🔥Probíhá akce Více zde 03d 18h 15m 08s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

175ka

V kategorii: Deníky a diskuze našich

brick - 26/01/2016

Dne 26.01.2016 v 11:46 byla založena prezentace akvária 175ka.


brick - 26/01/2016

Akva bylo založeno 13.1.2016. Už mi tak 45ka nějak nestačila. :) Z původní nádrže jsem použil štěrk, dekoraci a většinu rostlin. Na dno jsem dal hrubozrný říční štěrk o velikosti 0,5 - 1 cm. Na tuto vrstvu jsem dal štěrk z původního akvária a celé dno jsem prohnojil NPK tabletami. To vše jsem překryl vrstvou černého akvarijního písku Profiplants.

Hnojím metodou EI alespoň ze začátku než rostliny dostatečně prokoření k NPK tabletám, které jsem po dně rozmístil. Poté mám v plánu EI postupně trochu poupravit alespoň, co se množství týče.

To, že se mi objevila trochu hnědá řasa, tak s tím jsem počítal. Na starších listech jsem objevil také GSA řasu. Nicméně akvárium je stále v záběhu, takže jsem s tímto počítal a nové lístky se zdají být zatím bez napadení.

Jedniné, co mě trápí jsou mikročástečky vznášející se v akváriu. Zdá se to být jako prach, ale vypadá to, že se to hýbe a usazuje na skle. Filtrace v tomto nijak nepomáhá...nejspíš je to tak drobné, že to nezachytí. Jinak nálevníci to nejspíš nebudou...těma jsem si prošel první 3 dny po založení a poté zmizeli. Kdybyste někdo věděl, co by to mohlo být a jak se toho eventuelně zbavit, tak budu rád, když mi napíšete.


brick - 26/01/2016

Ještě par fotek...


brick - 29/01/2016

Po dvou týdnech od založení se místy trochu potykam s hnědou rasou, GSA rasou a staghornem a to hlavně na starších listech.
Drobné prachové částečky již vymizely.


grunda - 29/01/2016

standardní stav, jinak moc pěkné akva, až se rozjedou kobercovky, tak to bude paráda;)


brick - 30/01/2016

Děkuji...noo doufám, že za dva měsíce už by se to mohlo začít podobat cílenému vzhledu. ;)


brick - 12/02/2016

Po měsíci života...

Akva celkem už hezky rozjeté. Jediné, co mě pořád zlobí je staghorn, ale doufám, že jak se bude akva více zabíhat tak postupně vymizí. Rotalu, ludwigii palustris a arcuatu už jsem zakracoval, ale opět pěkně narostly. Koupil jsem také konečně nové osazenstvo 4x krunýřovec jednopruhý, 4x cichlidka ramirezova a 10x tetra císařská. Jen ty potvory tetry se mi pouštěj do kytek,...uhryzávaj vrcholové části, což jsem netušil, že by mohly dělat! :( Tak snad, když se budou pravidelně krmit, tak je to přejde, jelikož je mám poprvé a jsou krásné.


grunda - 14/02/2016

je třeba je přikrmovat rostlinou potravou, jinak ti kytky zničí - je to běžné chování


brick - 31/07/2016

Menší update po několika měsících... Bohužel začínám tak nějak od začátku. Po řasové kalamitě (měl jsem snad všechny druhy řas), která byla způsobena hlavně špatným dodáváním CO2. Celkem dost mě to demotivovalo a myslel jsem, že se na to vykašlu, ale to by byla škoda a tak jsem začal znova studovat články a napravoval chyby. Původně jsem dodával CO2 ze třech plastových lahvích, kdy jsem pravidelně každý týden měnil jednu. U dřívější malé nádrže (45l) to stačilo. U této větší už bohužel nikoli. Po počátečních problémech s nastavením CO2 setu (unik plynu, přiotrávení ryb - naštěstí bez újmy) jsem s tímto způsobem sycení spokojen. Nemám dropchecker ani počítadlo bublin. Vše jsem odvozoval od stavu ryb. Teď jedu na maximum....ryby jsou OK, atomizér dělá jemné bublínky, které proud vody roznáší po celém akva a rostliny krásně bublají. Některé rostliny řasovou kalamitu nepřežily. Co šlo jsem sestříhal (hlavně anubiasy) a teď čekám, až to všechno znova obrazí. Pořád mě trápí vláknitá řasa na starších listech hlavně u eleocharisu. Nové vypadají zatím OK. Neměl jsem žádné spínací hodiny na CO2, takže se zapínalo stejně se světly, což doufám mělo pozitivní vliv na řasy, které se mi stále ještě objevují. Ted zapínám již druhý den dvě hodiny před světly, tak snad se to zlepší. Zatím hnojím EI. Časem bych chtěl experimentovat s množstvím hnojiva. Nicméně teď potřebuji hlavně,co nejvíc povzbudit kytky k růstu a zbavit se řasy. Světlo mám momentálně zavěšené asi 75 cm nad substrátem, tak snad to nebudu muset dávat ještě výš. Skaláry mi dokonce nakladly jikry a už se vyklubal i potěr. Je mi jasný, že nic neodchovám, nicméně na to, že jsou rodiči poprvé, tak se o to staraj hezky a ještě to nepožraly. :)


brick - 25/09/2016

Rasa na ustupu! Slaaaava.;) Prerostle kytky jsem znovu zasazel, tak snad se brzy opět rozrostou.


grunda - 25/09/2016

pěkně ti to roste, jen mám dva dotazy. Kam se poděly Ramizezky, a který dobrák ti poradil skaláry?


brick - 26/09/2016

Děkuji. No, ramirézky mi bohužel umřely. Nevím proč. Celkově jsem měl docela velkou ztrátu ryb, ale nezpozoroval jsem žádnou nemoc. Nejvíce ryb mi prostě vyskákalo z akva! Přestože mam krycí sklo, tak dokazaly vyskákat mezerou, která je pro hadice. :( Skaláry jsem si poradil sám. Už jsou celkem dost velké a to ještě porostou. Taky mi došlo, že to nebyl dobrý nápad. Měl jsem zůstat jen u teter...


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde