 4 kvapky indikátoru a čidlo nasadiť pomocou prísavky 5 až 10 cm pod hladinu. Výsledok jedna grandiózna nula... nefunguje!

http://www.marinedepot.com/Azoo_CO2_Indicator_CO2_Indicator_Solution_for_Aquariums-Azoo-AZ0030-FICOIS-vi.html


Gargamel - 06/06/2012

Už to, že je v návodu uvedeno, že se má použít voda z akvária je zvláštní. Voda v drop-checkeru má mít hodnotu 4°dKH, voda v akváriu může být úplně jiná. Doporučuju použít toto: https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/testy-co2-drop-checkery - obsahuje to náplň o hodnotě 4°dKH. Spolehlivé, přesné.


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde