🔥Osvětlení Sinkor v akci Více zde 02d 22h 40m 59s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

problémy při zahájení používání této metody

V kategorii: Hnojení

mikkal - 27/12/2011

Dobrý den,
metodu EI jsem na Vašich stránkách prostudoval a dle návodu si vytrořil roztoky makroživin a mikroživin.

tzn pro makroživiny : 132g KNO3 a 30,7 g KH2PO4 oba rozpuštěné v 1000 ml dest. vody
mikroživiny: 40 g CSM+B v 1000 ml dest vody

Začal jsem hnojit (dávka makroživin - 20 ml a dávka mikroživin 10 ml na 200 litrů akvária) ale udělal jsem zřejmě tu chybu, že jsme neměnil 50 % vody ale pouze 30% vody.

Voda v nádrži se začala trochu zelenat. Jaký je prosím následující postup? mám snížit dávkování a nebo při následující výměně vyměnit poctivých 50% vody a vyčkávat zda se to ustálí?

Děkuji za rady


Vladik - 27/12/2011

Ten zákal určitě nebude kvůli hnojivu, protože živiny řasy nespouštějí: https://www.rostlinna-akvaria.cz/dusicnany-a-fosforecnany-z-hnojiva-nezpusobuji-rasy-proc-78 Je to kvůli čpavku ve vodě, který se vytvořil nějakým uhníváním rostlin, špatným čištěním akvária, mrtvou rybou atd. Takže ja bych určitě dávky nesnižoval, bude to něčím jinym.


Gargamel - 27/12/2011

Přesně tak, ten zákal není způsoben hnojivem, ale nějakým organickým odpadem. Je třeba poctivě čistit nádrž od všech nespotřebovaných zbytků potravy, výkalů ryb atp.
To, že zákal nastal právě v době spuštění hnojení metodou EI je pouhá shoda náhod, protože jsem si mnohokrát ověřil, že i když byly koncentrace fosforečnanů a dusičnanů opravdu vysoké, nikdy se zákal ani řasy neobjevily.
Aby zákal ustoupil a nerostly řasy musíte:
1) zajistit vhodné podmínky pro růst rostlin
2) Udržovat akvárium v čistotě
Druhý bod je poměrně snadné splnit - pravidelné výměny vody, odkalování, sbírání čehokoli, co způsobí org. odpad
K prvnímu bodu: Rostliny musí mít především dostatek živin a CO2. Tím, že hnojíte metodou Estimative index si můžete být jist, že živin je dostatek, takže chyba bude pravděpodobně v CO2. Řešení: Přidejte na CO2 a zlepšete jeho distribuci po nádrži kvalitním proudem.
Pomohly by další informace - osvětlení, CO2, teplota, fotka, substrát....
PS: Jenom zběžně jsem přepočítával ty dávky (takže tam můžu mít chybu) ale zdá se mi, že tam dáváte zbytečně moc PO4, až 7 mg/l týdně? Každopádně ani to řasy určitě nezpůsobuje. Viz. výše.


mikkal - 27/12/2011

Děkuji za podněty.
Je pravda, že v akváriu se najdou tlející listy (cryptikorina) a listy pokropené zelenou prachovou řasou - i na mém velkém microsoriu - z toho jsem nešťastný nejvíce:( . každý týden nádrž pravidelně čistím a znaším se co nejméně přerývat substrát (sám vím, že jej nemám zrovna nejvhodněší - je tam nějaké to množství vápence co mně zvyšuje tvrdost vody).

Osvětlení: 2x 39w 840 a 2x 39w 865 12 hodin denně CO2 ponechávám i v noci a ode dneška jsem zvášil dávku na 2 bubliny za sek.

zde pár fotek akva

http://www.queens.cz/upload/upravene_fotky/akvarium/


Gargamel - 27/12/2011

Příjemné akvárium. Moc pěkné.
Jaká je jeho velikost?


mikkal - 27/12/2011

Děkuji! je to jen zkušební nádrž (200 litrů)- tréning na nové akvárium v novém domově. Jen ještě dotaz k zelené prachové řase...je možné, že se vyskytuje právě díky tomu amoniaku? neumím s ní nějak hnout...(eliminovat) + nechápu z jakého důvodu se mi rozpadají listy u sagittarie subulaty (jedna z fotografií)


Gargamel - 27/12/2011

Ano, veškeré řasy se tvoří právě kvůli organickým nečistotám. Díky tomu, že se rozpadá např. ta sagittaria, vytvoří se org. odpad a ten řasy mají jako potravu. Abyste tak omezil růst řas, musíte eliminovat tento odpad a to provedete povzbuzením rostlin - musíte jim dodat "potravu" tzn. živiny a CO2. Čím více do akvária svítíte, tím rychleji rostliny rostou a tím větší mají požadavky na CO2 a živiny, tyto zvýšené požadavky tak musíte kompenzovat hnojením a sycením CO2. Do některých nádrží nikdy nebyla nalita ani kapka hnojiva a nepřidává se CO2 a přesto jsou nprosto bez řas - jsou totiž velice málo osvětleny, rostliny rostou pomalu a nepožadují tolik živin a CO2. Vy ale svítíte opravdu hodně 160 W na 200l, takže musíte hodně hnojit a přidávat CO2. Pokud toto nejste schopen zajistit, uberte trochu na osvětlení.
Každopádně bych zkrátil tu dobu osvětlení z dvanácti hodin tak na 9h. Bohatě to stačí a svítit více než 10 hodin je pro rostliny zbytečné.


tommate - 27/12/2011

mám vlastní zkušenost s tím zákalem a musím trochu varovat - jestli dojde do určité fáze přemnožení, tedy jde-li o jednobuněčné řasy, tak sebelepším podporováním rostlin se ho zbavit nepůjde, zákal bude jen sílit až do neprůhledné kaše, takže jestli máte opravdu podezření na sílící zelený zákal, doporučuji zatemnit na 5 dní aby to nedošlo příliš daleko, pak už pomůže jen UV lampa a pro ty co nechtějí investovat do lampy (doslova na jedno použití), tak jsem četl o použití algicidu


mikkal - 28/12/2011

Pánové,
dnes ráno jsem v akváriu provedl čistku (do koše letěly 2 cryptokoryny - jejich listy byly díky přítomnosti zelené prachové řasy úplně rozpadlé, na první pohled nebylo nic vidět, až když jsem se jich dotkl, tak se úplně "rozletěly" v prstech, doufám že takový osud nečeká ani mé microsoria a řasa na nich, byť zatím náznak, se dá nějakým způsobem zastavit). S likvidací rostlin se bohužel uvolnilo nějaké o množství čpavku - šlo cítit, dno jsem tedy opatrně po povrchu vysál a akvárium opět doplnil vodou. Nyní se jej tedy chystám na 5 dní zatemnit + nedodávat živiny (ani či ne???) + rostliny náročné na světlo - riccia fluitans mám ponechat v akváriu? bojím se ať mi za těch 5 dní bez světla nějak neodejdou..díky za rady


arnie - 28/12/2011

moje zkusenost se zakalem: sila zakalu asi jako ten na fotce, pridal jsem co2 a zlepsil proud, do dvou tydnu naprosto kristalove cista voda. zkusil bych nejdriv toto a teprv pak bych to zatemnil az jako posledni reseni


tommate - 28/12/2011

na které fotce je ten zákal, nemůžu to najít, dík


arnie - 29/12/2011

http://www.queens.cz/upload/upravene_fotky/akvarium/
druha fotka


mikkal - 02/01/2012

Pánové děkuji za pomoc! Snížil jsme osvětlení na 3x 39w ze 4x39w + důkladně odsál dno + protrhal rostliny a zákal je pomalu na ústupu. Jedna věc mě ale pořád trápí a to je rozvíjející se zelená prachová řasa na microsoriu a sagittariích, lze proti tomu nějak bojovat...??????


Gargamel - 02/01/2012

https://www.rostlinna-akvaria.cz/problemy-s-rasami-12
Je to řasa GDA z odkazu? Přitlačil bych na CO2 a zlepšil proud v nádrži nebo bych klidně vypnul ještě jednu zářivku. Jak už jsem psal, více světla -> větší požadavky na CO2 -> pokud ho nedodáte, poroste řasa. Světlo je tam pouze jako akcelerátor růstu, rostliny nejsou tvořeny světlem, ale uhlíkem z CO2 a živinami jako dusík, fosfor, draslík, hořčík, vápník... Světlo je jen zdrojem energie. Živiny jste jim zajistil hnojením, takže problém bude určitě v CO2.
Pokud se vám nechce zlepšovat proud a sytit víc CO2, uberte tedy ještě jednu zářivku, dvě zářivky budou bohatě stačit.


mikkal - 02/01/2012

Děkuji Vám za odpověď, popravdě myslel jsem si to ale raději jsem chtěl ujištění zkušenejšího:) + lze tady nějakým způsobem onu GDA (zaměnil jsem původně název) odstranit z těch listů..? nebo se s nimi mám tak říkajíc rozloučit...?


Gargamel - 02/01/2012

Tohle bych nějak neřešil. Pokud poskytnete rostlinám správné podmínky, velice ychle narostou listy nové, které budou zdravější, větší ačisté, takže pak můžete ty staré otrhat.
Mě se třeba zrovna tahle řasa líbí, dodává takový přírodní vzhled. Nějakou bych chtěl třeba na kořeny, ale nějak se mi nedaří si ji vypěstovat.:D


mikkal - 21/01/2012

Zdravím Vás pánové,
se zvýšením CO2 se mě nadobro rozbujel zákal, takže jsem ve čtvrtek akvárium "odstavil" a totálně jej zatemnil.Odtemnil bych jej chtěl v úterý nebo ve středu. Můžete mi prosím sdělit jak postupovat dále? určitě bude potřeba vyměnil 50-60% vody ale co hnojivo? jak začít? Jde mi o to jak zjistit čeho bylo nedostatek/přebytek a od toho se odrazit:(


Gargamel - 21/01/2012

Zákal se určitě nerozbujel víc po přidání co2, rozbujel se z nějakého jiného důvodu. Pokud už je to opravdu trochu silnější zákal a ne jen nazelenalá voda, bude asi na místě přistoupit k tomu zatemnění. Nejdřív bych vyměnil asi 2/3 vody, potom zatemnil akvárium(úplně, tak aby se k němu nedostalo ani denní světlo - nezapomeňte vypnout co2 - rostliny jej nemůžou spotřebovat a otrávily by se rybky) a nechal bych to takto minimálně 5 dní, spíše déle. Po této době bych vyměnil opět alespoň 1/2 vody.
Při tomto postupu se stprocentně zbavíte zákalu. Musíte teď však zajistit takové podmínky, aby se už nevrátil. Podle mě tam máte stále zbytečně moc světla, nějakých 120W na 200l akvárium je stále moc. Klidně bych vypnul i tu třetí zářivku. Nebojte se toho, rostlinám to bude opravdu stačit, pouze porostou pomaleji.
Dále bych se zaměřil na dostatečné dávkování CO2 a dostatečný proud po celém akváriu.
K hnojení: Hnojiva tento zákal nezpůsobují, takže není důvod ubírat. Ubral bych jedině v tom případě, pokud by vstupní voda obsahovala už tak dostatek živin. Zkuste si zjistit na internetu parametry vaší vodovodní vody a podle toho upravte hnojení. I kdyby tam však bylo hnojiva nadbytek, tak řasy nespustí, řasy a zákal se objeví pouze v případě, že bude chybět něco rostlinám.


mikkal - 24/01/2012

Děkuji za odpověď. Včera večer jsem se díval pod deku na akvárium a voda je křišťálová. Dnes tedy po 6ti dnech shodím deku a vyměním 60% vody. + parametry naší vody jsem zatím nezjistil. Každopádně, kdysi jsem na Vaši radu rovněž svítil pouze dvěma zářivkami, ale riccia na dně mně skoro "nebubala" - nechci tedy aby mi vypěstované koberce kvůli nedostatku světla zchátraly:(. Pokud se tedy mohu zeptat, mám dávky hnojiva udzžet tak, jak předtím + ponechat zvýšený přísun CO2? bojím se, že v nádrži bude nadbytek živin..


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde