Akvárium s řasokoulemi Více zde 03d 04h 35m 59s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Vyroba ilovych guliciek do dna

V kategorii: Hnojení

dartanan - 09/08/2012

Zdravim, chcem sa opytat, ci niekto neskusal si podomacky vyrobit ilove gulicky do dna.
Mam pristup k dostatku ilu, a ma napadlo, ze ho zmiesam s KNO3 + CSM+B + KH2PO4 v nejakom rozumnom pomere.
Nasledne il vysusim (vypalim) a malo by to snad fungovat.
Co vy na to?


Vladik - 09/08/2012

Určitě by to mělo fungovat, akorát netuším kolik toho do jílu nasypat...


Ardjuna - 09/08/2012

No, jílové kuličky, které se prodávají, nejsou nic převratného a je jasné, že si něco podobného může kdokoli udělat doma sám. Určitě bych ale nedoporučoval ten jíl pálit (nemyslím si, že by zrovna pálení mělo dobrý vliv na ty chemikálie uvnitř). Jíl stačí normálně vysušit na sluníčku. Jde jen o to, aby se ti to nerozpadlo, než to zasuneš do substrátu. Poté, co jsem se trochu zajímal o hnojivo Osmocote Exact, bych už ale nic jiného asi nepoužíval. Můžeš si ho koupit buď rovnou v tobolkách (tady v e-shopu), nebo v nějakém menším/větším balení (např. "Substral Osmocote v tabletách"). Nevýhoda jílu je v tom, že jakmile se rozpustí, budeš mít všechny chemikálie v něm obsažené najednou v substrátu. Pokud přeženeš dávkování, tak se ti přece jen můžou spálit kořínky rostlin. U hnojiva Osmocote se živiny uvolnují postupně v malých dávkách, což je mnohem bezpečnější pro kořenový systém rostlin (nehrozí jejich popálení). A rozdíl v ceně není tak hrozný. Za jedno balení Osmocote tablet (12 x 7.5g) dáš kolem 80 Kč - a v substrátu ti vydrží přibližně 3-4 měsíce.

[color=#009900]Aktualizováno[/color]:
Jinak pokud bys chtěl přece jen zkusit ty jílové kuličky, tak bych do jedné kuličky dal následující množství chemikálií (to přibližně odpovídá množství živin v 1 tobolce [1g] hnojiva Osmocote):
70 mg NO3
80 mg NH4 (pokud nepoužiješ NH4, dej o to více NO3)
90 mg PO4 (v Osmocote je P2O5)
110 mg K2SO4 (V Osmocote je K2O)
4.5 mg Fe
Poměr N:P:K = 15:9:11 (přesný poměr není moc důležitý)

Když tam se mrkni ještě na moje stránky (http://akva.wu.cz/index.php?id=hnojiva) - tam najdeš nějaké podrobnosti o přesném složení Osmocote.

Upozornění: Z Osmocote se tyto živiny uvolňují postupně; ty je tam ale v jílu dodáš naráz (takže bych to pro jistotu nejprve vyzkoušel jen s jednou kuličkou + pozoroval bych rostliny v její blízkosti).


dartanan - 10/08/2012

Nasiel som doma mamine hnojivo na muskaty. Vyzera dost pouzitelne, ved posudte


Gargamel - 10/08/2012

Kristalon na muškáty znám. Je to tuším od YARY. Kvalita je super ;) V akváriu jsem to ale nepoužíval.


Ardjuna - 10/08/2012

Chlapy, pozor na to, že většina podobných hnojiv (i tohle) obsahuje nějakou formu amoniaku! Není to tedy vhodné lít do akvária v tekuté (rozpuštěné) podobě - mohli byste si otrávit ryby/krevetky. Jako nevýhodu tohoto hnojiva (oproti Osmocote) bych viděl to, že z hnojiva Osmocote se živiny uvolňují postupně, zatímco tohle hnojivo se ve vodě rozpustí najednou. To samozřejmě neznamená samo o sobě žádný problém, pokud nepřeženete dávkování. Jen na to při použití myslete.


Gargamel - 10/08/2012

Já jsem tomu rozumněl tak, že to chce použít právě do toho jílu.


dartanan - 12/08/2012

Ja to chcem pouzit priamo pri vyrobe spominanych guliciek


kovval - 14/08/2012

dalo by se to hnojivo na muškaty použit i do vodniho sloupce? samozdřejmě při dodrženi nějakych vypočtenych davek aby bylo vše OK!


Gargamel - 14/08/2012

Ne, viz. příspěvek Marcela výše.


dartanan - 16/08/2012

Zdravim, chcem sa podelit o neuspech.
Vyrobil som gulicky, kde som pouzil hnojivo na kvety.
Vysusil som ich, ale ked som ich vyskusal, vysledok bol na nic.

Cakal som, ze vysuseny il, bude ak skala, ale opak bol pravdou. Pri vysuseni sa zmenil na stlaceny piesok, a ked som ho vlozil do vody, tak sa postupne zacal rozsipavat.

Neviem, ale tie z obchodu, sa asi rozsipuju pomalsie.

Vysledok? FAIL snad nabuduce :D


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde