🔥Probíhá akce Více zde 03d 10h 05m 15s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Ako začať

V kategorii: Hnojení

Luc - 15/10/2012

Dobry den,

mam uz dlhsie problemy s akvariom a tak by som Vas chcela poprosit o radu ako to zmenit (vsetky clanky z tejto stranky som uz citala).

Mam izbu orientovanu na juznu stranu a cez den mi slnko svieti na akvarium, vdaka comu sa mi zacali robit riasy v dne pri celnom skle. Myslela som si, ze je sposobene velkym mnozstvom zivin – dno sa mi sklada zo substratu JBL aquabasis plus, jemneho strku a malych kamienkov.

Vacsinu leta som bola odcestovana, o akvarium sa starali ini. Asi v polke leta, ked som prisla domov, som zbadala, ze niektore ryby su apaticke a prilis svetle. Vylovila som ich do ineho akvaria kde sa liecili a zvysku osadenstva som dala polovicnu davku pripravku Multi-medikal ako prevenciu (podla navodu). Vtedy som zaroven rozobrala filter a vybrala z neho napln aby iba precerpaval vodu, pretoze na lieku bolo napisane ze pocas liecby/prevencie ma byt filter odpojeny. Vtedy sa mi zaroven problem s riasami zhorsil a pokryli vsetky skla aj rastliny.

Po urcitej dobe som filter opat zapojila aj s filtracnou naplnou, no na riasy to nemalo ziadny vplyv. Pred 2 tyzdnami som skusila zapojit CO2 z burciaku (do 2l flase 3dcl cukru, kavovu lyzicku drozdia, vodu po nalepku, ako difuzor je pouzita hadicka s cigaretovym filtrom). S riasami to ale nic neurobilo.

Chcela by som skusit prihnojovat aj priamo do vody, najradsej by som vyskusala estimative index, ale mam obavu aby sa to potom este nezhorsilo kvoli tomu, ze:
-je vonku premenlive pocasie a teda nemozem pocitat s konstantnym svetlom, kedze slnko svieti na akvarium
-na burciaku nemam ziadny ventil, CO2 ide stale a ak by bol zamraceny den a kratko by mi svietilo svetlo, bojim sa aby to neuskodilo rybam a nepridusili sa – lenze ak sa bude svietit dostatocne, moze to byt pri dostatku zivin pocas hnojenia zase dovodom ze CO2 nebude stacit a vytvoria sa dalsie riasy

Z toho co som citala mi vyslo, ze pri PMDD treba vela experimentovat kym clovek najde spravny pomer zivin a na to si pri premenlivych svetelnych podmienkach netrufam. Ako som spominala, najradsej by som pouzila metodu EI, pretoze tam uz su vsetky ziviny vopred vyratane. Myslite si, ze by sa to dalo aj ked na akvarium svieti svetlo z neonky aj slnka (ktore ma byt v tomto pripade limitujucim faktorom)? Je pripadne nejaka ina, pre mna lepsia, alternativa?

Tu su parametre mojho akvaria:

Velkost 60x30x40 cm
Vyska dna v priemere 7cm (JBL aquabasis plus + strk + kamienky)

externy Filter Tetratec EX400, precerpava na maxime

svetlo sera plant color T8 15W 45cm
svietim cez casovy spinac od 10.00 do 20.00

CO2 z burciaku (3 dcl cukor, 1 kavova lyzicka drozdie, voda)
Ryby, ktore prezili:
2x danio rerio
6x neonky
2x rasbora hengeli

a kopa rastlin

Vopred velmi peken dakujem za kazdu radu!


grunda - 15/10/2012

kup do oken žaluzie, nebo závěs. stáhni dobu svícení na 8 hodin denně. až se akva stabilizuje, tak začni experimentovat s hnojením


Gargamel - 15/10/2012

Svítil bych 8 hodin denně.
Problém může být v tom používání burčáku, který je strašně nestálý. CO2 z tlakové láhve by bylo jiné kafe.
Pokud ti do akvária svítí hodně světla (ať už ze zářivek nebo z okna), je třeba přidat CO2, jinak vznikne nerovnováha. Takže buď používat žaluzie a snažit se moc nesvítit nebo zapojit CO2 z láhve.


Luc - 15/10/2012

Dakujem, skusim menej svietit. Ohladom CO2 - vadi to, ze je z burciaku, aj ked su tie bublinky pod hladinou zachytavane? Dala som vyvod z hadicky na take miesto, kde je aj prud a zaroven tam su aj listy rastlin na hladine, kde sa ciastocne zachytavaju. Co som citala, ludia si casto take "zberne miesta" robili z obalov na CDcka, tak som myslela, ze kolisanie vo flasi nevadi ked sa to pod listami zbiera. Mam malo miesta pod akvarkom (33 cm na vysku, ledva sa tam filter vosiel), tam sa mi pollitrova tlakova flasa nezmesti a tie s kvasiacou zmesou su sice mensie, ale na to ze to vydrzi bublat iba mesiac su drahe :| . Burciak bola taka "z nudze cnost"...


Gargamel - 15/10/2012

Tlaková láhev je samozřejmě mnohonásobně lepší, protože je ten přísun CO2 konstantní a rostliny nemají rády kolísání hladiny CO2.
Pokud používáš burčák, tak bych alespoň pouvažoval o dvou namíchaných lahvích najednou. Tím to kolísání během týdne nebude tak velké.
BTW: Tlakovou bombu lze klidně i položit, nemusí stát, takže 30 cm je dost.


Luc - 15/10/2012

Naozaj? Tak to by bolo super :). Napriklad tu https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/co2-do-akvaria/rataj-co2-tlakova-lahev-500g-s-naplni je 450 mm myslenych aj s tou ciernou vecou na vrchu? Su vsetky 500-ky standardizovane? Pytam sa kvoli tomu, ci sa Rataj a tato flasa http://www.aquanimal.sk/obchod/action/productdetail/oc/1517/product/sera-co2-tlakove-flase-s-vonkajsim-ventilom-obsah-500-g.xhtml zhoduju. Ako dlho v mojom akvariu asi 500ka vydrzi?


Gargamel - 15/10/2012

Ten černý držák nahoře lze odmontovat. K tomu je třeba si ale pořídit ještě redukční ventil a jehlový ventil.
Co se týče velikosti, tak bych vzal asi raději 2kg, pokud se tam vejde. Je to docela otrava, běhat co 3 měsíce do plnírny.


Pepis - 15/10/2012

Ahoj,
lahev vždy nemusí být umístěná pod nádrží, dá se to rozvést hadičkou. Položení lahve není asi ideálním řešením podle mého. CO2 je v lahvy v tekutém stavu které zplynovává. Naklonit by ale šla.


Luc - 16/10/2012

Mozno by sa aj ta dvojkilova vosla, ale to skor pod stol, lenze potom by z nej hadicky museli ist napriec izbou popod radiator a to by mohlo buchnut od tepla :|. Ja mam pod akva priestor 57 x 27 x 33 cm a je tam filter. Pre lepsiu predstavu -akva mam na takej skrinke ako je na tomto obrazku http://img.bazos.sk/img/3/233/18486233.jpg . Akvarium nemam kde inde dat, seriozny podstavec by sa mi do izby nezmestil. :|


milosak - 16/10/2012

Před 14 dni jsem pořídil 2 kg bombu, která je nižší a širší (má na výšku s kohoutem 39 cm)


Pepis - 16/10/2012

Myslím, že by to určitě nebouchlo. Pod topením bych se toho nebál. V práci máme v hadičkách 5 Mpa a drží jako hrom. Kup si profi hadičku. Redukčák nedá ani náhodou takovej tlak. A takovej žár od topení není, aby se hadička roztavila. To by tam byl problém i s podlahou (koberec, lino, plovoučka).


karmos - 23/10/2012

Zdravím,Potřebuji poradit,mám nově založene 200L akvárium s Ada substrátem amazonia.
Od kdy mám začít hnojit.?


Gargamel - 23/10/2012

Od začátku bych hnojil mikroprvky a draslíkem (5 - 20 mg/l týdně), aby jsi ten substrát tzv. "nakrmil". Po měsíci a něco můžeš začít případně i makro. Někteří začínají s makrem ihned, to už záleží na tom co máš s akváriem v plánu.


karmos - 23/10/2012

GARGAMEL,děkuji za radu.
chci v akvarium zdravé rostliny bez řas.


Gargamel - 23/10/2012

Můžeš si tady založit prezentaci s deníkem. Spousta lidí tady má zkušenosti s Aquasoilem, takže ti určitě rádi pomůžou s rozjezdem.


Hanka - 01/09/2013

Dobrý den,
chtěla bych ve svém akváriu začít hnojit a zajímalo by mě, co pro něj bude nejvhodnější. Uvažuju o hnojivech INVITAL FEROX NPK nebo INVITAL FEROX, líbí se mi, že se nemusí nic míchat a že se nedávkuje úplně každý den, ale nevím co bude lepší. Mám 85-ti litrové akvárium (čistý objem) ve kterém je celkem dost ryb (6 teter, 3 akary, 5 pancéřníčků, 6 otíků).Přihnojuju CO2, svítím led pásky (myslím, že světla je hodně), rostlinám se ale moc nedaří a mám problémy s řasou. Té jsem se teď celkem zbavila pomocí Easy Life Carbo, ale odnesly to i některé jemnolisté rostliny (takže aktuálně je rostlin málo, ale samozřejmě dokoupím nové). Přikládám i fotku z dob, kdy se ještě rostlinám celkem dařilo a je na ní vidět, co v akváriu má růst. Akvárium mám necelý rok. Poradíte mi prosím někdo, jaké hnojivo by bylo nejlepší?


Sentinel - 01/09/2013

Ahoj Hani,
určitě si zde založ nádrž půjde lépe radit co kde jak.. nebude to tak na slepo. Ohledně zmíněných hnojiv ti sice žádnou osobní zkušenost neřeknu ale jen takový tip NPK má v sobě i fosfor a dusík, Ferox je jen železo a tuším že na webu je psan draslík. Tzn asi bych na to šel podle toho jestli používáš zásobní / výživový substrát. kde jsou N, P obsaženy ... Znáš nějaké své změřené hodnoty N a P? .. Píšeš že máš dost ryb. Tak bych tipoval že N a P nedostatek nebude (spíš to možná bude v nerovnováze), tak by mohlo stačit doplňovat jen mikroprvky a draslík.


danyboy77 - 01/09/2013

Souhlasim se Sentinelem urcite lip popis svou nadrz, jaky pozivas filtr, kolik hodin denne svitis, kolik dodavas co2 a jakym zpusobem atd atd ;) Pak bude lepsi ti pomoct najit problem a odstranit ho.


Předchozí stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde