🔥Probíhá akce Více zde 03d 23h 30m 00s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Anubias barteri var. Nana

V kategorii: Akvarijní rostliny

anub - 16/06/2013

Ahoj,měl bych na Vás tady velkou prosbu.Před časem jsem od kamaráda dostal přes 100ks Anubias barteri var. Nana a rád bych si založil akvárium čistě jen z anubiasu.Akvárko mám 120x40x50=240l. Vím,že to jsou pomalu rostoucí rostlinky a tím bych se Vás chtěl zeptat a pořádat Vás o pomoc a radu při založení komplet dna a hnojení.Docela jsem tady toho přečetl,ale i přesto,Vás chci pořádat o radu.Někdo dává do dna Osmocote,někdo hnojí do vodního stloupce.......je toho opravdu hodně a já bych nerad rostlinky poseté řasou,kdyby se mi to nepovedlo :-( Mohl by mi někdo poradit co pro tady ten daný druh nádrže a taky daný druh rostlin zvolit optimální prostředí ? O ryby mi ani nejde,spíš bych to nechal čistě jenom jako rostlinné akvarium,některé bych zasadil do dna a jinak bych je dal na kořeny.Předem Vám moc děkuji a byl bych moc rád,kdyby mi někdo mohl poradit,jak založit toto akvárium úplně od začátku.DĚKUJI


Vyghum - 17/06/2013

Zdar,
nevím co řeknou ostatní, ale já říkám toto - akvárium jen z Anubiasu není jednoduché, ale na druhou stranu ani složité. Není potřeba hnojit do dna, dno může být inertní písek, není potřeba výživný substrát, protože rostlina roste mimo dno. Rostliny zasazené do dna rostou špatně. Anubias se dává převážně na kořen nebo kameny, jak píšeš. Složité bude vyladit osvětlení, není ho potřeba mnoho. Anubias nevyžaduje CO2 ani moc hnojení, stačí odpad z krmení pro ryby. Nicméně, pokud budeš dávat CO2 a hnojit a vhodně svítit, poroste rychleji a dobře. To osvětlení bude alfa a omega úspěchu. Na to kolik svítit musíš přijít sám podle toho jak budou kytky reagovat. Problematický bude start, protože tyhle rostliny neodebírají moc rychle živiny, takže řasa dřív nebo později přijde, podle toho jaká to bude pak upravit podmínky v nádrži.
Osobně bych do toho nešel, i kdyby mi někdo dal 300 kusů anubiasu, 280 bych jich prodal nebo rozdal a z utržených peněz koupil jiné kytky ;o)


grunda - 17/06/2013

já bych do toho šel, je to sice výzva, ale co už. Světlo to bude chtít opravdu slabé, hnojení do dna ani do vody bych nedával, max. mikro a to ještě nepravidelně. Po založení akva tam přidej startovací kytky - egeria densa, třeba, pak je vyhodíš ;)


anub - 17/06/2013

Hmm,já věděl,že to nebude jen tak a proto jsem Vás tady pořádal o Váš názor a Vaši radu.Já do toho chci jít ,za jedno se mi anubias jako kytka moc líbí a už dlouho jsem o tom snil,jen pořizovací cena těch kytek by la opravdu hrozná.A za druhé,když už je mám,tak proč taky né.Jak jsem tady četl různé články,Vaše náměty,připomínky tady na určité věci kolem substrátu,hnojení a tak.Tak jsem si myslel,že bych to udělal následovně. Na dno bych dal Aqua plants - substrát pro vodní rostliny,na to Osmocode a na to křemičitý písek.Do takto založeného dna bych zasadil kořínky anubiasů...asi 80% rostlin a ten zbytek bych dal na lávové kameny a na kořeny.Jako startovací rostliny,bych nedal nic a opravdu bych nechal čistě jenom anubias.S tím osvětlením to asi opravdu nebude jen tak,ale uvidím.CO2 dávat nebudu,ale chtěl bych použít Flourish Excel,ten zase zabraňuje růstu řas.


anub - 17/06/2013

Napadla mě ještě věc :-( Že při zakládaní akva a stí jak jsem to dno popsal a zasazení rostlin ,bych dal vodu jen po oddeněk anubiasu ( rosením bych zabránil uhynutí rostlin ) a pomalu bych přidával vodu...cca týden dva až po konečné napuštění.Tím bych možná zabránil růstu řas,nevím :-( A ještě bych se Vás tady chtěl zeptat,zda můžu zkrátit kořeny,protože některé rostlinky mají až 10-15 cm dlouhé kořeny.Je možné,že mi tady napíšete,že jsem asi blázen,beru to.Já jen o ně nechci přijít a chci si opravdu založit čistě akva s anubiasem :-( DĚKUJI ZA KAŽDOU VAŠI REAKCI A SNAHU MI POMOCT.....DĚKUJI.


Vyghum - 17/06/2013

Vidím, že jsi už více méně rozhodnutej, ale zkusím to ještě jednou.
Do dna Anubias nesázej a nedělej prohnojené dno. Do vody hnojit minimálně a svítit málo.
A ano, kořeny zkrátit múžeš, bez problémů i hodně na krátko, stejně tak můžeš otrhat i poškozené listy.


anub - 17/06/2013

Dobře,prohnojený dno nebude,nechám si poradit. Dám ty rostlinky na lávové kameny a kořeny.Mám doma PMDD,Tenso cocktail a Estimative index - s tím bych mohl přihnojovat do vodního sloupce ? A to světlo,myslíš jako slabou watáž a nebo hodinově,míň svítit ???


grunda - 17/06/2013

slabou watáž a hnojit Tenso. Makro prvky podle testů, držet hladinu kolem 10mg/l NO3, 0,5 PO4 max.


anub - 17/06/2013

Děkuji


dome - 17/06/2013

Provést to samozřejmě lze,ale spiš bych se zaměřil na to jak to provést...To aby nádrž fungovala by mělo být tak trochu automatické,ale hoší je aby nádž i vypadala!Dokážu si představit nějaký výřez z přírody,třeba té amazonky,místo jenž je porostlé z naprosté většiny jen danou rostlinou.Nicméně v tomto případě bych už nevolil lávové kameny,ale třeba nějaký velký kus dřeva+anubias.A myslí,že by nebyl problém jako minoritní rostlinu přidat i něco jiného,stejně nenáročného...třeba hygrophila corymbosa

Ps:hlavně ne Osmocote,myslím,že by jsi to hnojení zvládl i pouhou výměnou vody,nebo komerčním hnojivem...není hned třeba IE apd.


anub - 19/06/2013

Měl by ještě někdo něco,co a jak s tím ?


RostaZak - 21/07/2013

Zdarec,taky mě láká mít aqua založené jenom s anubiasem a na netu a po různých fórech je takových nádrží docela dost - http://plantbie.wordpress.com/2011/07/11/freshwater-aquarium-54litre-anubias-tank/ - http://www.plantedtank.net/forums/showthread.php?t=25248 - a mnoho dalších.Ale co mě tak trocha štve,je tam o nich popsáno docela málo informacích :-( Taky docela dost lidí se bojí a nebo má strach z řas na této rostlince,ale nějak to musí jít.A když má někdo aqua založené jenom na jedném druhu rostliny a má tam toho hodně - stovek kusů rostlinek,musí taky hnojit,svítit,používat CO2 ( když teda chce ) Po různých fórech mnoho lidí obdivuje aqua kde lidí mají čistě jenom anubias a bez řas,musí to nějako jít.Není problém založit aqua s čistě rychle rostoucími rostlinami a plácat se po rameni,jak jsem dobrý,že tam nemám žádnou řasu,používat různé metody hnojení ( cpát kvanta hnojív,CO2 a svítit jak o život ) Ale je opravdu věda udržet aqua bez řas s pomalu rostoucími rostlinami.Docela mě to taky láká a věřím,že né jen mě - Láká vás to taky,máte chut jít do toho - co takhle se trocha poradit a přispět taky zkušenostma,co a jak na anubias.Anub to tady napsal,ale nic moc a nevěřím,že by to nešlo ! Člověk co má přebytek rostlinek,ale nemusí je hnet prodat - to není rada pro někoho,kdo má chut si udělat takové aqua.Je vás tady hodně,co se problematikou rostlinných aqua zabývá docela dlouho,metodou hnojením a vše kolem toho,co se tak rozepsat ! Ja sám uvažiji o založení takového aqua istě na bází anubiasu.Kdysi jsem měl takové něco,ale pak jsem se musel přestěhovat a už na to nějak byl čas,ale mám chut jít do doho znova :-) Všude se píše,že je to rostlinka pro začátečníky,ale při založení 300l aqua jenom s touto rostlinkou to zase až tak nebude jen tak.Viděl jsem hodně fotek tady na netu,jak je sadí do substrátu,tak aby oddeněk byl nyd ním....tak teda jaký substrát zvolit,jaké výživné dno a co dát do něj za hnojivo ( roste pomalu,ale jistě,tak proč né to Osmocete,které spousta z vás používa ) ??? Pak světlo,když by výška ode dna až po světlá byla 50 cm ? Pak CO2 ( když jsem použil Flourish excel - si ce mi pomohl s řasou,ale bylo na některých místech vidět jakoby tá řasa byla spálena a listy byli nahnědlé ) tak co CO2 ? A pak jakou metodu hnojení zvolit,když je všude popsané spousta metod,ale co zvolit za hnojení při anubiasů ? Používal jsem pmdd,co tak Estimative index,nebo něco jiného ??? Možná pro někoho to bude vypadat,jako ztráta času,pro někoho výzva,tak co vy na to ?


Gargamel - 21/07/2013

Ahoj,
akvárium čistě jen s pomalu rostoucími rostlinami a nenáročnými rostlinami není vůbec složité založit. Toto jsem několikrát zkoušel a je to daleko snazší než high tech akvárium.
Pokud se bavíš jen o anubiasech, tak ty žádné výživné dno nepotřebují, protože se jejich kořeny nesmí zahrabávat do substrátu, jinak začínají uhnívat. V podstatě stačí použít obyčejný čistě praný říšní štěrk/písek. Světlo je hodně jednoduché - stačí velmi málo. Jedna zářivka nad 300 l akvárium je dostatečná a to klidně i 30 cm nad hladinou. Čím míň tam bude světla, tím míň řasy poroste. Na tu trošku řasy, která se může tvořit bude bezpečně platit koupit šneky neritina zebra. Na černou řasu kup parmičky černopruhé. Protože tam bude tak málo světla. Jestli řasa vůbec poroste, tak velmi pomalu, takže jí řasožravci stačí sníst. 1x za dva týdny nebo víc stačí vyměnit třetinu vody.
Rozhodně situaci ještě usnadní CO2 z tlakové láhve. Stačí trocha. Na 300l akvárium bude jedna bublinka za sekundu naprosto dostačující. Tekuté hnojivo není moc ani potřeba, stačí tam trochu přilít jen po výměně vody - nějaké obsahujícící železo a draslík (používám Ferox).
Takto jsem provozoval akvárium cca rok a vše bylo naprosto v pohodě. Voda úplně čistá, akvárium úplně bez řas a nenáročné rostliny byly pěkné, protože na nich nebyla žádná řasa.


anub - 18/09/2014

Ahoj,nezkoušel někdo z Vás něco podobného https://www.youtube.com/watch?v=4LJaDsp2q9s a nebo lepení anubiasu na kořen sekundákem ? Sice možné je všechno,ale nepoškodí to tu rostlinu ? Docela mě to zajímá,páč bych takové něco chtěl vyzkoušet,protože sice mám pěkný kořen,ale motat to na něj si nedovedu představit :-( Co Vy tady na to ?


milanstaffa - 04/10/2014

Ahoj.
Já používám "silonku"ustřiženou na půl centimetrový proužek.
Pruží,dobře se sukuje,je nenápadná...;)


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde