🔥Osvětlení Sinkor v akci Více zde 02d 12h 24m 56s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Mastná hladina

V kategorii: Filtrace a pohyby vody

tommate - 22/12/2012

teď taky zkouším vynechávat složky hnojiva, tak jsem zvědav kde je pes, ten povlak o kterém mluvíme nezničí ani celonoční vodopád na hladinu, jen se fragmentuje na části a pak se zase spojí, a silné čeření hladiny jej akorát zatlačuje na duhou stranu, o skimmeru taky uvažuji, ale raději bych tomu přišel na kloub :P


Ardjuna - 23/12/2012

Já si nemyslím, že ten povlak způsobuje přímo nějaká složka hnojiva. Pomocí sypkých chemikálií nic podobného nevytvoříš. To si můžeš rovnou zkusit nasypat do vody postupně KNO3, K2SO4, KH2PO4 apod. a sledovat, jestli se ti po něčem z toho vytvoří mastná hladina. To by se mohlo stát jedině v případě, že by byly ty chemikálie znečištěné (něčím organickým). Navíc hnojivo tam přidáváme v docela malém množství. Podle toho, co jsem četl, tak tu mastnou hladinu tvoří většinou bakterie ve slizovitém (proteinovém) obalu. Údajně se dá něco podobného vytvořit, když se do vody přidá trocha vajec (aspoň jsem to někde četl, ale nepamatuji si podrobnosti). V jedné studii jsem také četl, že rostliny uvolňují z rostlinných tkání část produktů fotosyntézy (cukry a pravděpodobně i jiné sloučeniny). Tyto látky (spolu s nějakými dalšími organickými látkami živočišného původu) se mohou dostat na hladinu, kde se na ně okamžitě vrhnou bakterie + archebakterie. Ty zde pak velmi rychle vytvoří velkou kolonii pokrývající celou hladinu. Tyto kolonie pak kolem sebe vyprodukují ochranný "mastný obal". Díky tomu je pak těžší tyto bakterie zničit. Je jasné, že podle převažujícího typu bakterií pak bude mít ta "mastnota" různou konzistenci, barvu a vlastnosti. Zatím ale pokud vím nikdo detailně nezkoumal, z čeho přesně vlastně vzniká (vědce naše "akvaristické" problémy obvykle nezajímají). Chtělo by to pořádný mikroskop ... ale i tak je otázkou, jestli by se někomu povedlo určit, co za bakterie tam vlastně je.


Zdenok - 26/01/2015

Mám na vás otázku na skúsenosti zo skimmerom JBL Topclean, ktorý by som používal spolu s rampou. Rampa mi čeri hladinu a preto sa mi naskytá otázka či skimmer bude niečo z hladiny ťahať do seba keď sa voda toči od rampy dookola. (Rampu mám na zadnej stene po celej dĺžke).
Ak to niekto používa spolu v kombinácii poprosím o skúsenosti.


makra - 26/01/2015

Nemám zkušenost s tímto konkrétním JBL skimmerem, ale kombinace skimmeru s rampou funguje dobře.
Používám malý skimmer Eheim - důvodem byla mastná hladina. Umístil jsem ho do pravého zadního rohu, o něco zkrátil rampu aby se to vešlo a funguje to v pohodě.
S vypnutou rampou to posbírá smetí z hladiny 80x35 za 5 - 10 minut, se zapnutou odhaduju za trojnásobek, je to vlivem proudění o něco horší.
Při trvalém použití bych se o účinnost nebál.


Zdenok - 26/01/2015

No ale ako vypnem rampu keď skimmer budem mať napojený na saciu hadicu vonkajšieho filtra. Takže ako náhle vypnem filter tak vypnem aj skimmer. Alebo som to zle pochopil?


makra - 27/01/2015

Asi jsem to spíš já špatně vysvětlil - mám skimmer i rampu zapnuté společně 24hod denně, takže je to podobné jako tvé propojené řešení JBL.

To s tou vypnutou rampou a zapnutou rampou jsem psal proto, že původně jsem měl stejnou obavu, jestli to bude společně fungovat a tak jsem si zkoušel, jaký je rozdíl v účinnosti. Domníval jsem se, že můj výsledek porovnání by ti mohl pomoci při rozhodování.


messiuss - 04/03/2015

zdravím,taky jsem bojoval s povlakem na hladině slepou hladinou atd. Přidával jsem čerpadla která udělala s hladiny rozbouřené moře a furt nic.Vždy se to vrátilo druhý den po výměně vody.Až jednoho dne mi vyhořel vnější filtr a tak jsem musel koupit nový.Dal jsem na rady zde na stránkách že filtr by měl přečerpat objem akvária 10x za hodinu a takhle výkonný filtr jsem zakoupil.Od druhého dne po instalaci hladina jako diamant.Nemám žádné rozstřikovací rampy žádně skimmry apod. Mám lily pipes za 600Kč a nic víc. Hladina se mi hýbe o mnoho méně než předtím protože jsem odstranil dvě čerpadla ale vydrží týden naprosto bez flíčku.Je to jenom můj postřeh třeba jsem vyřešil nevědomky víc problémů které jsem měl v akva ale změna nastala okamžitě s novým filtrem.


Předchozí stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde