🔥Probíhá akce Více zde 05d 10h 09m 11s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

CO2 a mastná hladina

V kategorii: CO2 - oxid uhličitý

mikkal - 20/09/2012

Zdravím Vás,
rád bych se zeptal, zda máte s tímto jevem podobnou zkušenost. Založil jsem akva (Beskydské údolí).
Dopokavaď jsem nepoužíval CO2 byla hladina bez "mastnoty". S používáním CO2 je hladina mastná, měním obden 1/2 pro prevenci proti čpavku + v obou filtrech jsou 2 koše zeolitu pro jeho odbourávání. Máte s tímto jevem obdobnou zkušenost?


honzek - 20/09/2012

Nevim jestli je mastna, ale je to nejaky povlak, pry snad organicky, to ti tu nekdo rekne, ale ja ne..
Ja ti jen poradim, udelej si odsavani z hladiny. Vyjde te to na 50Kc a funguje perfektne, bez nasavani falesneho vzduchu ajakychkoliv problemu.

Ja si koupil plastovou trubici 12mm, k tomu dve kolinka, a tuto trubici napojil na saci kos (zde prvni kolinko), pote pro predstavu trubice vedla podel sani od filtru k hladine, a zde dalsi kolinko.
Funguje spolehlive, a tak kristalovou hladinu jsi nemel ani predtim ;-)


Sentinel - 20/09/2012

2Honzek: zrovna nedavno jsem koukal že skimmer od denerle nebo eheimu stoji šíleny prachy a defakto to nic jinýho nedělá. jen tam mají pořešen pokles hladiny... takže si to také plánuju vyrobit.

Mohl bych Tě poprosit o fotku jak to máš provedené (že bych se inspoiroval - trošku jsem se totiž bál jeslti se tím nesníží účinnost sání nebo zbytečně nezavzdušní filtr)


grunda - 20/09/2012

stačí čeřit hladinu a není třeba skrimmer


Gargamel - 20/09/2012

Mastná hladina se tvoří, když je v akváriu org. odpad. Stačí troška a hned se objevuje. Takže klasika: čistit akvárium a podstrojovat rostlinám živiny, případně CO2.
Odstranit se dá silným čeřením hladiny. Existují i skimmery, ale ty jsou přímo v akváriu, takže dost ruší celkový vzhled, takže je to třeba dobře umístit a zamaskovat rostlinama.


mikkal - 20/09/2012

O čpavku samozřejmě vím:), jenže mi je celkem podezdřelé , že po zapojení CO2 se začal dít právě tento jev, byla by to poměrně dobrá shoda náhod...


Gargamel - 20/09/2012

Shoda náhod. Opravdu za to CO2 nemůže.


honzek - 20/09/2012

Sentinel: Posli e tvuj email, vyfotim, poslu, poslu komukoliv kdo bude chtit.
Je to opravdu levne, jednoduche a 100% ucinne


mikkal - 21/09/2012

Ahoj, taky se přidávám:)


tube - 21/09/2012

To: Sentinel
cena za skimer Dennerle 280Kč je hodně?
http://rybicky.net/clanky/1053-slepa-hladina-dennerle-turboskimmer
Jinak já používám skimmer od JBL a spokojenost


Sentinel - 21/09/2012

2Tube: ja našel někde cenu vyšší a pravda je že jsem se zaměřil na eheim a u eheimu to trochu dražší bylo.http://www.akva-tera.cz/akvaristika/eheim-hladinovy-sberac-necistot-skimmer-6994.html. cena do 300 je ok... ale i tak:) bych si to zkusil vyrobit... me to baví ... ;)


Matt - 22/09/2012

U mě se také tvoří občas povlak na hladině a zdá se mi, že je to signál pro nedostatek některé živiny - asi NO3. Protože když dodám větší množství NO3, povlak do večera zmizí. Nevím jestli je to možné, ale u mě to funguje...


LaXo - 22/09/2012

Mne sa povlak robil iba počas zábehu akvária, čiže zrejme to bude súvis s organickým odpadom a s jeho nedostatočným odbúravaním. Ako už písal Gargamel. Skúsil by som zvýšiť hygienu a posílil rast rastlín a určite to prestane. Tým pádom ušetríš peniaze na ďalšom zariadení ;)


Gargamel - 22/09/2012

Raději než nějaký odstraňovač nečistot bych pořádně čeřil hladinu, čistil akvárium a zlepšil hygienu nádrže. Ty sběrače fungují zcela jistě dobře, ale je to zase další věc do akvária, která zabírá místo a kazí celkový dojem.


Pepis - 22/09/2012

Zdravím pánové. Jsem jen začátečník a mám dotaz na ten skimmer. Když se krmí vločkama které plavou na hdadině, nenasávají se pak do skimmru?


tube - 24/09/2012

To Pepis
Nasavaji ale když máš original skimmer tak je tam regulace a tou
můžeš sání hladina -akvárium regulovat případně po dobu krmení zcela uzavřít.
To Sentinel
Koupené skimmry ti umožní nastavit jednoduše poměr sání s hladiny nebo z akvaria ten co chceš dělat asi ne tak lehce
jinak souhlas Eheim je šíleně drahý a nejhorší.
Já používám JBL pro mé 200l akva ,dle mé zkušenosti všechny ty domácí výrobky mi nefungovaly 100% a když spočítám čas věnovaný jejich výrobě a funkčnost(komfort obsluhy )tak jednoznačně vítězí koupě .Zrovna ten Dennerle mi připadá docela super nezabírá ani místo.
:)


Sentinel - 17/10/2012

Trošku jsem více přemýšlel o mastné hladině... a mám jednu teorii, ještě jsem ji nestihl ověřit prakticky, ale i tak se podělím o myšlenku (a jak mě to napadlo):

Nedávno se mi shodou náhod vybavila vzpomínka na čaj, a mastná oka na čaji. Voda se svaří, a čaj obarví sražené "cosi" Trošku jsem začal pátrat, a na některém z čajových webů/diskuzí se dá dočíst že přidáním trošky soli či sody se daný problém řeší (zatím neověřeno).

Na čajovém webu (linky případně dohledám v historii když by to někoho zajímalo) se dočteme že voda má velký vliv na čaj i kávu - přesněji její tvrdost a ph... na srážení minerálů.
.. dost o čaji..

Než jsem začal přidávat hnojivo, s problémem mastné hladiny jsem se nepotýkal. A to podotýkám, že akvárko bylo daleko méně odkalované, a daleko v horším stavu po stránce fosforečnanů a dusičnanů. Hnojení resp chemii bych nevinil, spíše svou manipulaci s ní.


Myslím si, že P, a N neovlivňjí tvrdost vody (ale kdyžtak mě opravte). Takže tvrdost ovlivňuje Mg a Ca (a možná ještě něco).

Ca jsem až do minulého týdne nepřidával a jak už pravil tuším Gargamel, většinou vápníku bývá ve vodě dostatek. Takže bych své soustředění omezil na hořčík (a zkusím asi trochu zapokusovat na vodě s hořčíkem a vodovodové).

Dále tu máme ono pH...
Jak se můžeme dočíst v článkách na webu přidávání CO2 ovlivňuje pH vody. ... takž možná že CO2 přímo neovlivní hladinu ale při nějakém poměrů minerálů ... no to je k zamyšlení.

Přivádí mně to tedy na otázku:
V jakém vzájemném vztahu je množství minerálů (a kterých minerálů) ve vodě (ať už dodaných či původních ve vodě z kohoutku) a pH vody... a "srážlivost" těchto minerálů na hladině.?

Nezamýšlel jste se někdo obdobným způsobem nad touto problematikou? Případně, pokud je moje přemýšlení úplně zcestné, poprosil bych o osvětu.


Gargamel - 17/10/2012

Já ze své zkušenosti můžu říct, že mastná hladina se objevovala, pokud jsem zanedbal údržbu - tj. hodně organických nečistot, které se rozkládají. Co jsem tak četl zahraniční fóra, tak měli lidé podobnou zkušenost.
Každopádně mě hodně zaujalo to s tím čajem - možná, že taková souvislost opravdu existuje. Zkus se poptat na tom jejich fóru, třeba k tomu budou vědět něco víc a potom to třeba můžeme zkusit aplikovat na nějakém akváriu postiženém mastnou hladinou od někoho tady z fóra. Bohužel já ji teď mám čistou jako zrcadlo - moc asi měním vodu :D


Pepis - 19/10/2012

Když kouknete v přírodě na nějakou bažinu, tak tam jsou taky mastné fleky. Vypadá to jak od oleje. To by odpovídalo tomu, jak říká Gargamel. Rozklad organického odpadu.


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde