🔥Osvětlení Sinkor v akci Více zde 03d 05h 33m 04s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

antistresss

V kategorii: Deníky a diskuze našich

marko41b - 09/02/2013

Beznadej pretrvava. Vsetko sa vyvija zlym smerom. Uz ani neriesim zlepsenie ci zhorsenie bledych listov... Vsetko mi vnadrzi zacina hnit. Zacalo to odhnivanim spodnych poschodi rotali, co som pripisoval nedostatocnemu osvetleniu. Potom som si vsimol ze mi uhnivaju stonky asi 3-4 cm nad substratom smerom ku korenu. Vytiahol som par rastlin z roznych miest a zistil som ze vsetko je chore. Po dvoch tyzdnoch je korenovy sistem zubozeny a hnily.
Napada prosim niekoho co sa u mna deje a pripadne ako to napravit?
Dakujem


Ardjuna - 09/02/2013

Tak pokud máš uhnilé kořeny rostlin, tak se obávám, že jediným možným řešením bude vyměnit substrát. To totiž znamená, že máš v substrátu nějaké [pro rostliny] nebezpečné látky. Podobně jako ty byl na tom i Pepis s jeho nádrží "Velká neznámá" (https://www.rostlinna-akvaria.cz/nadrze/velka-neznama) - mrkni na jeho prezentaci a fotky kořenů jeho rostlin. V jeho případě byla pravděpodobnou příčinou problému rašelina. U tebe ale žádný podobný zdroj problému na první pohled nevidím - zásobní substrát DeponitMix je odzkoušený a bezproblémový, stejně tak i hnojivo Osmocote a předpokládám, že ani Aqua Clay by neměl dělat žádné problémy (tedy pokud jsi to toho substrátu nepřidal ještě něco "navíc", o čem nepíšeš v popisu nádrže). Každopádně jediné z těch tří věcí (DeponitMix, Osmocote, Aqua Clay), které by mohlo tyto problémy způsobovat, je asi to hnojivo, které by mohlo za určitých okolností kořeny rostlin spálit, ale nepřipadá mi to jako moc pravděpodobné, protože živiny se z těch granulí uvolňují postupně - jen na základě okolní teploty. Určitě jsi do těch substrátů nic nepřidával? A jsi si jistý, že jsi opravdu použil originál hnojivo Osmocote (od firmy Substral)? A nepoužíváš třeba vyhřívací kabely? Zkus mi napsat něco víc k těm substrátům ... jak přesně jsi postupoval při zakládání (kam přesně jsi dával Osmocote) ... apod. Používal jsi některý z těch substrátů i dříve (jsou nové nebo už použité)?


marko41b - 09/02/2013

Pri zakladani som nasypal na sklo Deponit mix. Potom som nasypal aqua soil. V tom som si spomenul ze som zabudol na Osmocote. Tak som naplnil 45 toboliek s Osmocote. Nasledne som to napichal do sudstratu rovnomerne rozlozene. To je asi vsetko. Osmocote som v baleni nevidel. Priniesol mi ho kamarat 3 dni pred zalozeni nadrze. Hovoril ze to pred jeho ocami nakladal chlapik z 25kg vreca. Prisahal ze to bolo Osmocote dom a balkon.


Ardjuna - 09/02/2013

Mým cílem není zpochybňovat způsob, jakým jsi založil své akvárium ... jen se snažím přijít na to, co se u tebe mohlo stát. Na první pohled to nevypadá, že jsi někde udělal nějakou chybu. Je ale skutečností, že v substrátu musí být něco, co rostlinám spaluje kořeny - nějaká chemikálie nebo toxické látky. Buď se to může uvolňovat z hnojiva (Osmocote) nebo tím byl napuštěný substrát. Něco takového by se ale rozhodně nemělo stávat. Možná máš prostě jen smůlu na nějaký nekvalitní kus (balení) substrátu. Těžko říct. Možná by ještě stálo zato "hrábnout" do substrátu v místech, kde jsi z něj vyndal ty popálené (černé/uhnilé) kořeny. Pokud by bylo v těch místech vždy nějaké hnojivo, tak budu problém asi v použití toho hnojiva ... možná jsi ho použil příliš hodně na příliš malém úseku (?). Každopádně bych asi zkusil udělat pár lokální sond do substrátu v místech, kde se ti povede vyndat rostliny s uhnilými nebo popálenými kořeny. Pokud by v substrátu na první pohled nic podezřelého nebylo, pak by to ukazovalo spíše na nějaký skrytý problém (např. toxické látky => ty bys odhalil asi jen v případě, že by sis nechal udělat laboratorní rozbor substrátu, což je dost drahé). Ty sondy bych udělal v podstatě jen proto, abych zjistil, co za těmi tvými problémy může být. Stejně ale asi budeš muset nakonec vyměnit substrát, protože nemá velký smysl to nechávat v tomhle stavu ... těžko se ti to samo nějak vyřeší. To ale bude v podstatě znamenat zrušení a znovu založení celého akvárka :|. Třeba k tomu bude mít ještě někdo nějaký postřeh.


tonof - 09/02/2013

Ten istý problem pred pár mesiacmi som mal aj ja. Spálil som korene ako ty. Moja chyba bola asi v tom, že som po mesiaci prihnojenia sera tabletami pridal osmocote kapsle, kvoli tomu, že sera nemala dusík a fosfor. Do mesiaca začali všetky rastliny chradnúť a korene černať. Neviem či železom,alebo draslikom som to prehnal. Prepral som celé dno(škoda JBL zasob.substrátu) a dal naspäť aqua clay zmiešaný s kremičitým pieskom a osmocote. Odvtedy je to už vporiadku.


marko41b - 10/02/2013

Neviem ci ma vyznam prehrabavat substrat ked vsetko hnije a co nehnije nerastie a chabne. Viem zachranit zasobny substrat odobratim max. vrstvy aquaclay a prekryt to vsetko novym substratom? Alebo moze byt problem aj s depot mixom?


Ardjuna - 10/02/2013

Já jsme to myslel tak, že bych vytáhl ze substrátu nějakou rostlinu, a pokud by měla spálené nebo uhnilé kořeny, tak bych se snažil v okolí toho místa zjistit, jestli tam není to hnojivo Osmocote. Nic tím nevyřešíš a substrát ani rostliny tím nezachráníš ... ale mohl bys alespoň příjít na to, co přesně ten problém způsobuje.


marko41b - 12/02/2013

Zdravim vsetkych dnes v dobrej naladicke.
Lady sa pohli. Vsetko ako zarakom sa behom dvoch dni otocilo k lepsiemu a plus velke prekvapenie.
Takze po rade.
Blyxa chyta druhy dych. Krasne sa vyfarbuje a je na najlepsej ceste byt prosperujuca rastlina.
Rotala sa tiez zda byt sviezejsia a zdravsia.
Staurogine repens sa znicoho nic zacina rozrastat.
Neviem sakra co sa stalo, ale velmi ma to tesi. Nic ine som nerobil len kazdy druhy den menil cca 30l vody a poctivo vyberal hnijuci odpad. Netvrdim ze je vsetko OK, ale je viditelny vyrazny posun dobrym smerom.
Teraz to prekvapenie.
Pani manzelka ma na valentina potesila s ex. filtrom JBL Crystal Profi e700. To ked na mna vytasil kurier sadol som na prdel. Pokukoval som sice po tetratec ex 700vke, ale asi si zapamatala len cislo a vsetko riesila v najvacsej tajnosti.
Pravdepodobne zajtra pride komplet nove osvetlenie a dufam ze sa to uz da do normalnych kolaji.
Este by som poprosil o neake rady co sa tyka ex. filtrov. Ziadne skusenosti ci so znackou JBL a ani vseobecne s naplnami nemam. V spodnom kosi mam biele valceky, v druhom a tretom biomolitan rozdielnej hustoty.
Vsetkym prajem pekny den.


Ardjuna - 12/02/2013

Tak to jsem rád, že se to snad obrací k lepšímu. Skoro to vypadá, že ty uhnilé kořeny byly jen staré, původní kořeny, které se nechytly. A některé rostlinky možná chřadly jen chvíli, než se jim vytvořily nové kořeny, které dokázaly rostlinu plně zásobit živinami. Je to jen čistá spekulace, ale kdyby bylo v substrátu něco toxického, těžko by se to samo tak rychle "zneutralizovalo" (i když, kdo ví). Budu držet palce, aby všechno dobře šlapalo.


grunda - 12/02/2013

ten druhý a třetí koš bych naplnil tímhle Eheim EHFI SUBSTRAT pro, je to lepší řešení než biomolitan


marko41b - 21/02/2013

Pred troma dnami vypustene rybicky a krevety.
10x neonka
3x SAE
6x kreveta japonika
Vsetko je v nadrzi OK a robi radost. Za styri dni slavim mesiac od zalozenia. Podlozim fotkami.


marko41b - 24/02/2013

30 dni od zalozenia.


marko41b - 24/02/2013

Kolko neoniek je zdrave mat v mojej nadrzi? Teraz ich tam je 10ks + 3SAE. Zajtra idem do akvaristiky a chcem doplnit do finalneho stavu. Nic ine tam nechcem mat. Len neonky a 3x SAE. Znesie nadr 20 ks?


grunda - 25/02/2013

klidně i 40, jen ty SAE bych vyhodil, máš na ně docela malé akva


marko41b - 25/02/2013

Vcera som si vsimol na sle GSA. Je to trocha zahada pretoze P drzim na hodnote medzi 0.5-1 mg/l a N mam okolo 10mg/l. Co uz. Ide sa do boja.
Vcera som nainstaloval novu rozstrek. rampu pre zlepsenie prudu. Ma sivu farbu. Je to dizajnova katastrofa, ktoru dufam casom vylepsim.
Ja by som sa chcel opytat skusenych bojovnikov proti GSA, ako zvysovat P(ci postupne alebo jednorazovo) a do akej hodnoty.
Dik


Ardjuna - 25/02/2013

Já dávkuji 3 mg/L PO4 týdně. Dříve jsem zkoušel i 5-7 mg/L PO4. Podle mě můžeš dávkování zvýšit okamžitě. Doporučoval bych ty 3 mg/L PO4 týdně.


marko41b - 25/02/2013

3 ml fosforu tyzdenne je davka EI. Nemoze to spravit zle pri hnojeni PPS pro a nastolit opacny nepomer?


marko41b - 02/03/2013

Vsimol som si ze Hygrophilia polisperma a aj siamensis zhadzuje spodne listy dost velkom mnozstve. Najprv listy zblednu. potom sa objavie cierne male bodky a cely list prejde do priehladna. nic som v poslednej dobe nemenil. Len som trocha navysil davkovanie prihnojovania. Hnojim o 1/3 viac ako je PPS pro.
Vie niekto poradit?
Dakujem
Poobede mozem podlozit fotkami.


tommate - 02/03/2013

to může být jen nějakou změnou, rostliny si berou živiny do nových listů, pokud hnojíš nějakou tzv. "metodou hnojení", tak se jí drž pokud možno přesně, pokud chceš něco přidávat nebo ubírat, tak musíš vědět co a proč a ne přidat nebo ubrat celou směsku

pps je pravidelná výživa malým množstvím, jestli zvýšíš celou směsku, přestanou být některé prvky limitní a celý princip je v tahu, jestli ti metody nefungují, musíš na to jinak


marko41b - 02/03/2013

Problemi s listami som si vsimol asi tak pred tyzdnom. Zhodnotil som nasledovne veci:
-CO2- za posledny cas menene ale smerom k vyssej koncentracii 4-5b/s -takze OK
-prudenie vody- Za posledny tyzden menene. Nainstaloval so roztrek. rampu po celej dlzke nadrze. Vesledok je fantastycky. Prudenie nebolo nikdy lepsie -takze OK
-svetlo- vobec nemenene - OK
-hnojenie- Tam som sa zamyslel. Jednoznacne tym dvom rastlinam nieco chyba. Takze som sa rozhodol trocha navysit. Zatial to vysledok neprinieslo, ale kedze sa jedna o stare listy, musim pockat aspon mesiac aby som mohol zhodnotit ci sa uberam dobrym smerom. Jedina jasna reakcia po zvyseni hnojenia je, ze riasy sa drzia v uzadi. Prave preto uvazujem este trocha pridat.
Vsetky priznaky co je vidiet na listoch vykazuju nedostatok K. Ale K je zlozka ktorej je pridavanej do nadrze najviac. Takze neviem. Budem bojovat dalej a myslim ze cas ukaze...


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde