Akvárium s řasokoulemi Více zde 01d 19h 32m 35s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Cesta do Týna

V kategorii: Deníky a diskuze našich

dacanka - 31/03/2016

Dne 31.03.2016 v 14:07 byla založena prezentace akvária Cesta do Týna.


dacanka - 31/03/2016

Můj první komentář....můj statut absolutní začátečník.
Děkuji za rady na těchto stránkách a mejlíkem.
Akva je založeno třetí týden. Fotografie je ze druhého týdne. Tento týden první sestřih zadních rostlinek a travičky. Začíná zelená řasa. Nasazeny krevetky. Příští týden bych chtěla dát do nádrže pár neonek....


Vyghum - 11/04/2016

Nevím, jak ostatním, ale mě se toto akva líbí. Na to, že jsi začátečník, je to dost dobré... Sice bílý písek a cestičky neprožívám, ale v tomto podání je to velice dekorativní a přirozené... přeju hodně zdaru a málo řas...


dacanka - 13/04/2016

Děkuji moc za povzbuzení. Tráva roste jak divá. (Jako venku:-) akorát bojuji se zelenou rasou. Příští fotka uz bude s rybickama a zarostlou pesinkou...


grunda - 14/04/2016

u mě dobrý, jen to chci vidět za pár měsíců, pak to okomentuji. Z aquascape už jsem vyrostl, pěkné akva ano, ale x hodin týdně u akva, díky, ale ne. Jinak pokud jsi začátečník - supr práce, jen bych zkusil něco originálního - když už tedy máš nervy a skill na vytvoření toho co jsi vytvořila


dacanka - 16/04/2016

Je:-) děkuji za reakci. Jsem moc rada za každou. Upřímně ale trochu jsi mne i vyděsil protože vůbec nemam tucha co mne čeká za par měsíců. Zatím bojuji s řasou. Vyhráváme každá chvilku. Akva je měsíc tak se utěšuju že ještě není zajeté.Ted bych už asi zvolila zase jiný layout v hlavě mam prales kmeny podemleté hráze... Ale to až někdy. Napřed se musím ubezpečit jestli na to vůbec mam takže tohle akva je vlastně pokus.:-). Ale uz mi konečně začínají růst všechny rostlinky ne jen travička tak stříhám ostošest.Brzo přidám aktuální foto jak zarůstá a za každou radu jsem vděčná!:)


dacanka - 21/04/2016

Akva po měsíci. Pro mně masakr nafotit jej trochu věrohodně. Bez stativu automatem. Jinak řasa pomalu ustupuje hurá a už tam mám i pár obyvatel. Asi 10 krevetek a pár neonek. Neonky chci ještě dokoupit a taky nějaké řasožravé rybky, krevetky budu dokupovat jak dovolí peněženka. Doufám že si do nádrže něco nedovleču. Koupila jsem si 2 rostlinky mimo tento shop a už sbírám malinké šnečky. Neví někdo co s nima? Budu ráda za rady...


dacanka - 25/04/2016

Pěkný den:-) Nevíte někdo co s malinkatýma milimetrovýma šnečkama? Na salát kašlou.....


grunda - 25/04/2016

na šnečky kašli, pokud nepřekrmuješ, tak se nepřemnoží a jsou supr pomocníci v akva


dacanka - 26/04/2016

Dobre... Mají milost. Doufám ze jich nebude za chvilku tisíc:-). A co mam dělat se zelenou rasou.???? Vycetla jsem si tady na stránkach ze je to zanedbane akvarko. Tak to mne malem omyvali.Akva je jak křišťál (purigen) a rasa pořad řádí. Možná to není ona ale vypadá stejně:-(.ach jo....snížila jsem osvětlení na 7 hodin Aquatlantis Easy LED 742 mm 36W ,DROP CHECKER je světle zeleny. Mam hodně světla??? Nebo se rostlinky jeste zabydluji??? Je fakt ze rostou pěkne ale přece jenom ty spodní první lístky odchází a odkaluji binec. Akva je něco přes měsíc... Stříhám..hnojim...dělám něco blbě?????


grunda - 27/04/2016

máš čerstvé akva, tam se řasy občas objeví. Musíš si s akva pohrát - světlo, hnojení, CO2. Neexistuje univerzální recept.


Barlog - 27/04/2016

Ahoj, změř si parametry vody (NO3, PO4, Fe). Píšeš, že hnojíš, ale pouze síranem draselným. Aqua Soil je sice výživný substrát, ale ne až tak jak power sand. Neříkám, že by jej už rostliny vyčerpaly, není jich tam moc a spíš jen hodně mechů, spíš jestli sis je nevyčerpala přílišnou výměnou vody - toť odhad. Testy ukáží své. Nevím kolik bude pro tebe optimální množství živin, ale mě se daří nejlépe při poměru 10 : 1 ku NO3 : PO4. Tak to změř a dej vědět. Hlavně to chce čas.


dacanka - 27/04/2016

AhojtE!!Děkuji za rady. Moje chyba nedoplnila jsem hnojení. Substrát je ADA Aqua Soil Amazonia Powder , Hnojení: na začátku Kali plus potom jsem přešla podle návodu na těchto stránkách o založení akvária na Seachem Flourish.
Cca 10 dní ještě používám Purigen (ve filtru), Excel-řasy, Stability-bakterie a Prime - rybičková voda. je vhodné je prý používat dohromady že se vzájemně doplnují. Spíš mám pocit jestli to s hnojením nepřeháním.. protože to jde ruka v ruce s tím že často měním aspoň část vody (cca za 4 dny) protože mně tam ty řasy rozčilují. A tím pádem hnojím potože dávám novou vodu tak 30 -40 litrů.... Nic ...jdu si koupit testy...sice tady toho měření jsem se zrovna bála ale od něčeho se musím odrazit...a pohraju si :-)....


dacanka - 27/04/2016

Takže u nás v akvaristice mají test jen Dajána na PH jinak nic. Zítra jedu do Hornbachu tak se tam mrknu....


Barlog - 28/04/2016

Až budeš vědět, že máš cca akurátní hodnoty, tak máš jistotu že hnojíš správně. Jestli bude zelená řasa neustále a budeš mít v akváriu dostatek CO2 a bude se ti dělat zelená vláknitá řasa, tak je akvárium přesvětleno (možná máš světlo moc nízko - můj problém). Zelená tečkovaná se dělá při nedostatku fosforu - i z vlastních zkušeností. Ale pokud máš dobré proudění a CO2 držíš "vysoko" (i přes noc) měla by být řasa na ústupu.

BTW: měl jsem problém, že se mi dělala mastná hladina po týdenní rutinní výměně vody a to jsem většinou jen zastřihával a odsával. Do dna jsem neryl. Teď jsem přidal navíc externí filtr a hladina je jak z potoka :) Možná by mohlo paradoxně pomoci neměnit tak často vodu, držet hnojení na vyvážené úrovni... Možná se při časté výměně vody narušuje mikroflóra. Ale to jen můj postřeh, měnit bude stále 30% týdně pro jistotu.


dacanka - 28/04/2016

Díky za rady. Jeste nemám všechny testy. Přidám více hodin co2. Budu měnit vodu 1x za týden 30%. A musím to přece vychytat. Voda je nádherná jako křišťál akorát ta rasa. Zelená tečkovana je jen mírně na skle ale jen par teček to bych asi neřešila. Spíše ta zelená druha je schopna vyrůst přes den a noc pekne hnusne. A taky jar říká Grunda je to nové akva.Tak uvidím. A o víkendu podám zprávu jak dopadly testy:-). Mastnou hladinu nemám, myslím ze filtr je v pohodě akorát se ty hadice trochu zanesly. Ale to se stalo tak prvních 14 dni a myslím ze teď i kdyz nejsou průhledné tak se více nezanaseji. Filtr čistím tak za 14 dni zatím vypadal vždycky celkem čistě. A moc dekuju. Kdyz se dívám na ty Vaše krásná akvarka kolem jsem rada ze tu mužu sbírat rozumy:-) od takových profíků.:)...ahoj!!


Barlog - 05/05/2016

Ahoj, tak jak dopadly testy? A co řasa?


dacanka - 06/05/2016

Ahoj:-) testy jsem teprve dnes koupila takže bude probíhat velke vyhodnocování. Akorát jsem upravila světlo na 7 hodin denně a co2 teď běží nepřetržitě. A uvidím. Mam pocit ze mam moc světla. Je bez stmivace. Tady v e-shopu ho mají se stmivacem ale kdyz jsem objevila tyto stránky tak uz jsem jej měla koupené. Světlo je tak cca 10 12 cm od hladiny více oddálit nejde. Uvidím co dal. Co2 mít zapnutý cely den to asi taky není úplná výhra pro rybky ne? Taky se mi trosku tvoří asi černá rasa ale jen na některých rostlinách a fakt jen trochu. A na skle par zelených malinkatých teček ale taky maličko. A ta zelená bestie ne ze by úplně zmizela ale s přidáním co2 jako by se trochu potlačila.Tento týden bylo velký stříhání porostu.Uz to bylo skoro na kosu:-). Ale jinak uz sama pozitiva. Příroda v obýváku:-)!


Barlog - 09/05/2016

Uvidíš, že za chvilku to vychytáš. CO2 nech i přes noc, začni s menší dávkou a pak přidávej. Já se snažím na pH6,5, teď mám tak pH6,8. Když jsem se dostal na pH6,5 stalo se že to skočilo během noci na pH6 a už jsem měl strach. Takže raději míň ať jsou rybky v klidu. Jestli ti rostliny rostou dobře, tak se ničeho neboj, pravidelně hnoj, drž stabilní CO2 a udržuj akvo v čistotě. Nevím jak často čistíš filtr, ale možná by stálo se do něj mrknout. I když máš hodně rostlin, můžou tam být zbytky rostlin po sestřihu a je to pro akvo další zátěž. Kdyžtak pošli aktuální fotku:)

Já jsem měl teď o víkendu velkou údržbu, rotaly byly až po hladinu a plné sr..ek. Vyčistli jsem i jeden filtr, hodně hustá hnědá voda - mikroflóra pracuje dobře. Podpořil jsem ještě Seachem stability. Vláknitá řasa mi mizí, uvidím za 14 dní, jak se rostlinám bude dařit.


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde