Akvárium s řasokoulemi Více zde 02d 12h 51m 06s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Důležitost proudu v akváriu

V kategorii: CO2 - oxid uhličitý

Sentinel - 21/06/2013

No já bych na to šel následovně: správné proudění = živiny a CO2 se dostanou všude po akváriu, rostlinky se pohupují a ještě proud odnáší nečistoty k filtru. Proud unáší CO2 bublinky ideálně po nádrži. Takto to alespoň vnímám já. Tzn buď máš rampu která ti tvoří válec, nebo máš jen vyústění a to nasměruješ tak aby se proud vody odrazil od protější stěny a utvořil proud přinášející živiny dolů k rostlinám. Když tak přemýšlím tak vlastně umístění CO2 na jedné ze stran a rampy na druhé by mohlo být dobré protože vodní válec by bublinky netahal nahoru ale jakoby tlačil dolu a zpět přes nádrž (ale ber to jako teorii, rohovou nádrž jsem nikdy neměl). Možná by bylo dobré mít založenou nádrž. Lépe by se radilo a hlavně konkrétněji.


Gotrek - 23/06/2013

Narychlo jsem založil nádrž, pro představu .........


Burik - 04/09/2013

Zdravím..pokud mi dropchecker ukazuje stejnou hodnotu co2 jak nahoře,tak dole u substrátu a na více místech v akva...znamená to,že je proud dobrý a CO2 a ostatní živiny se dostanou ke všem rostlinkám?


danyboy77 - 04/09/2013

No melo by to tak byt. To ale musis vypozorovat sam jak se ti bublinky blunckaji po nadrzi. Ale samozrejme kdyz uz je co2 rozpustene ve vode tak nejde videt :) Ja si driv myslel ze mi pro mou nadrz bude bohate stacit muj Eheim 2080 ale diky tomu jaky mam layout tak se proud ukazal nedostatecny a musel jsem pridat dalsi filtr. On by mi ten jeden filtr i stacil kdybych mohl dat vyusteni z filtru na jine misto. Ale tim ze mam doma 18ti mesicniho prcka tak nemuzu riskovat, ze by tahal za hadice :D tak ji musim mit tam kde je. Uz tak se dedim toho kdy ho nacapu ze se koupe v akvarku :o je to pro nej jak magnet :D


Burik - 05/09/2013

Bublinky mám úplně všude..Mám vývod nalevo a bublinky krásně obkrouží celé akva a vracejí se zase do levé části akva,tak by to snad mělo být ok..taky jsem ještě radši přidal Eheim čerpadýlko.Ale kazí to vzhled..možná koupím ještě jeden menší externí filtr a čerpadlo půjde ven.


ihrdlick - 17/12/2013

Zdravím, možná to tu až někdo psal, ale jsem v práci a tak to nemohu číst. Umístění rozstřikovací rampy je jasné, ale co nasávání ? Zadní sklo, ale vpravo nebo vlevo? mám akva 80cm dlouhé a rampu k filtru tetratex EX700 asi 60 cm dlouhou. je uprostřed zadního skla a co teda c tím nasáváním? Díky


Vyghum - 17/12/2013

Vlevo nebo vpravo, to je úplně putna. Rozhodni se třeba podle politické příslušnosti ;o). Případně by mohl někdo rozvinout teorii, že na severní polokouli je lepší nasávání dát vpravo a na jižní polokouli vlevo, protože se tam voda točí opačným směrem ;o)
Ale vážně bych se řídil pouze tím, jak je konstruovaná skříňka pod akva, kde je umístěný filtr a na které straně v akváriu to bude méně vidět. Jiná kritéria podle mě nemají význam...


grunda - 17/12/2013

pod rampu, je jedno kam


Panda - 15/05/2015

Dobrý den, prosím poradili byste mi, jak nejlíp zajistit proudění v 96 l akváriu o stěnách 80x30x40(d, š, v)? Mám v plánu koupit filtr Aqua Nova NCF 1000, atomizér na hadici 16-22 a CO2 bombu 2,1 kg. Otázkou ale je, jestli pořídit lily pipes nebo udělat/koupit rozstříkovací rampu, do které by vedl vývod z filtru obohacený o CO2. Děkuji za vaše rady a zkušenosti.


Pepis - 17/05/2015

Na lepší proud vody je lepší rozstřikovací rampa na zadní straně akvária.
Nasměrovaná mírně nahoru, aby se lehce čeřila voda.
Je to lepší (nedělá se tolik mastná hladina, obohacování vody kyslíkem= důležité pro bakterie ve filtru a v substrátu)


AleK - 25/05/2015

Dobrý den všem jsem spíše velký čtenář a rostlinná akvária mě úplně pohltili ... mám objednaný filtr AQUA NOVA vnější filtr NCF-600 je to pro 30l akvárium + CO2 vnější atomizér na hadici .... ten budu zapojovat až za filtr co jsem se dočetl ?? bude proudění dostačující i když budu muset asi ze začátku výtok přiškrtit ??? to uvidíme a zapojím to do roztřikovací rampy ... dám to 2 cm pod hladinu a lehce nakloním na hladinu ... díky za odpověď


Pepis - 25/05/2015

Ahoj, stačit to bude určitě:)
Jen je asi škoda dávat filtr s průtokem 600l/h na 30l nádrž. Je to 20 násobek objemu nádrže. Bez škrcení to nepůjde, to by si měl slušnou vířivku:)
Nechceš si obstarat větší nádrž k tomu filtru?
Větší akvárium se lépe udržuje a není tak náchylné na případné změny.
Ve větším akváriu si můžeš dovolit více rostlin když tě to tak uchvátilo.
Taky jsem šel ještě do nano akvária, ale 60l, tož je max. co se dá považovat za nano. Je to rozdíl udržovat 240, nebo 60. V 60 je docela málo místa:)
Ale to záleží jen na tobě a na možnostech.


AleK - 26/05/2015

Ahoj už se chystám na větší akvarium ale chci nějakou 160l 100x40x40 ... je fakt že na 30l to bude silný filtr ale přiškrtím ho a uvidím ... jinak to nano 60l mě taky láká :) ale nevím zda by mě už žena nevykostila to bych musel nejprve tu 30ku někomu prodat ... mám k tomu světlo ... ale je to taky nápad


AleK - 26/05/2015

Tak dnes jsem instaloval filtr AQUA NOVA vnější filtr NCF-600 do mé 30l nádrže ... musel jsem tam dát vetil a ubrat na průtoku ... přidávám video
https://www.youtube.com/watch?v=0dHNx8w5Nac


Pepis - 26/05/2015

No na 160l nádrž to bude zase málo. To by si musel podpořit nějakým čerpadlem.


AleK - 27/05/2015

na 160ku bude 800stovka ....


Tom Kl - 29/09/2015

Jak se zajistí rovnoměrná distribuce CO2 v případě že máte podél zadní stěny rampu napojenou na dva externí filtry a CO2 dodáváno pomocí hadicového atomizéru pouze na hadici jednoho filtru? Proud z filtrů se v rampě potká a CO2 tudíž nevychází po celé délce rampy. Napadlo mě dát saní jednoho filtru na jednu stranu akvária a výtok na opačnou stranu (křížem). Nebo nějaký jiný způsob jak umístit sání a výtoky? :)


Pepis - 02/10/2015

Ahoj taky mám dva vnější filtry a rampu na zadní straně. Nakonec jsem to vyřešil takto.Viz foto.
přívody jsem svedl do jednoho pod nádrží a do nádrže vedu jen jednu hadici. Druhou stranu rampy jsem zaslepil.


otano - 07/12/2015

Myslíte, že by bola somarina takýmto spôsobom, ako má na fotografii Pepis urobený výstup, spojené dva filtre, urobiť toto isté aj na vstupe? Minimalizovanie techniky v akva je k nezaplateniu.

Tiež mám totiž problém s prúdom v akva. Akva má 128 L hrubý objem, filter TetrateC EX800 - 800l/h. Ale nestačí. Rampa cez celú zadnú stenu, externý homemade reaktor na CO2 a viac vaty vo fitrácii urobilo svoje. :-( Tak premýšľam o nejakom cca 300/h externom filtri a zaspojiť ho takýmto spôsobom, ako som spomenul. Druhá možnosť je zakúpiť napr. prúdové čerpadlo Sicce Voyager 1000 l/h, ktoré je síce malé, ale zase o kus techniky v akva naviac a to ja nerad :-( A čerpadlo by som dal napr. ľavú bočnú stenu hore a nasmeroval trošku šikmo dole na prednú stenu akva. Čo myslíte?


grunda - 08/12/2015

dva filtry bych nespojoval na vstupu, nebude to dělat dobrotu


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde