🔥Osvětlení Sinkor v akci Více zde 03d 08h 02m 23s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Jakou podkladovou vrstvu pro dno

V kategorii: Substráty, kameny a kořeny

sratch1 - 22/11/2012

Cafte. Cez vianoce idem objednavat Akva od Pavlicu z OptiWhite skla s rozmermi 120*50sirka*45vyska a rozmyslam nad substratom. Ide o to ze chcem tam dat dva vyrazne kopce z ADA Aqua Soil Amazonia NEW. A tak ma zaujma kolko L budem asi tak potrebovat alebo ci je nejaky substrat co drzi tak dobre tvar ako ADA Aqua Soil cenovo dostupnejsie. Budem tam mat samozrejme dost kamenov ktore budu podopierat svah a asi aj nejake mriezkove vystuhy ale co som vsade cital tak jedine ADA Aqua Soil vie drzat dlhodobo tvar..(moje momentalne akva malo tiez kopec zo strku ale ten casom uplne lahol) Takze este raz. Kolko l substratu budem potrebovat cca a ci je nejaka lacnejsia alternativa k ADA? Dik..


Ardjuna - 22/11/2012

.


andrejm - 04/04/2013

ahojte, chcel by som sa spytat a teda aj poradit, chcel by som rastlinne akvarium, mam vyzivovy substrat tropica plant growth substrat. otazka:
1) co na to pouzit..jbl manado alebo hagen (alebo uplne nieco ine)?
2) zmiesta tropicu este s niecim (osmocote,...)?


grunda - 04/04/2013

je na tobě, čím to překryješ. Další hnojivo bych do výživného substrátu nedával - není třeba


Laco - 06/04/2013

Ja by som dal na vyzivovy substrat kremicity piesok frakciu okolo 1-1.5mm.Manado ma super vzhlad len je lahky .Osmocote by som asi tiez nedaval do vyzivneho substratu neviem nemam skusenost .Teraz som kupoval vyzivny substrat tiez som sa rozhodoval medzi Tropicu a Denerle nakoniec som kupil Denerle deponit mix .


Finch - 07/04/2013

Mně by zajímalo jakou podkladouvou vrstvu dát pod kameny?(300l akvárko zhruba 25kg kamení mám spočítany) nasypat trochu písku a na to až dát kameny? na nějakém videu sem viděl že tam někdo dával polyester.nebo je dávat přímo na sklo kluci?


stafflik - 07/04/2013

Polystyren sem použil do svyho akva pod kameny, tak jenom upozorním na jednu maličkost. Použil jsem 5cm polystyren, aby se mi kameny "neutopily" v Liaporu a na menší kameny už to bylo moc. Jak se naplnila nádrž do 3/4 tak mi polyš prostě vyplaval. Ještě že to nezpůsobilo žádnou škodu, ale už jsem je zpátky nedostal a není to tedy tak jak sem měl v plánu


anub - 17/06/2013

#19: S tímhle zásobním substrátem pro vodní rostliny tady asi ještě nikdo žádné pořádné praktické zkušenosti nemá, takže pochybuju, že ti někdo dokáže uspokojivě odpovědět na tvoje dotazy. Na druhou stranu Diana Walstad (což je odbornice na substráty pro vodní rostliny) používá podobné typy zeminy ve svých akváriích už přes 20 let a má s tím vynikající zkušenosti (viz http://akva.wu.cz...id=walstad). Akvária s takovými zásobními substráty by měla fungovat dlouhodobě - třeba i desítky let. Jak už jsem se ale zmiňoval, důležité vidím hlavně to, aby to někdo nepřehnal s tloušťkou toho zásobního substrátu. D.Walstad doporučuje použít vrstvu tak 2-4cm tlustou (né víc!). A stejně tak i vrchní vrstva by podle ní neměla být tlustší než 2-3cm. S tím má velmi dobré zkušenosti. Pokud se tohoto doporučení někdo nebude držet a použije výrazně tlustší vrstvy, pak je to jen a jen jeho boj.

Jinak to hnojivo (granulky) Osmocote se umísťují obvykle na zásobní substrát (tj. mezi zásobní substrát a horní [křemičitou] vrstvu).

PS: V bahno se může proměnit jen substrát, který obsahuje hodně [= má v sobě velký podíl] kalu/hlíny. Např. ADA Aqua Soil Amazonia obsahuje přibližně 20% písku, 40% hlíny/bahna a 40% jílu. To už je docela velký podíl bahna, a přesto se z něj nestane ve vodě žádná břečka ... na druhou stranu je ale tento vysoký podíl bahna/kalu také důvodem těch velkých zákalů, které vznikají, když se v tomto substrátu hrabete.




................. ahoj,můžu vědět jak tady to dopadlo a zda je to dobrá kombinace ?


Domias - 16/09/2014

Ahoj,chci zakládat akvárium 260 l, mám nachystabý černý substrát Flexiobklady,doporučíte mi nějaký podkladový substrát nebo je možno kombinovat s ADA? díky Z.


Ardjuna - 17/09/2014

.


Domias - 18/09/2014

Já v posledním akvárku použil aquaplants vrstvu cca 2cm a na něj terramol. Mám do teď velké problémy s řasama,myslím že je to tím substrátem. Z.


Ardjuna - 18/09/2014

.


Domias - 18/09/2014

Tak nevím,ale jiný problém na tolik řas nevidím,hodně rostlin,CO2,nepřerybněno..dám tedy aquaplants ještě jednu šanci.


Předchozí stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde