Akvárium s řasokoulemi Více zde 05d 16h 57m 06s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Bible osvětlení rostlinných akvárií

V kategorii: Osvětlení

Bible osvětlení rostlinných akvárií

 

Světlo je při provozování rostlinných akvárií jedním z nejdůležitějších kritérií úspěchu.

 

Než začnete číst, doporučuji náš stručný článek o osvětlení rostlinných akvárií

 

skalára amazonská

 

Množství světla

 

V akváriích, které nejsou hlubší než 60cm lze použít pravidlo Waty na množství litrů. Toto pravidlo funguje na následujícím principu:

 

Celková Watáž vašeho osvětlení / počet litrů v akváriu = W/l

 

Např. 200W / 100l = 2W/l což je velmi vysoká hodnota

 

V akváriích, které jsou hlubší toto pravidlo není tak efektivní. Světlo totiž musí ke dnu překonat větší vzdálenost, a tak ztrácí svou účinnost. Je také třeba zmínit, že je toto pravidlo zaměřeno na zářivky T8. Jsou méně účinné než zářivky T5, které se dnes docela rozšířily. T5 zářivky totiž produkují více lumenů na Wat. V překladu to znamená, že na 1W vydají více světla.

 

0 až 0,25 W/l je velmi nízká intenzita osvětlení

 

0,25 až 0,5W/l je nízká až střední

 

0,5 až 0,8W/l je střední až středně vysoká

 

0,8 až 1 W/l je vysoká

 

1W/l a více je velmi vysoká hodnota

 

Je třeba také uvést, že v akváriu přes 250 litrů stačí méně W/l než v malém akváriu o objemu 40 litrů.

 

nature aquarium

 

Požadavky rostlin na světlo

 

Odlišné druhy rostlin mají odlišné požadavky na množství světla. Obecně můžeme říci, že to závisí na barvě jejich listů. Tmavě zelené rostliny požadují méně světla, protože mají dostatek chlorofylu a jsou tak při fotosyntéze výkonější. Světle zelené, nebo dokonce červené rostliny mají chlorofylu méně a jsou méně výkonné při fotosyntéze, proto vyžadují více světla. Když tedy plánujeme celkový layout, měli bychom zajistit těmto rostlinám více světla a do jejich stínu zasadit rostliny tmavě zelené jako např. rody Anubias, Cryptocoryne a veškeré druhy mechů. Neznamená to však, že by mechům světlo vadilo, jen se spokojí i s málem.

 

Typy osvětlení

 

Existuje nepřeberné množství druhů zářivek. Nejčastěji používané zářivky v akvaristice jsou T8. Následují T5, které se dělí na HO (high output) a PC (power compact), které umožňují lepší propustnost světla a jsou proto vhodné do hlubších akvárií. Existují i nově vynalezené zářivky T6, které pasují i do předřadníků zářivek T8 (předřadník- to, do čeho se umísťují zářivky). T6 poskytují až o 40% více světla. Čím nižší je číslo zářivky T8-T5, tím menší je průměr trubice. V poslední době se také vyskytují halogenové výbojky. Jsou velice vhodné pro hluboké nádrže, ale produkují velké množství tepla, takže nejsou až tak výkonné.

 

Nejlépe hodnoceny jsou tzv. celospektrální zářivky, které poskytují všechny tři barvy-červenou, modrou, zelenou. Nejlépe fotosyntéza probíhá v oblasti červeného a zeleného světla. Trochu také v modré oblasti. Rostliny jsou velmi přizpůsobivé a jsou schopny akceptovat i horší světelné spektrum. Většinou poskytují tyto zářivky studenou bílou barvu.

 

light spectrum

 

Pokud si sami nechcete sestrojovat osvětlení pomocí skládání předřadníků a trubic, je na trhu mnoho nejrůznějších druhů lamp. Lze je připevnit na okraj akvária:

 

osvětlení

 

Další možností je sestrojit si nebo koupit kryt a na něj zářivky a předřadníky namontovat.

 

osvetleni 2

 

Barevná teplota

 

Tato veličina se měří v Kelvinech (K). Nejvhodnější barevná teplota pro rostliny je denní světlo okolo poledne, které se pohybuje v rozmezí 5500K do 6500K. Je to bílé světlo a je produkováno plnospektrálními zářivkami. Existuje i mnoho jiných zářivek v rozmezí 3000K až 10000K. Čím nižší je teplota, tím červenější je světlo. Naopak čím vyšší, tím je světlo více do modra. Slyšel jsem různé příběhy o tom, jak rostlinám svědčilo velké rozmezí barevné teploty. Já doporučuji rozmezí mezi 5500K až 11000K. Moc bych se tím ale nezabýval, protože je pro rostliny daleko důležitější světelné spektrum (viz. výše- červená, zelená a trochu modré)

 

6000K - jasné polední světlo

 

6500K - standardizované polední světlo

 

7000K - lehce zamračená obloha

 

8000K - oblačno, mlhavo

 

color temperature

 

Studenná denní bílá – zářivka 865 – bílá barva

 

Denní bíla – zářivka 840 – barva lehce do žluta

 

Teple bílá – zářivka 830 – výrazně žlutá barva

 

Žárovka – 827 – úplně žlutá jako klasická žárovka

 

Předřadníky

 

Předřadníky dodávají energii zářivkám, které jsou v nich zasunuty. Prodávají se 2 typy - magnetické a elektronické. Magnetické jsou méně účinné, protože vypouští poměrně hodně tepla. Jejich výhodou je však spolehlivost a nižší cena. Elektronické předřadníky jsou daleko výkonnější, protože prakticky neprodukují teplo. Jsou také váhově lehčí, ale jsou dražší. Oba typy mohou pojmout buď jednu trubici nebo dvě. Když zapneme osvětlení, začne magnetický předřadník po někoik sekund poblikávat, což způsobí kratší životnost zářivek. Proto se doporučuje měnit trubice i jednou ročně. Naproti tomu elektronické předřadníky neblikají a během sekundy se zapnou, což vhodně působí na výdrž zářivek, které stačí měnit jednou za dva roky či více.

 

Reflektory

 

Reflektory jsou velice dobrý způsob, jak zvýšit světelnou intenzitu a výkon vašeho osvětlení. Všechno světlo bude odráženo směrem k rostlinám a nebude unikat zbytečně do krytu. Je to také nejlevnější způsob, jak zvýšit výkon. Je také třeba reflektory, ale i trubice pravidělně čistit.

 

juwell reflector

 

Doba osvětlení rostlinného akvára

 

Světlo by mělo být zapnuto mezi 8-10 hodinami denně. Pokud budete svítit 4 hodiny a méně, rostliny už to nebudou akceptovat. Intenzita světla může být ještě zvýšena uprostřed dne jako imitace poledního světla. Někteří akvaristé také doporučují metodu: 5hod. zapnuté, 2hod. vypnuté a opět 5 hodin zapnuté. Je to kvůli řase. Pokud máte totiž málo CO2, budete mít problém s řasou. Jakmile ale vypnete na 2 hodiny osvětlení, bude se hromadit ve vodě CO2, které rostliny nebudou spotřebovávat, jelikož za tmy fotosyntéza neprobíhá a po zapnutí světel bude hodnota CO2 opět dostatečná. Je to vhodné především pro ty, co používají metodu dodávání CO2 kvašením, protože je při této metodě oxidu uhličitého zpravidla málo. Tato perioda bez světla by neměla trvat déle jak 3 hodiny. Rostliny by se měly po nějaké době na toto adaptovat, řasy však ne.

 

nature aquarium 2

 

Spínací hodiny

 

Spínací hodiny jsou velice vhodné pro kontrolu délky osvětlení. Jednoduše je nastavíte na 10 hodin od rána do večera a máte po starostech. Já jsem si nastavil vypnutí světla v době, kdy chodím spát. V době založení akvária doporučuji kratší dobu osvětlení okolo 6 hod. denně. Je to kvůli nestabilitě v akváriu a možnosti útoku řas.

 

spínací hodiny

 

Pokud tedy chcete mít dlouhodobě krásné akvárium s bujnými a svěžími rostlinami, doporučuji hodnotu osvětlení od 0,3 do 0,5 W/l. Rostliny neporostou tak rychle a nebudete muset dodávat tolik CO2.

 

limnophila aromatica

 

Pokud vám jde hlavně o rychlý růst rostlin, doporučuji 1W/l. Je zde ale větší šance na výskyt řasy, protože budete muset dodávat více CO2 a hnojiva. Pokud bude CO2 a hnojiva málo, porostou řasy. Obecně více světla vyžaduje více CO2 a hnojení. (ideálně 25-30mg/l CO2).

 

Přeloženo z www.ukaps.org


budulinecek - 09/06/2011

Pěkně doplněn původní článek novými informacemi, ikdyž ne se vším bych souhlasil a opět chybí informace o LED osvětlení, jehož účinnost je ještě vyšší než u T5 trubic. (Cena bohužel zatím také, takže pokud již máte nějaké osvětlení tak se LED nevyplatí, ale pokud uvažujete o tom jestli koupit nové osvětlení T5 trubicemi a nebo LED tak by se již mělo vyplatiti LED).
Co se týká teploty barev tak bych to pominul úplně, protože v tomhle umělé osvětlení nikdy přírodu nenapodobí, neboť od rána do večera se vystřídají snad všechny teploty barev. A tuto neustálou změnu napodobit by bylo pěkně drahé a zase tak velký efekt by to nepřineslo.
O barevném spektru a jeho dopadech na růst rostlin pochybuji stále více - LED které používám mají ve svém spektru nejvíce modré a přesto nemám problém s růstem rostlin. Než jsem LED pořídil, tak právě tomuto jsem věnoval dost času a s obavami čekal jestli to bude fungovat, ale funguje. Možná kdyby šlo porovnat ve stejném akva na jedné půlce svícení třeba LED a na druhém vhodnějším barevným spektrem a vše ostaní bylo stejné pro obě půlky tak by se viděl reálný dopad.
Zkrátka jako nejpodstatnější faktory vidím intenzitu světla a jak dlouho je zapnuté.


administrator - 09/06/2011

No je rozdíl rostou a rostou. Světelné spektrum není hlavním strůjcem úspěchu nebo neúspěchu při pěstování rostlin. Spíš je to taková třešinka na dortu. Samozřejmě, i se špatným světelným spektrem rostliny porostou, ale při správném se budou o mnoho lépe vybarvovat. Je až na vrcholu pomyslné pyramidy úspěchu. Základ je asi CO2 a hnojení s délkou a množstvím světla a až nad těmito faktory jsou mikroživiny, světelné spektrum atd...
S tou teplotou barvy máš pravdu, ale i v článku bylo napsáno, že není až tak důležitá pro rostliny. Je důležitá jen pro naše oko. Mě se třeba moje akva pod zářivkami 840 moc nelíbilo, protože bylo žluté, po výměně za 865 se mi zdá hezčí. Ale je to dost individuální.


administrator - 27/01/2012

Jasně. Díky za upozornění, opraveno.


budulinecek - 30/01/2012

@leb3da: No sice s tou LED trubicí svítím, ale záleží do jaké míry jsi kutil. Dnes už bych asi do trubice nešel, ikdyž je to pořád v této technologii docela použitelné. Spíše bych šel do výroby LED osvětlení z jednotlivých čipů. Podívej se když tak na diskuzi zde: http://www.akva.sk/led-osvetlenie-t9837.html
Jsou tam i mé příspěvky. Sice je to moc stránek, ale většinou užitečných postřehů z té oblasti. Není to klasicky zvrhlá diskuze odbočující od tématu.


Gargamel - 17/03/2012

Je to jedno. Na růst rostlin to nemá žádný vliv. Vyber si, která barva se ti líbí víc, někomu se líbí akvárium do žluta, jinému zase denní bílá...


Baymax - 25/05/2016

Nazdar. Chcem sa spýtať či by bolo vhodné ako doplnkové osvetlenie použiť tieto led reflektory https://www.smdledziarovky.sk/led.reflektory/led.reflektory.10w/led.reflektor.10w.studena.biela.slim chcem totiž dať do akva kobercové rastlinky a bojím sa, že pri 2x39w žiarivkách im to bude málo. Červeným rastlinám to asi veľmi nepomôže ale zeleným, myslím si, že by to malo stačiť. Vďaka za odpovede.


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde