🔥Osvětlení Sinkor v akci Více zde 02d 09h 11m 47s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

antistresss

V kategorii: Deníky a diskuze našich

marko41b - 27/01/2013

Tak a podarilo sa. Chcem podakovat vsetkym co sa podielali svojimi vedomostami a nazormi v pripravnej faze a dalej uvitam komentare a postrehy. Len smelo do mna


marko41b - 27/01/2013

Len neviem preco sa neviem dostat do vlastnej prezentacie???

[color=#006600]#ADMIN: když najedeš na tvojí prezentaci: https://www.rostlinna-akvaria.cz/nadrze/antistresss , tak uvidíš nahoře červené tlačítko upravit prezetnaci ;)[/color]


marko41b - 27/01/2013

Bohuzial stale mi to nejde. To cervene tlacitko som tam mal asi 10 minut po zalozeni nadrze a potom zmizlo. Stratil sa aj autor nadrze a vypisuje nezmyselne casy pri datume reg. a poslednej registracii.


#ADMIN: už by to mělo být ok


marko41b - 27/01/2013

Dakujem. Vsetko OK.


marko41b - 27/01/2013

Pravdepodobne som spravil pri zakladani chybu. Pri prednom skle mam nad Depot mixom cca 6-7 cm aquaclay co je relativne OK. Ale pri zadnej stene mam cca 12-13cm co je podla mna vela. Dostanu sa vobec rastliny pri zadnom skle a v podstate aj v strede k zivinam zo substratu? Vsimol som si ze blyxa(submerzna) ktora je v strede behom troch dni zacina mat problemi. Konceky listov sa zacinaju rozpadat. Pravdepodobne by som mal asi zacat prihnojovat do vodneho stlpca kym sa prepracuju korene tam kam maju(ak sa vobec niekedy prepracuju). Co na to komunita?


LaXo - 27/01/2013

Co sa tyka vysky substratu nemusis mat obavy, rastlinky sa nemusia priamo korienkami dotykat vyzivneho dna na to aby ho vedeli vyuzit. Blyxa (aspon u mna) ma poriadne dlhe korene, aj 20cm, takze ani toho sa netreba bat. Samozrejme nejaky cas potrva kym narastu. Ale s hnojenim do vodneho stlpca by som neotalal, urcite co najskor no a CO2 samozrejme tiez. Moja skusenost: hnojit + CO2 hned po zalozeni.


marko41b - 28/01/2013

Dnes som zacal s hnjenim. 2/3 PPS pro. Uvidim ako sa to bude vyvijat


marko41b - 28/01/2013

Poobede som zmeral vodu a dost som sa prekvapil.
pH- 6.8
kH- 9
PO4- 2mg/l
NO3 -25mg/l
Test na NO2 nemam ani na Fe.
Myslel ze PO4 a NO3 budem mat okolo bodu mrazu. Moze zohrat ulohu zabehnuty filter? Pouzil som filter z 6 rocneho AQ.
Drop checker mam svetlo zeleny, bol aj svetlejsi v starom AQ a teraz som tak kukol zo zvedavosti na tillmanovu tabulku a vychadza co2 cca 40mg/l. Co sa tu sakra deje???


Ardjuna - 28/01/2013

Zkus vyndat filtrační náplně a vyždímat je do sklenice. Pak zkus tu vodu ve sklenici otestovat na NO3 a PO4. Z toho bys mohl poznat, jestli filtr tyto látky obsahuje a může být tedy jejich potenciálním zdrojem.


marko41b - 28/01/2013

Je vobec 25mg NO3 a 2 mg PO4 pruser???
Zajtra menim vodu, tak to skusim zmerat. Zatial dik


Ardjuna - 28/01/2013

Průser to určitě být nemusí. Já jsem míval jeden čas NO3 kolem 50 mg/L a PO4 kolem 5-7 mg/L (a řasy se držely na uzdě). Přináší to ale s sebou vyšší riziko přemnožení řas, protože ať už se mezi akvaristy povídá cokoli, řasy si prostě v prostředí s velkým množstvím živin libují. Samo o sobě ale hodně živin k přemnožení řas vést nemusí, POKUD budeš mít zároveň velké množství rostlin (které ti většinu živin spotřebují), málo ryb (= málo odpadních látek), decentní osvětlení a budeš pravidelně provádět údržbu akvária (= výměny velkého množství vody, čištění skel a dekorací, odstraňování uhnilých listů a veškerých organických zbytků, vč. nespotřebovaného krmiva ... a budeš mít zároveň v akvárku dostatek řasožravců).

Já bych řasy přirovnal k otravným mouchám, a živiny zase ke kravínu. Když se budeš držet mimo kravín (tj. přidávat do akvária méně živin), tak tě budou mouchy otravovat mnohem méně. Když se ale rozhodneš pracovat v kravíně (tj. vydat se cestou high-tech akvárií a hnojení EI), tak se budeš muset sakra ohánět, abys nebyl obalený mouchama. Budeš je muset mnohem častěji odhánět (tj. čistit akvárko, vyměňovat velké množství vody, odkalovat zbytky a odstraňovat organický "hnůj") ... jinak budeš velmi brzy obalený "řasami". Samozřejmě ti hodně pomůže, když po celém kravíně nastražíš mucholapky a budeš si tam hýčkat pavouky (= řasožravci).


marko41b - 28/01/2013

To ze si kapacita, to tu uz asi vedia vsetci, ale ze sa v tebe ukryva aj spisovatel, to si teraz mozno viacerych prekvapil;):P;). Dik za rady budem bojovat a davat hlasenia. Zajtra mam cestu do BA, tak pokupim este neake rastliny.


marko41b - 30/01/2013

Po vymene vody sa dva dni drzi NO3 na cca 10mg/l a PO4 na 1mg/l.
Voda z filtra ukazovala predtym namerane hodnoty. Takze myslim ze vsetko OK. Hnojim len s mikrom. V nadrzi mi plava namiesto rybiek blyxa, uz pozivam antidepresiva. Keby bolo na mne, ja by som zakazal predavat ten ratajsoil. Tymto pozdravujem pana Rataja. Kazdy ma od toho odhovaral ale ja blbec som si myslel ze to nemoze byt az tak dramaticke. Ubezpecujem kazdeho ze je!!!


marko41b - 02/02/2013

Potreboval by som vasu pomoc. Menim vodu kazdy treti den cca 40% nadrze. NO3 cca 10mg/l, PO4 cca 1,5mg/l. Hnojim PPS pro cca 2/3 davky. CO2 cca 25-30mg/l. Moj problem je v tom, ze blyxa ma nove vyhonky skoro do biela. Podla mojich vedomosti je to nedostatok bud mikro, alebo vapnik Ca, alebo horcik Mg. Ca a Mg mam v stupnej vode dostatok a pri vymene vody kazde 3 dni to mozem vylucit. Mikro pouziva Tenso. Prud vody v nadrzi je myslim dostatocny, kazdy list sa pekne hompala. Moze to byt slabym korenovym sistemom blyxe, nad vyzivnym substratom mam este cca 8-9 cm akadamu. Prikladam foto.
Dakujem


Ardjuna - 02/02/2013

Já bych to odhadoval spíše na projev nedostatku [color=#3366ff]železa[/color] (Fe) => viz https://www.rostlinna-akvaria.cz/clanky/. Pokud je pletivo u nových listů spíše nažloutlé nebo bílé (a žilnatina má tmavší, nazelenalejší barvu), tak to obvykle signalizuje nedostatek železa.

Je možné, že buď:
a) přidáváš do akvária příliš málo železa (vzhledem k množství světla a CO2), nebo
b) chelát železa, který tam přidáváš, se nějakým způsobem "rozloží" ještě než se železo stihne dostat v potřebné míře k rostlinám.

Nevím teď, kolik železa tam týdně dodáváš, ale já bych se asi snažil tam dávkovat kolem 0.5 mg/L Fe týdně. Pokud tam toto množství dodáváš, tak bude asi problém v nějakém nevhodném chelátu nebo nějaké nevhodné chemické reakci, která ti tam probíhá (a příjem železa ti blokuje). V takovém případě bych zkusil přejít na jiný typ mikroprvků (např. Easy-Life ProFito nebo nějaký "domácí" mix s kvalitnějším chelátem - např. DTPA nebo pokud máš pH nad 7.5, tak musíš použít EDDHA). Nevím, jak moc se orientuješ v chelátech, takže pokud bys nevěděl, o čem mluvím, tak bych ti doporučoval dávkovat mikro spíše z nějakých kvalitních komerčních přípravků (např. již zmiňovaný Easy-Life ProFito; u toho bych podle tmavé barvy roztoku tipoval, že bude obsahovat chelát EDDHA).


marko41b - 02/02/2013

Mam k dispozicii SERA Florena, CSM+B, alebo Rataj Brutus. Len neviem ako na spravne davkovanie. Sera pise tyzdenne davky(5ml na 20l) a Rataj 14dnove(10ml na 20l). Brutus je chelat FeDTPA. Tyzdenne som zatial dodaval 0.3mg/l.(Tenso). Nechcem to tam naliat vsetko naraz. Pekne dakujem za odpoved


Ardjuna - 02/02/2013

V "CSM+B" se obvykle používá chelát EDTA (= účinné do pH 6.5).
V "Tenso cocktail" se obvykle používá chelát DTPA (= účinné do pH 7.5).
V "Plantex CSM" se myslím používá kombinace chelátů EDTA, DTPA a EDDHA (EDDHA je účinné do pH 10).

V tomto případě bych asi nedával do akvária přípravek, u kterého nevím, kolik mg/l mi tam vlastně dává. Spoléhat se jen a pouze na univerzální doporučení výrobce mi připadá dost riskantní. Zkusil bych asi zvýšit dávku Tenso tak, abych tam dával týdně 0.5 mg/l a sledoval bych rostliny.

Po 1-2 týdnech by se to mělo zlepšit. Pokud ne, pak bych teprve zkusil hledat další možné příčiny.


Gargamel - 02/02/2013

Tohle dělají všechny přírustky blyxy nebo jen některé? Ostatní druhy rostlin mají nové přírustky OK?
Kolik tensa dáváš? Pokud tě zajímá něco víc o chelátech, psal jsem tady dřív článek: https://www.rostlinna-akvaria.cz/jake-hnojivo-pouzit-pro-doplneni-zeleza-a-mikroprvku-106


marko41b - 03/02/2013

Blyxa ma vsetky nove vyhonky do biela. Na echinodoruse som si tiez vsimol miernu svetlost, priehladnost noveho listu. Gargamel, velmi dobry clanok o chelatoch. Zas som o nieco mudrejsi. O kvalite chelatu asi nemoze byt pochybnost, nakolko je zakupeny v tomto e-shope, ako aj mnohe ine komponenty v mojom AQ.(zatial max. spokojnost)
Tenso miesam s dest. vodou cca na mesiac. Mam ho v chladnicke, pred davkovanim poriadne pretrepem. Davkujem ho cca 3-4 hodiny pred svetlami.
Velmi pekne dakujem za rady.
Dam vediet co som sposobil.
Nech sa dari.


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde