🔥Probíhá akce Více zde 02d 22h 30m 57s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

CO2 a mastná hladina

V kategorii: CO2 - oxid uhličitý

Ardjuna - 19/10/2012

#17 (sentinel):

Mastný povlak v hrnku s čajem je podle mě něco jiného než mastný povlak na hladině v akváriu.

Povlak v čaji se tvoří skutečně především v tvrdé vodě, kde se jejím varem vysráží některé látky (pokud vím, tak ten povlak v čaji tvoří především mangan nebo železo - alespoň tak mi to kdysi říkal jeden chemik, kterého jsem se na to ptal). Jedná se tedy o anorganický povlak. Vápník a hořčík se v čaji vysráží v podobě malých bílých zrnek (to lze vidět hlavně v čaji připravovaném v opravdu tvrdé vodě). Já mám třeba tvrdost vstupní neupravené vody GH = 25.

Naprosti tomu v akváriu je ten povlak spíše organické podoby, a vzniká podle všeho činností bakterií, které si kolem sebe vytvářejí ochranný "mastný" obal. Pokud vím, tak těch povlaků na hladině může být několik druhů (zelený, bílý ...).

Názory na příčinu vzniku těchto povlaků se různí. Někteří vidí příčinu ve špatném růstu rostlin, které ve stresu nebo při odumírání uvolňují do vody proteinové sloučeniny, které se pak nahromadí u hladiny, kde se na nich začnou živit různé bakterie [které do několika hodin vytvoří souvislou vrstvu pokrývající celou hladinu] ... Jako řešení tohoto problému tedy radí především vyladit přísun CO2. Jiní vidí problém v nahromadění organického odpadu v akváriu nebo používání různých "mastných" krmiv pro ryby/krevetky. Řešení by tedy mohlo být použití jiného typu krmiva nebo častější a důkladnější očista akvária. Někdy může (ale také nemusí) pomoci lepší čeření hladiny nebo použití vzduchování (alespoň na pár hodin třeba během noci).

Zaručeným mechanickým řešením je pak použití "hladiného sběrače nečistot" (angl. surface skimmer). Některá tato zařízení umožňují nastavit rozdíl sání na hladině vs. pod hladinou, ale jsou zase celkem robustní a mohou trochu hyzdit vzhled akvária (např. JBL TopClean), jiná jsou kompaktnější, ale zase postrádají lepší možnosti nastavení (např. Eheim). Cenově jsou v rozmezí 200-750 Kč (750 Kč = Eheim, 600 Kč = JBL, 300 Kč = Dennerle, 200 Kč = AquaClear).

Celkem zajímavé články o bakteriálním povlaku v akváriích (v angličtině):
1) https://www.rostlinna-akvaria.cz/clanky/
2) http://www.aquariumalgae.blogspot.cz/ => Surface Scum/Film


Sentinel - 19/10/2012

#20
Díky Marceli za odpověď, takto jsem se na to nedíval, a dává to smysl!
:)

Odkazy pročtu .. a možná poku bude v mých silách tak i přeložím :) ..


Krejc - 18/03/2013

Chci se ujistit, že mám stejný problem. Mám bílý povlak na hladině a to i přes čeření hladiny (i když ne po celé délce). Tento povlak lze stáhnout síťkou.
Koukněte prosím na foto zda je to stejný problém..


ladak - 18/03/2013

Máš mastnou hladinu. Ale podle mě při založení je to normální než se ti zaběhne. Pokud to budeš chtít trocu omezit tak to zkus jako já. Častější víměna vody a nebo si pořiď skimmer. Také by ti mohlo pomoc klasické provzdušňování během noci přez kamínek. Zkus některou z techto možností a uvidíš! Skimmer nech jako poslední variantu - 100% funguje a za hodku máš hladinu krásně čisou.


Krejc - 18/03/2013

Dík za info. Vodu měním celkem dost často, ale asi spíš bude zrada v tom, že se v akva každý den hrabu. Zbavuji se řasy a mám dost organického odpadu. Uvidím jaký bude další vývoj...


Předchozí stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde