🔥Probíhá akce Více zde 03d 00h 57m 37s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

CO2 reaktor vs. bublinky

V kategorii: CO2 - oxid uhličitý

CO2 reaktor vs. bublinky

 

Pokud zařizujeme či provozujeme rostlinné akvárium, nejdůležitější položkou je CO2 (zejména pokud používáme metodu estimative index). Neustále na lidi naléhám, že CO2 je nejdůležitější a stále v tom budu pokračovat. Nedostatečné dávkování CO2 je příčinou 95% problémů s řasami.

 

Následující zpráva bude velice zajímavá pro většinu z vás. Tvrdím, že vnitřní CO2 reaktor je o mnoho lepší než jakýkoli jiný reaktor. Z reaktoru začnou vycházet bublinky. Částečně tvořeny kyslíkem a částečně CO2, ale jen trochou „vzduchu“. Rostliny mi při tomto způsobu aplikace plynu vykazují daleko lepší růst a není to díky O2. Tak proč je tedy mlha tvořená z bublinek CO2 ve vodě daleko lepší, než dokonale rozpuštěný plyn?

 

Zlepšený růst rostlin není díky O2, protože jsem dal difuzor s CO2 pod vyústění filtru a růst rostlin byl stejně úžasný, jako v případě mého reaktoru, a to i přesto, že v akváriu tentokrát nebyly bublinky O2. Při použití mého reaktoru se z rostlin vyvalilo obrovské množstvi bublinek a to bylo tak intenzivní, že jsem jej neviděl snad ani u akvárií, kde právě proběhla výměna vody. Vodu jsem však měnil více než před týdnem. Toto jsem zkoušel nekolikrát ve čtyřech nádržích a výsledek byl všude stejný – intenzivní bublání rostlin den za dnem, samozřejmě, dobrý proud v nádrži je podmínkou.

 

razbora klínoskvrná

 

Tak proč je tedy mlha z CO2 lepší než rozpuštěné CO2? Bublinky CO2 plavou ve vodě daleko rychleji, než CO2 rozpuštěné v kapalině. Rostliny díky tomu dostanou více CO2 a v intenzivnější koncentraci. Ukazuje se tedy, že dostatek plynu ve vodě a dostatečný proud jsou klíčové.

 

Můžete si koupit externí reaktory, ale ty nám nedají žádné bublinky CO2, důležité je, aby v nádrži plavalo všude dost bublinek a byly tak přístupné rostlinám. Toto se mi opravdu osvědčilo, dosahoval jsem velkého bublání. Nebylo to den, ani pár dnů, ale dlouhodobě.

 

Dávejte však pozor na ryby, musíte mít dobrý pohyb hladiny, aby se do akvária dostalo dost O2, pak rybám nebude vadit více CO2. Aplikuji tuto metodu dlouho a nikdy jsem neměl s rybami žádný problém.

 

Pro větší nádrže lze použít více difuzorů nebo mých reaktorů. Tohle může být velice dobré řešení pro lidi, kteří chtějí, aby růst jejich rostlin byl daleko lepší. Řasa rychle zmizí a vy uvidíte tak intenzivní bublání rostlin, jaké jste ještě nezažili. Když provozujete metodu Estimative index, víte, že živin je ve vodě dostatek, proto se musíte zaměřit na CO2.

 

Pokud chcete použit CO2 difuzor, jako např. vzduchovací kamínek, dejte jej před rozstřikovací rampu, aby proud roznesl bublinky po nádrži.

 

difuzor na CO2

 

Výsledky uvidíte brzy. Nevěřte příliš testům. Dokud nebude bublání intenzivní, růst rostlin excelentní a nádrž bez černé štětičkové řasy, trpělivě přidávejte CO2. Sledujte ryby! Nezvyšujte dávky CO2 skokově, přidávejte pomalu a pozorujte ryby a rostliny. Testy můžou ukazovat velké hodnoty, ale pokud jsou ryby stále ok, přidejte.

 

Vypínejte CO2 na noc, je to bezpečné pro ryby a rostliny jej v noci nepotřebují, navíc pak budeme moci dávkovat více přes den. CO2 dodáváme kvůli rostlinám, ne abychom udrželi pH, navíc při vypnutí v noci můžeme ušetřit 2 až 3krát více plynu.

 

Volný překlad ze stránek mága rostlinných akvárií Toma Barra: barrreport.com


administrator - 22/06/2011

Každý na to má jiný názor. Škoda, že Tom Barr neumí česky, aby nám na to mohl odpovědět. Je třeba vyzkoušet obě metody a zjistit, která přivede větší užitek.


LaXo - 04/01/2012

hmmm, pred dvoma dnami som si nainstaloval externy Sera reactor a nejako sa mi tiez zda ze rastlinky bublaju menej, napriklad taka Riccia fluitans ktora je hned pod spadom prudu z rampy ma teraz bublin omnoho menej. Je mi to divne a tiez som si myslel ze zle vidim a doteraz to boli mozno aj zachytene bubliny CO2+vyprodukovany O2, no po precitani tohoto clanku som na pochybach. Uvidim ako sa to bude vyvijat dalej, kiez by som clanok cital skor :(...
Kazdopadne, diky za super clanky, zatial z tohoto webu ziskavam najviac!


Miso - 28/03/2012

myslis toto? http://www.aquascape.cz/eshop/difuzory-reaktory/538-difuzer-mini.html


LaXo - 09/05/2012

@Ivan
z vystupu idu bublinky, alebo je to uz rozpustene a bublinky nevidno?


Gargamel - 09/05/2012

Je to spíš mlha: http://www.youtube.com/watch?v=9LRaJ0kEW_Q
http://www.youtube.com/watch?v=7IxD2Ob3e4g
http://www.youtube.com/watch?v=bNcJWfpiI4o


LaXo - 09/05/2012

@Gargamel
fiha, tak to ma teda slusne pecky.
Zacinam uvazovat nad objednavkou, pouzivas to aj Ty?
Skusenosti su pozitivne?


Gargamel - 09/05/2012

Zatím ne, ale mám v plánu jeden koupit a otestovat. Pokud budu spokojený, určitě to zařadím do nabídky v e-shopu.


Gargamel - 13/05/2012

Každý hájí něco jiného. Mně se osvědčily bublinky a už hodinu po zapnutí světel jsou rostliny bublinkami oblepené. Jedinou nevýhodou je vzhled - ne každému se voda plná bublinek líbí.
Bublinky používá i Amano. Proto má v akváriích keramické fajfky a bublinky roznáší proudem vody. Nevšiml jsem si, že by používal v nějakých akváriích reaktory.


LaXo - 13/05/2012

@danyboy77 ak mozem aj ja na danu temu:
Ja pouzivam na malinke bublinky kuzel lipoveho dreva zasadeny do odrezanej casti velkej striekacky. Efekt je fantasticky, robi to fakt jemnulinke bublinky. No a potom ich nasava Hydor a rozmeta ich po akva.


Gargamel - 13/05/2012

Já to mám stejně jak píše LaXo. Hadička s CO2 vede do lipového dřívka a to je v nasávání čerpadla. Bublinky jsou daleko menší. Atomizér je ale atomizér. Zkusím ho objednat z ebay, akorát nevím jak je to tam s tím pracovním tlakem, myslím, že musí být celkem vysoký, to musím ještě prostudovat.


danyboy77 - 13/05/2012

dekuji za vase rady ;) ja to tam zatim poustim z klasickeho kaminku. Tak vyzkousim to lipove drivko :-) Ja mam zatim carpadlo Atman 202 ...puvodne jsem ho koupil kvuli vypousteni nadrze pri vymene vody,ale ted slouzi pro CO2 a zvyseni proudu. Libi se mi i ten Hydor Pico ale zatim se mi nepodarilo zjistit jjestli je to externi a nebo vnitrni cerpadlo. A nebo LaXo ty pouzivas ten Hydor Koralii?


Miso - 14/05/2012

@Gargamel: pracovny tlak je tusim 2-2,5bar, ale co som cital reakcie ludi tak kazdemu to islo pri inom tlaku a niekto to tusim aj reklamoval pretoze to nepretlacil vobec.


danyboy77 - 23/05/2012

Ahoj :) tak dnes mi prisel ten UP atomizer co jste tady davali ten odkaz. Hned jsem ho zapojil ...zatim je jen v testovacim provozu na malem atmanu. Tady pridavam kratke video,ale je to natoceno mobilem tak nic moc kvalita. http://www.youtube.com/watch?v=DAO2AKNTvmw&feature=g-upl


Gargamel - 23/05/2012

Kolik tam dáváš bublinek za sekundu?


Gargamel - 23/05/2012

Určitě ven z akvária, vevnitř to nevypadá pěkně. Mě se ale nelíbí ta bílá tma, co jsem viděl atomizéry nainstalované jinde, nikdy tam tak hustou mlhu neměli. Zkus to dát hned za výstup z vnějšího filtru, aby se v hadici z filtru ty bublinky ještě rozptýlily.
Máš drop-checker? Jak na to reagoval?


Gargamel - 23/05/2012

To opravdu netuším, nikdy jsem to neměl v ruce.
Nechceš se víc rozepsat o tom, jak reaguje drop-checker na změnu distribuce co2? Jestli je světlejší po přidání atomizéru při zachování bubl/s. Prostě jestli je snažší dosáhnout požadované koncentrace CO2 s atomizerem nebo reaktorem/fajfkou atd. při stejném počtu bubl/s.


LaXo - 24/05/2012

Tiez sa tesim na vysledky Danyboy77.
Uvazujem ze ho zoberiem z dealextreme.


Lubek - 19/06/2012

Dokáže mi niekto poradiť nejaký sklenený difuzor, alebo nejaký iný na 350 litrové akva? Nikde nenachádzam difuzor väčší ako do 250 litrov. Používam zatial ten ale mám obavy že nestačí... alebo z flaše zapojím cez rozdvojku dva do serie??


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde