Akvárium s řasokoulemi Více zde 03d 00h 01m 51s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Automatizace při metodě EI?

V kategorii: Hnojení

stafflik - 19/10/2012

Při pročítání článku Metoda hnojení Estimative index mne zarazila jedna větička. A vzhledem k tomu že jsem byl docela rozhodnutý tuto metodu začít používat mne poněkud dost zarazila a odradila. Jde o větu: "Jestliže vynecháte dávkování, zahráváte si s ohněm." Tak a co teť?? Jak to pořešit v nepřítomnosti? Nikdo mi nenamluví že je doma 365 dní v roce. Nebo nezapomene semo tamo přihnojit. Co děláte o dovolených? Je při této metodě nutná automatizace? Sice něco málo zkouším s peristaltickým čerpadlem, ale tady by byla potřeba už dvě čerpadla nezávislá na sobě. Podělíte se o svoji techniku co používáte? Metodu EI bych rád zkusil právě kvůli omezení řas, ale pokud pojedu na týden někam pryč a pak budu akvárko dávat půl roku dokupy, to asi nerozdýchám :-/


Gargamel - 19/10/2012

Není to tak, že by po týdenní nepřítomnosti vypukla pohroma, ale je pravda, že je akvárium při zanedbání výměny vody nebo delším vynechání hnojení daleko náchylnější k řasám a špatnému růstu rostlin než při jiných metodách.
Všechno se to dá ale rozumně skloubit i bez nějaké pohromy. Pokud máš naplánovanou cestu dopředu, můžeš před odjezdem nasadit tuto metodu: https://www.rostlinna-akvaria.cz/metoda-pestovani-rostlin-s-minimalnim-osvetlenim-105
Sice při náhlém vynechání výměny vody nastanou drobné potíže (třeba se objeví řasa na skle, opadají některé starší listy), ale po najetí na pravidelný režim se to zase rychle vrátí do zajetých kolejí. Pravidelnou údržbu potřebuje každé akvárium, ne jen to provozované na EI.


stafflik - 20/10/2012

Dobrá, týden řešit nebudu, ale musím se přiznat k tomu že se mi párkrát stalo že sem nevyměnil vodu i tři týdny. Rád bych se, i pro svoji pohodlnost a lenivost, dopracoval k co největší jistotě že v případě mé nepřítomnosti se nestane totální pohroma. Výměnu vody moc neřeším, ta v mém případě prostě automaticky vyřešit nelze a budu se s tím muset nějak vypořádat, ale hnojení vynechat na delší dobu bude přece jenom problém, nebo ne?


grunda - 20/10/2012

pokud máš přerybněno, tak i ty výměny vody můžou být problém. na druhou stranu, pokud máš dobře vyhnojené dno v rostlinném akva, správné světlo a dobře nastavené CO2 tak ani měsíc nemusí být žádná katastrofa


stafflik - 20/10/2012

Ryb bych neměl mět moc, přesto chvíly asi bude trvat než vyladím to co je potřeba, to nikdo neřeší automatizaci hnojení? To fakt všichni spoléháte na stříkačku? Je mi jasné že to stojí balík, ale jsme češi, přece to jde zase nějak ubastlit na koleně, ne?


Ardjuna - 20/10/2012

Automatizované dávkování hnojiv samozřejmě existuje (viz např. http://www.aquascape.cz/eshop/115-automatizace), ale ceny kvalitnějších komerčních zařízení se pohybují v rozmezí 5-10 tisíc Kč. Ne každý je natolik zdatný/zkušený slaboproudař, aby si to uměl vyrobit sám (i když to jistě nemusí být nic extra složitého). Pokud bys to uměl vyrobit za nějaký levný peníz, myslím, že by byl o to docela velký zájem. Já sám bych o tom vážně přemýšlel, pokud by to stálo pod 1 tisíc Kč. V opačném případě se budu držet manuálního dávkování hnojiv ... protože bohužel nejsem v takovém balíku, abych si mohl dovolit kupovat takhle drahé věci, které nejsou vyloženě nutné (což asi bude platit o většině akvaristů).


david-bartos - 20/10/2012

na rybicky.net jsem o tom napsal článek , kdybys potřeboval s něčím poradit tak se stačí ozvat


Ardjuna - 20/10/2012

A mohl bys uvést přesnou adresu?


david-bartos - 20/10/2012

http://rybicky.net/clanky/1024-automaticke-davkovani-hnojiva-ii


stafflik - 20/10/2012

No vida a už je tu první vlaštovka! Něco takového sem měl na mysli. Zkrátka samo domo. Jasně že to neudělá naprosto každý, ale už by se dal najít sem tam nějaký ten ochotný soused, kamarád, kolega co by to zmákl. No jdu študovat. Díky!


stafflik - 20/10/2012

Davide mám první dotaz. Šlo by to překopat na 24V zdroj? Bohužel už sem koupil zdroj pro svoje peristalticky čerpadlo a nechce se mi ho vyhodit jen tak z bůhdarma...


david-bartos - 20/10/2012

šlo , pomocí stabilizátoru např. 7812 který bude posílen tranzistorem , ale těch 12V kterých se potřebuješ zbavit se bude přeměňovat na teplo a celé to bude hřát . Schéma si buď najdi na netu nebo ti pošlu nějaký odkaz .


Ardjuna - 20/10/2012

Davide, chtěl jsem se zeptat, jestli a za kolik bys mi mohl takové čerpadlo vyrobit? Předem díky za odpověď.


david-bartos - 20/10/2012

vyrobit to není problém , ale mám toho až nad hlavu , cena záleží na tom co všechno přesně chceš , čas bych měl možná až koncem listopadu, a ještě jeden dotaz , jak silný máš ten 24V zdroj?


Ardjuna - 20/10/2012

No, chtěl bych v ideálním případě přesně to samé, jako máš v článku (tj. 3x čerpadlo => 12V zdroj).


david-bartos - 20/10/2012

co třeba ICQ ? já jsem 352 186 350


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde