🔥Probíhá akce Více zde 03d 12h 58m 44s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Důležitost proudu v akváriu

V kategorii: CO2 - oxid uhličitý

kchrz - 09/09/2011

Ještě bych měl dotaz, z článku není zcela jasno.
Horní rozstřikovací rampa je v úrovni hladiny, mírně nad hladinou a nebo lehce pod hladinou.
Já jí mám cca 2cm potopenou, ale pakliže bych jí dal na dlouho stranu, jak je psáno zde, musel bych já dát cca 2cm nad hladinu, aby opticky nevadila. Pak ale bude na hladině trošku cákat.


Gargamel - 09/09/2011

Na tom posledním obrázku je to dobře vidět. Měla by být pár cm pod hladinou a otvory by měly směřovat vodorovně nebo mírně směrem k hladině, aby se trochu pohybovala hladina. Někomu se totiž tvoří mastný film a toto je na něj nejlepší recept. O hodně lepší a účinnější než různé čističe hladiny. CO2 unikat nebude a když už tak jen zanedbatelné množství.
Nikdy neumísťuj rozstřikovací rampu nad hladinu, protože voda, která bude padat do akvária vzduchem vytěsní obrovské množství CO2, takže ho bude v akváriu na konec málo. Lidi mají strach z čeření hladiny, ale CO2 vytlačí z vody jenom rozstřikovací rampa nad hladinou - stejný princip jako splávky na řekách, které okysličují vodu.
Pokud se umístí rampa 2 cm pod hladinu na dlouhou stranu, nepůjde skoro vidět. Pokud máš zelenou rampu jako tady na obrázcích od filtru EHEIM, můžeš to oblepit barvou tapety, jako máš pozadí. Já mám černou tapetu na pozadí, takže jsem jen zašel do papírnictví pro samolepící černou tapetu, vytáhl jsem trubku z vody a omotal ji celou černým papírem. Když jsem ji vložil zpět do akva, úplně splývala s pozadím a nešla vůbec vidět.
Je taky dobré roztáhnout trubku po celé délce akvária. Buď jde koupit zvlášť další rozstřikovací rampu a nasunout ji na tu starou nebo si můžeš vyrobit trubku s dírkama jako já. Jde to vidět i na obrázcích v článku - na nich je ten první způsob - složeno z ramp EHEIM.


kchrz - 10/09/2011

Já mám pozadí polystyrénový 3d reliéf, takže nad ním se bude ať zelená nebo šedá rozstřik.rampa vyjímat jako pěst na oko.
Přemýšlel jsem nad tím, dát rampu na přední stranu a proud namířit na zadní stěnu, tady proud otočit.
Ale to bude asi pitomost, kytky za zadní stěně, tady ty vysoké, by byly v moc silném proudu.


Gargamel - 10/09/2011

Ono je to jedno, jestli umístíš rampu na čelní sklo nebo na zadní, ale na předním půjde vidět daleko víc než na zadním. Nedovedu si představit, že bych ji měl na čelním skle, to by vypadalo hrozně. Pokud jsou rostliny vysoké až k hladině, je to taky jedno, jestli je rampa vpředu nebo vzadu, protože proud jimi musí tak jako tak projít. Nejlepší je trochu je vždycky sestříhat tak, aby nedosáhly až k hladině a neblokovaly proud.
Pokud máš krátké akva, tak může být rampa i na boku, i když to není ideální, musíš mít ale silný filtr nebo čerpadlo. Jaká jsou rozměry tvého akva a jakou používáš filtraci/čerpadla - o jakém výkonu?


kchrz - 10/09/2011

Nemyslim si.
Mám poměrně masivní kryt akvaria, je dělané z dřevotřísky. Zvrchu přesahuje akvarium o nějakých cca 5cm. Když jej spustím ještě o nějaké 2cm, bude přední horní hrana akvaria krytá (hladina bude výše než kryt). Dopředu se pak krásně vejde rampa a nebude vidět. Vzadu by byla vidět až moc.
Až budu zase přestavovat akvárko, asi to vyzkoušim.


Gargamel - 10/09/2011

Aha, tak v tom případě je to ideální řešní.


Gargamel - 12/09/2011

Na tak velkou nádrž je tento výkon opravdu velmi nízký. Máš 2 možnosti: buď koupit další filtr - hodně si lidé pochvalují fluval fx5 hlavně jeho cenu a výkon - 3500 l/h , pokud by jsi do něj šel, přišlo by tě to sice zhruba na 4000 a nebudeš mít v akváriu žádnou techniku a bude to vypadat přírodně. Druhá možnost je pořídit 2 výkonná čerpadla jako mám já a do každého rohu umístit jedno, následně je jen propojíš trubkou nebo hadicí s dírami. Cena asi jen 500 Kč, ale technika je všechna v nádrži. Já jsem to vyřešil tak, že jsem čerpadla schoval za vysokými rostlinami, které dosahují až k hladině a tak je maskují.
S nasáváním si hlavu nedelej, je v podstate jedno, kde umístíš nasávací koše, hlavní je správné umístění rozstřikovacích ramp - tak jako je popsáno v článku.
To, že bude jedna rampa na pravé straně a druhá na levé každá jinak výkonná není až takový problém. Hlavní je, aby směřovaly obě stejným směrem a nerušily se navzájem tak, aby se snadno vytvořil vír. Voda tak bude pěkně cirkulovat dokola a bude mít určitou setrvačnost a každým vstřiknutím vody to jen podpoříš - stejně jako příklad s houpačkou nahoře.


kchrz - 12/09/2011

No filtrační kapacita eheimu 2080 by měla být pro toto akvarium dostatečná, takže jde už jen o vytvoření proudu v akvariu.
Takže by teoreticky mohlo být jedno, jestli se přidá další filtr, nebo jen externí čerpado, jenž bude v akvariu nasávat a vodu posílat do jedné rozstřikovací rampy.


Gargamel - 13/09/2011

Je to jedno.Když ale pořídíš filtr, nebude vidět uvnitř akvária technika a navíc dostatek místa pro bakterie je jen a jen výhoda. Záleží jen na tobě, kolik do toho chceš investovat. Nějaká výkonná čerpadla ale splní účel stejně.


Gargamel - 14/09/2011

Každá nádrž je jiná a krásného akvária můžeme docílit mnoha způsoby. My ale víme a mnohokrát se to potvrdilo, že dostatečné dávky hnojiva a kvalitní proud podpoří významně růst rostlin a omezí růst řas. Toto jsou základní pravidla. Je lepší se řídit podle těchto pravidel(zejména začátečníci a méně zkušení), protože lze s jistotou říct, že pokud se těchto pravidel budou držet, čeká je úspěch. Můžete jít ale druhou cestou - špatný proud a můžete dosáhnout také úspěchu, ale je mnohem pravděpodobnější, že se nebude dařit rostlinám a porostou řasy. Petovi to tak krásně roste, protože tomu opravdu rozumí a ví, kdy může některá tato pravidla porušit. Vysvětlím:
Když jsem se díval na jeho osvětlení, všiml jsem si, že je asi jen 0,35 W/l. Pokud čtete i jiné články tady na stránkách víte, že menší množství světla způsobí, že mají rostliny menší požadavky na živiny a CO2. Proto nepotřebuje tak kvalitní proud, který by je přinesl.
Dalším možným aspektem je přizpůsobení se rostlin podmínkám. Pet si všechny rostliny pěstuje a rozmnožuje ve svých akváriích sám, což znamená, že dokáže rostliny v jeho nádržích postupně adaptovat na jeho podmínky. Např. když postupně snižujete osvětlení, rostliny s ním více šetří, takže dokáží to méně světla lépe zpracovat. Kdyby ale někdo dal rostlinu pěstovanou pod vysokým osvětlením do podmínek s nízkým osvětlením, tato nenažraná rostlina by se nedokázala rychle přizpůsobit nedostatku světla a začala by chřadnout - případ většiny z nás, kteří si přinesou rostliny z pěstírny. Stejná situace je i s množstvím CO2(a proudem, který ho k rostlinám přináší) - záleží na míře změny prostředí a tím, že používá Pet na osazování nádrží své už přizpůsobené rostliny, nemá problémy. Když ale koupíte z pěstírny rostlinu pěstovanou pod silným osvětlením a dopovanou CO2 a nezajistíte ji toto osvětlení a kvalitní proud, který CO2 přinese, máte problém. Vidíte, jak vypadají rostliny v akvaristikách, které jsou kupované z pěstíren.
Pet ví co dělá a proto mu to funguje. Existuje ale i mnoho lidí, kteří mají nádherná akvária a to pouze shodou náhod. Všimněte si, že mnoho krásných nádrží během roku zaniká. Majitelé totiž vyčerpali svou dávku štěstí. Např. mají nízké osvětlení, takže nepotřebují dodávat CO2 a mít kvalitní proud(málo světla - rostliny žerou málo CO2 a živin), pak se ale rozhodnou přidat zářivku a požadavky rostlin na CO2 rychle stoupnou - nezajistí ale dostatek CO2 a lepší proudění a rostliny přestanou růst a začnou řasy. Stejná situace je např u lidí, kteří tvrdí, že přidávat KNO3 je pitomost a rostliny rostou i bez hnojení. Neuvědomují si ale, že jejich voda z vodovodu obsahuje plno NO3 a vpodstatě každou výměnou vody řádně přihnojí. Dalším případem mohou být lidé, kteří si pořídí obohacené substráty. Nepotřebují až tak silný proud, protože berou rostliny živiny z kořenů. Po roce jim ale zásobní hnojivo dojde a rostliny přestanou růst a oni neví co s tím.
Takových případů můžu jmenovat desítky. Víme ale, že zásadami popsanými tady v článcích docílíme zcela jistě dobrého růstu rostlin a nádrže bez řas, tak proč to dělat jinak. To můžeme teprve až budeme opravdoví machři, kteří chápou všechny souvislosti.
PS: rostliny mi kdysi rostly podobně dobře jako Petovi a po přidání pomocných čerpadel byl růst ještě lepší, takže věřím, že kdyby je tam nainstaloval i Pet, byly by jeho listy rostlin ještě větší a růst rychlejší. To by ale zase změnil podmínky a kdyby takové rostliny přesadil do jiné jeho nádrže bez proudu, musely by si opět zvykat na zhoršené podmínky nedostatku CO2(způsobeného špatným proudem) a nějakou dobu by trvalo, než by se vzpamatovaly.


tommate - 14/09/2011

Zdravím :) - tak jsem vyrobil a nainstaloval podélnou rozstřikovací rampu přes celé akvárium podle článku a první dojem je dobrý, voda se opravdu rovnoměrně pohybuje po celé nádrži i v rozích kde se před tím ani chloupek nepohnul a rostlinky tam moc nešly, hladina se pěkně čeří, rybkám se to taky líbí, tak uvidíme :) - co se týče výkonu čerpadel, tak mám filtr 1200l/h 1°+ čerpadlo 600l/h na 300l akvárium, tak snad to bude stačit


Vladik - 15/09/2011

Ten výkon by mohl být samozřejmě vyšší, ale na začátek by to mohlo stačit. Teď už jen musíš doladit rozmístění CO2 difuzorů, aby strhávaly bublinky.
Takhle by to asi mělo vypadat, rostliny musí vypadat jako by byly v lekhém větříku: http://vimeo.com/8702062
Tohle super akva: http://www.aquascapingworld.com/forum/aquascaping-showcase/268-120cm-harlequins-haven.html otocí vodu v akva dokoce 13x za hod - podle udaju dole v tabulce a jak mu to roste.
Pro ty, které tohle tema zajima, tak se muzou podivat na diskuzi na akvarku.cz http://www.akvarko.cz/kniha.php?tema=6945&str=1 na prispěvky od smika, který akva taky takto provozuje. Docela se tam do něj většina strefuje, i když má pravdu. Škoda, že jsem tu diskuzi našel tak pozdě, protože bych tam těm něvěřícím taky něco napsal. Trochu mě mrzí, že to nikdy nevyzkoušeli a začnou vydávat takové pitomé soudy - navíc když nemají pravdu. Zajímevé to začíná být prvním příspěvkem smika tak se na to kdyztak koukněte.


tommate - 15/09/2011

taky jsem se původně, podle rad na internetu, snažil nečeřit hladinu a minimalizovat průtok a proudění v akváriu, ale jak se rostliny skoro ani nepohnuly, vypadalo to jak fotka, nějak jsem tomu nemohl přijít na chuť, tohle se mi i líbí více, jak to trochu vlaje, je to živější pohled, no budu testovat a těším se na výsledky :)


kchrz - 16/09/2011

Vrátil bych se o myšlenku dříve.
Jak "doladit umístění difuzorů CO2". To se snadno udělá v malé akvariu, ale kupíkladu ve 2m 720 litovém akvariu je to již oříšek. Použití difuz s porcelánovou patronou půjde těžko, jedna to neutáhne a bude li chiv více, budou se špatně z jedné bomy regulovat. Mám svůj difuzor uložený v nasávání filtru. Kapacitně poté stačí, ale filtr se zavzdušňuje a je poté hlučný. Teoreticky použít externí reactor.
Přesně nevím, jaký typ zvolit.


Gargamel - 16/09/2011

V tak velkém akváriu je jedinným opravdu účinným řešením použití vnějšího CO2 reaktoru. Takto rozpuštěné CO2 povede přímo do rozstřikovací rampy a odtud se vírem dostane ke každému lístku v akváriu. Alternativou je umístit výstup CO2 do vstupu filtru - pro tak velké akvárium je ale nutný dostatečný průtok CO2, takže se filtr bude vždy zavzdušňovat a povede k jeho hučení.
Moje rampa je tvořená z čerpadel, takže jsem jen umístil hadičku od CO2 pod vrtuli čerpadla a ta bublinky rozdělí na malinké bublinky, které rampa vychrlí a potom se pohybují po celé nádrži. Tak jak je to popsané v tomto článku: https://www.rostlinna-akvaria.cz/clanky/co2


tommate - 18/09/2011

jen pro zajímavost k tématu.. tohle by asi trumflo i akvárium autora postřehů v tomto článku a nepohne se tam ani brva, oba dva způsoby jsou co do proudění extrémně rozdílné.. kdyby to bylo všechno tak jednoduché a jednoznačné a pěkné rostlinné akvárium by šlo vypěstovat podle nějakého univerzálního návodu, tak by to zas byla nuda, a vvvo tom to je :) http://youtu.be/PAC5KNEJuWA


Gargamel - 18/09/2011

Určitě, psal jsem to i v tom předešlém dlouhém příspěvku - toto akvárium je v rovnováze, kdyby ale autor přidal na světle, rostliny by požadovaly víc živin a díky špatnému proudu by se k nim nedostaly a ty by hladověly a začala by řasa. Teď nijak zvlášť dobré proudění nepotřebuje. Kdyby jej ale vylepšil, tak by býl růst rostlin určitě ještě lepší. Tady je popis toho akvária od brgula: http://www.akvarko.cz/akvarium.php?nadrz=4364
A když už jsme u toho, tak tady je mé akvárium: http://www.akvarko.cz/akvarium.php?nadrz=4388 popis berte s rezervou, je už to hodně dávno, co jsem ho aktualizoval.


kchrz - 23/09/2011

Vrátil bych se ještě k použití difuzoru/reactoru pro objemnější akvaria (v mém případě 720l)
Zkoušel jsem si vyrobit vnější reactor, ale stále to není ono.
Koukal jsem nyní na http://www.akvarista.cz/web/shop/item-sera-flore-co2-aktivni-reaktor-1000 , není za tak hroznou cenu.
Případně http://www.akvarista.cz/web/shop/item-dupla-co2-reaktor-s-5000 , což jsou peníze nehorázné.

Mátě někdo vyzkoušený nějaký vnější reaktor, jenž můžete doporučit?


Gargamel - 24/09/2011

Hodně si lidi v USA pochavlují reaktor na tenhle způsob: http://www.barrreport.com/showthread.php/3444-Dual-venturi-DIY-External-CO2-reactor a tady je něco podobného v češtině: http://www.akvarko.cz/clanky.php?str=67 a tady na první fotce jde vidět originál ADA: https://www.rostlinna-akvaria.cz/predstavujeme-akvarium-v-ada-stylu-62 samozřejmě v trochu jiné cenové relaci.


kobeda - 09/10/2011

Po x ne moc úspěšných pokusech s dostáním CO2 do vody jsem nakonec koupil výše zmíněný reaktor od Sery a mohu jen doporučit, funguje skvěle. Určitě dnes nelituju peněz, které jsem za jeho pořízení musel vysolit. Mám to zapojené za filtrem, takže k žádnému zavzdušňování filtru nedochází. Pouze je nutno při čištění filtru ho zcela zavodnit, aby vzduch z filtru nevnikal zbytečně do reaktoru - pak dlouho trvá, než se vzduch do vody rozptýlí a potom, pokud máte reaktor pod akváriem, je to zbytečně hlučné.


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde