💧 Křišťálově průzračná voda s InstaPURE Více zde 01d 18h 47m 13s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Hnojení pmdd

V kategorii: Hnojení

bocekpa - 01/11/2015

Dobrý den, potřeboval bych poradit.

Plánuju koupit hnojivo PMDD. Ale nevím jaké množství čeho budu potřebovat, aby mi to vydrželo alespoň na 3 měsíce.

Mé hodnoty v akvárium jsou:
Fe -0,3mg/l
F 0,5mg/l
No3 -5mg/l

Takže pokud se nemýlím všeho je málo. Akvárium mám 126L. Osvětlení 2*18W T8 a 2*28W T5. Sytím co2 kvašením.

Měl jsem zakoupeno hnojivo od firmy VitaPlant. Dávkování bylo 5ml na 100l akvárium. Bohužel ani přidáním 10ml na 100l vody mi nepřineslo požadované hodnoty. Takže toto hnojivo mi nevydrželo ani 2 měsíce.

Předem díky za rady a odpovědi !


makra - 12/11/2015

Nevím jak jsi to dokázal změřit tak přesně, ale jsou to pěkné nízké hodnoty (poměr).

PMDD je pro tvé akva málo. Začni na hodnotách PPS Pro tak, aby denní dávka byla 3 nebo 4 ml hnojiva. (dá se snadno zvýšit či snížit jen změnou ml)
Řekl bych dle své 112L a vlastní zkušenosti, že tvým problémem se díky světlu stane CO2. Šetři na set, protože kvašení pro 0,7w/l asi není ideální (netvrdím, že to nejde a takto jsem začínal)

Kup si balíčky sypkého KNO3 , Fosfo atd . Tady na Rostlinných nebo jinde (já kupuji hnojivo zde a jsem spokojen) a namíchej si zvlášť hnojení pro NO3, PO4, Fe a K (můžeš pak snadno upravit poměr podle situace, má na to vliv i složení rostlin). Zkus držet hodnoty v akva před výměnou někde na 15, 1.5, 0.5 NO3,PO4,Fe a K v kontextu NO3 (nebo si přikup test na K, nabízí JBL) Dle mé zkušenosti je důležitější poměr než absolutní hodnota.

(Profíci namítnou, že stačí se orientovat podle rostlin, ale to platí když už vše běží a když člověk nemá potřebu ptát se na PMDD. Navíc, když už je to vidět na kytkách, jsem pozadu za vývojem situace :) )


Dejvwa - 17/11/2015

Doporučil bych si tady založit svoji nádrž, pak se dá mnohem lépe radit. Taky bych si hlavně přečet všechny články a jednotlivých typech hnojení! Souhlasím s "MAKRA" máš dost silné osvětlení na CO2 z kvašení. Ze zkušeností je hnojení uhlíku kvašením to vůbec nejhorší, z důvodu nízké a kolísavé hodnoty CO2, to už bych raději hnojil tekutým uhlíkem, nebo jím alespoň přihnojoval. Všude se dočteš, že hnojení CO2 je klíčové a vůbec to nejduležitější, hned po světle. S hnojením metodou "PPS Pro" bych ale nezačínal dokud hnojíš CO2 z kvasnic! Je důležité si uvědomit, že růst rostlin se řídí limitním prvkem a na tom závisí volba metody hnojení. U PMDD limituješ jejich růst PO4 - "fosforem", kdežto u PPS ne. Pokud totiž rostlině dáš dostatek PO4, rázem se mění limitující prvek. V tvém případě to s největší pravděpodobností bude uhlík, resp. CO2, což rosliny nesnesou! Mnohem lépe se vyrovnají s chybějícím PO4. Pozor ještě na NO3, jeho nedostatek rostliny také neustojí.
Moje rada:
Pořídit CO2 set, vykašlat se na kvašení, popř. koupit tekutý uhlík
Hnojit - Ano, ale bez CO2 setu doporučuji PMDD+KNO3, aby se nestalo, že budeš limitovat rostliny uhlíkem, resp. hlídat si PO4!
Testy - NO3, PO4, při metodě PMDD je potřeba vědět kolik čeho máš ve vodě (viz články Hnojení rostlin)

Hodně štěstí, ať to roste =)


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde