🔥Probíhá akce Více zde 04d 06h 48m 37s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Důležitost proudu v akváriu

V kategorii: CO2 - oxid uhličitý

_Tomik - 22/12/2015

Zdravím. Prosím o radu nebo názor. Mám akva 140 l čistý objem. K tomuto akva mám vnější filtr Eheim prof. 3 2071 u kterého je deklarován průtok 950l/h. Délka akva 100 cm, délka rozstřik. rampy 88 cm. Je mi jasné, že dle zde převládajícího názoru, se kterým se ztotožňuji, by měl být filtr alespoň 1400 l/h abych docílil přečerpání nádrže papírově 10x za hodinu. Toto jsem nesplňoval a tak jsem pořídil proudové čerpadlo ze zdejšího shopu s názvem Nano, které má průtok 2000l/h. Toto čerpadlo jsem dal na konec rozst. rampy na zadní sklo ve směru střiku rampy. V druhém rohu mám ještě skimmer, který však funguje také jen jako čerpadlo a žene také vodu k přednímu sklu jako rampa. Můj dotaz teď mám součet 2.950 l/h plus ještě proud z toho "skimmeru" (eheim skim 350), který jsem však nedohledal, řekněme celkem papírově 3.000 l/h papírově 21X za hodinu akva :D. Není to už moc :D jako kytky se nemlátěj jelikož to je dobře rozprostřený, ale? Hlavně z toho proud. čerpadla (nano) je to docela fofr a jelikož hloubka (tloušťka) akva je cca. 39 cm tak jak voda (sice ve směru proudu z rampy) naráží na čelní sklo (žádoucí) tak proud vody nejde jen dolů, ale jelikož jí tam je asi dost tak se odráží i do stran (jasně fyzika ZŠ) resp. do jedné na druhé je už zase sklo (roh) . Nevadí to, moc? neruší se ten žádoucí vír, kterého chceme docílit? A který sice maličko, ale dělala sama rampa? Díky za názor. Bublinky CO2 jsou podle mě všude.


Dejvwa - 25/12/2015

Ahoj, ten proud bych neřešil až tak do detailu a přesně, stejně to nikdy přesně nebude :D Každopádně pokud se budeš řídit článkem tady na stránkách o důležitosti proudu v akváriu, neuděláš chybu! Píše se tam, aby jsi přefiltroval akvárium 10x za hodinu (papírově) tozn. že reálně to bude samozřejmě míň. Ty máš papírově 21x což už je trošku extrém, ale pokud sebou rostliny nemlátí v proudu a nevytrhávají se ze substrátu, tak je to ok. Někde jsem četl článek od pana Rataje, kde psal, že od určité rychlosti proudění rostiny přestávají růst, myslím ale, že takové rychlosti nedosáhneš. Jinak to vytvoření víru pomocí rampy je ideální případ, nikdy to nebude úplně přesně, ale zkoušel bych regulovat průtok a směr rampy (pokud to jde) abych docílil nejlepšího efektu. Ten vír je osvědčený. Pokud máš CO2 bublinky opravdu všude a drop checker ukazuje zelenou na všech osázených místech akvária, neměl by v tom být problém.


MichalNecek - 09/02/2017

Dobrý den, omlouvám se, jestli je na tento dotaz tady již odpovězeno. Zajímalo by mě, kam mám tedy umístit nasávání vody, pokud bych rozstřikovací rampu dal po celé délce zadní stěny cca 2cm pod hladinu? Mám 115 l akva o rozměrech 80x40x35 DxVxŠ

Děkuji za odpověď


grunda - 11/02/2017

ideálně na obě strany dozadu


zekon - 16/04/2017

Obrovský dík za tento článek!!! Za mě je to nejdůležitější informace kterou jsem za dobu akvaristiky dostal. Ve chvíli kdy jsem vyřešil proud neskutečně poklesla potřeba hnojení, množství CO2, údržby atd. A roste to na místech kde byl problém. DÍKY MOC!


Elffka - 05/05/2017

Super článek :-) Mám 3 měsíce založenou nádrž 560 litrů, stále trochu bojuji se zelenou vláknitou řasou a něčím, co vypadá jako zelená štětičková řasa. Otočila jsem rampu tak, jak je popsáno v článku, ale zdá se, že se to řase líbí, protože se rozmnožila ještě víc. Je toto normální nebo někde dělám chybu?


grunda - 09/05/2017

je to normální, když máš v akva dost organického odpadu - zvíříš a máš vystaráno;)


Předchozí stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde