🔥Osvětlení Sinkor v akci Více zde 02d 22h 26m 04s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Důležitost proudu v akváriu

V kategorii: CO2 - oxid uhličitý

kobeda - 16/10/2011

Ještě mě není jasné, jakým způsobem mám zapojit přídavné čerpadlo? Mám rozstřikovací rampu a čerpadlo mám zapojit na hadici do fltru nebo na hadici z filtru nebo přímo do rozstřikovací rampy? (CO2 se mě rozpouští v reaktoru od Sery, který mám u filtru na výstupní hadici) Nikde jsem tady nenašel třeba žádnou fotku, kde bych to mohl vidět.


karlos - 16/10/2011

Já mám zapojený jeden filtr z jedné strany rozstřikovací rampy z druhé strany druhý filtr.A funguje to v pohodě.


Gargamel - 17/10/2011

Můžeš to zapojit na druhou stranu rozstřikovací rampy. V rampě se ty dva tlaky srazí a z dírek poteče rychlejší proud. Nebo můžeš koupit další rozsřikovací rampu a použít ji jen na čerpadlo. Dosáhneš tak lepšího pokrytí zadní části a tak i stejnoměrnějšího proudu po celé nádrži.


kobeda - 17/10/2011

Jaký typ externího čerpadla by jste mě doporučili? Mám akva 380l a externí filtr Fluval 405 s výkonem čerpadla 1300 l/h a průtokem filtrací 850 l/h (údaje z tabulky v návodu).


pha - 20/10/2011

ahoj, preco chces externe cerpadlo? skor by som siel do napr. HYDOR KORALIA, ma omnoho mensiu spotrebu a pre mna je omnoho prijatelnejsia ako rury cez cele akvarko...


Gargamel - 20/10/2011

jj, hydor koralia je super, sehnat ho, tak bych do něj šel taky, akorát atman byl dostupnější, tak jsem šáhl po něm.
Jinak já jsem používal jen čerpadla bez nasazených rozstřikovacích ramp a výsledky nebyly až tak dobré, jako když jsem na jejich výstupy nasadil rozstřikovací rampy. Bodové výstupy s mohutným proudem se totiž navzájem střetávaly a nevytvořil se vír. Jak jsem to ale nainstaloval podle návodu v článku, tak řasa naprosto zmizela a rostliny měly dvojnásobně velké listy.


kobeda - 20/10/2011

Hydor Koralia mě ale spíše připadá vhodnější pro mořská akvária, ale ne pro vytvoření víru. Pokud to ale mám udělat tak, jak je to popsáno v článku, tak bych chtěl udělat rozstřikovací rampu přes celou délku akva (1,5 m), do které bych zapojil jak vývod z filtru obohaceno o CO2 a podpůrné čerpadlo, ale pořád nevím jak.


pha - 21/10/2011

ahoj, Koralia sa nepouziva len v morskej akvaristike, je to jedna z moznosti ako zabezpecit prudenie vody. ale ok, nevadia ti rury cez cele akvarko -chod do rampy, neviem ci je Fluval 405 dodavany s rozstrekovacou rampou?, tusim som to riesil na Fluval 205ku a ta nemala, neviem ci maju stale hadice ako pri pracke? aj preto som tam nevedel dat rampu z inych filtrov...


Gargamel - 21/10/2011

V mořské akvaristice potřebují zajistit kvalitní proud a proto tam používají takto výkonná čerpadla. V rostlinné akvaristice je ale z výše uvedených důvodů nutné proud také zvýšit. Ideální je to velkými výkonnými filtry, které nezabírají místo a nejdou v nádrži příliš vidět. Levnou a stejně účinnou alternativou jsou právě čerpadla a hydor koralia je právě vhodný pomocník. V zahraničí jej používá většina lidí.
Tady na obrázku: http://inlinethumb30.webshots.com/32541/2028458540038170470S600x600Q85.jpg jde vidět možné umístění ramp - venku jsou 2 filtry a v nádrži jsou u zadní stěny 3 rozstřikovací rampy - 2 vlevo jsou spojené a ta vpravo je samotná. Tady:http://inlinethumb03.webshots.com/42306/2387308170038170470S600x600Q85.jpg jde dobře vidět umístění otvorů pro výstup vody.
Pokud máš k dispozici jeden vnější filtr a jedno výkonné čerpadlo, udělal bych to následovně: Koupil bych plastovou trubku(nebo hadici) v délce nádrže, obalil bych ji tapetou v barvě pozadí, propálil dírky a umístil přísavkami co nevýše na zadní sklo - taková rampa(pokud je v barvě pozadí) je téměř neviditelná. Na jeden konec bych nasadil hadici z filtru a na druhý bych napojil čerpadlo. Nic složitého a je to velmi účinné.


kobeda - 21/10/2011

Pokud bych ale zapojil na jednu stranu výstup z filtru, který je obohacen o CO2 a na druhou samotné čerpadlo bez CO2, tak pak budu mít pouze polovinu nádrže zásobenou CO2 a druhou ne (ta polovina, kde by bylo napojeno pouze čerpadlo). Nebo ne?


Gargamel - 21/10/2011

Aha, teď jsem si přečetl o pár příspěvků zpět, že máte za filtrem externí reaktor sera. V takovém případě by voda obohacená o CO2 opravdu tryskala jen do poloviny nádrže. Takže nezbývá nic jiného než napojit čerpadlo i filtr z jedné strany. Já mám totiž na hadičce CO2 rozdvojku a dodávám CO2 z každé strany. Ve vašem případě to bude chtít nějak pořešit ten vstup do trubky tak, aby se na ni mohly z jedné strany napojit 2 hadice - jedna z filtru a druhá z čerpadla. Napadá mě jedině nějaká rozdvojka, která se (možná) dá koupit v Hornbachu. Je to vždycky tak, že pokud nechcete investovat do techniky, můžete stejně účinnou techniku vyrobit svépomocí, ale za cenu horšího vzhledu a problémů s vymýšlením a sestrojením. Opravdu mě teď nenapadá žádné jednoduché řešení nebo zaručený návod jak na to. Pokud se ale chcete vyhnout návrhu a výrobě nějaké konstrukce, tak bych zůstal u přívodu do trubky z každé strany s tím, že bych dal rozdvojku na hadičku CO2 a část bych vedl do reaktoru a část do čerpadla, které by rozbilo bubliny CO2 na jemnější bublinky. Tak by bylo CO2 po celé nádrži.


Peterka - 24/10/2011

Zdravim akvakolegov z SK
Paci sa mi tato teoria, skusil som v akva v praci (135x35x35cm) pridat na celu dlzku rozstrekovaciu rampu a dal na nu cirkulacne cerpadlo, filter vir nedokaze urobit. Svietim, hnojim, COckujem ale nerastie to podla mojich predstav, tak som zvedavy co urobi vir. Zatial to bezi iba druhy den, vir vsak sposobil, ze sa vo vo vode zacali vznasat ciastocky detritu, ktory doteraz nebol vidiet. Snad sa to casom vyfiltruje a voda bude "cista". Vykon cirkulacneho cerpadla som nastavi tak, aby na rastlinach bolo vidiet jemne prudenie vody. Nie je to aj tak prilis, ked sa mi v nadrzi viri aj "bordel"?


Gargamel - 24/10/2011

Moc to není, je to právě dobrá zpráva, protože takovýto bordýlek schovaný někde pod rostlinama právě způsobuje řasy, více o tom zde: https://www.rostlinna-akvaria.cz/dusicnany-a-fosforecnany-z-hnojiva-nezpusobuji-rasy-proc-78
Ten plovoucí binec ale musí sebrat z vodního sloupce filtry a schovat ho do filtračních médií. Je to jeden z úkolů víru a ne nevýhoda.


kchrz - 01/11/2011

Mám dotaz. Vytvořil jsem si rozstřikovací rampu po celé délce akvaria, tedy 2m ! Filtr (eheim 2018) mám pod akvariem ve skříňce. Problém je ten, že filtr hrozně ztrácí výkon, nevytlačí sloupec vody a z rampy to jen decentě odkapává :( Je to vidět i na průtokoměru ve filtru. Pusím li je hadici do kavaria, jede na plno, pakliže vodu pošlu spletí hadic do 2m rozstřikovací rampy, poklesne průtok na cca 70-50%ˇ.


Gargamel - 02/11/2011

To je nějaké divné, rozstřikovací rampa nijak průtok nebrzdí. Samozřejmě že více otvorů sníží "dostřik" ale celkový průtok zůstává stále stejný. Pokud to ale ukazuje průtokoměr, tak je to buď tím, že filtr vodu tlačí zbytečně daleko (zamotané hadice) nebo je hadice někde přiskříplá.
"Pusím li je hadici do kavaria, jede na plno, pakliže vodu pošlu spletí hadic do 2m rozstřikovací rampy, poklesne průtok na cca 70-50%ˇ."
Jak jsem napsal, rozstřikovací rampa průtok snížit nemůže, sníži jen sílu trysek - když přiložíme prst na výstup zahradí hadice při zavlažování, taky bude síla proudu při stejném průtoku vyšší.


kchrz - 05/11/2011

Také se mi to zdá nivné. Nicméně zkusil jsem se na to kouknout "odzadu".
Na onu 2m rozstřikovací rampu jsem napojil přímo hadici od sprchy. I tak rozstřik nic moc. Spíš slabota.
Napadá mě jiný důvod. Eheimová (původní) rozstřikovací rampa má dírky 4mm a vzdálenost mezi dírami je cca 3cm.
Totéž jsem udělal na té 2m. Když to teď spočítám, tak je to cca 66 otvorů pro rozstřik. Jestli to není moc. Až budu zase odkalovat a klesne hladina, zkusim jich třeba (polovinu?) část ucpat, co to udělá.


Gargamel - 06/11/2011

Udělá to to, že se dostřik trysek zvýší o polovinu dál. Je to jednoduchá fyzika. Celkový průtok je stálé stejný, protože je používán stejný filtr, jen se ten průtok jinak rozptýlí - vypadá, že je slabší, le není.
Takže ještě pro shrnutí: průtok je pořád stejný (měl by být tak k 10x přečerpání akvária za hodinu - pokud je výrazně nižší, je třeba přidat na výkonu čerpadla/filtru) a pokud se k těm desíti blíží, tak je to v pořádku. Nezáleží totiž na síle proudu, ale na průtoku. Je lepší rovnoměrný proud po nádrži (více trysek s nižží silou) než pár trysek s obrovskou silou - tak by se jen zamotaly rostliny, cloumalo to s rybama a proud by se nedostal všude.


Gargamel - 16/12/2011

Čerpadla se do akvárií instalují pouze pokud nejsme schopni zajistit dostatečný proud pomocí filtrů. Přiškrcovat filtr je nesmysl. Nejúspěšnější aquascapeři a rostlinkáři používají pouze filtry s co nejvyšším výkonem. Jednak si nekazí vzhled nádrže čerpadly, které jdou vidět a za druhé se snaží docílit co největší filtrační kapacity, protože místa pro bakterie není nikdy dost. Čerpadla se používají pouze z důvodu ekonomického, protože jsou daleko levnější. Ideální je však nainstalovat třeba dva vnější silné filtry.
Nevím, kde jste četl, že můžou uplavat nitrifikační bakterie z filtru, ale považuju to za nesmysl. Jednak takto v zahraničí provozují nádrže všichni a nikdy si nikdo na tento problém nestěžoval a proč by potom renomovaní výrobci filtrů vyráběli výkoné filtry, když by ničily význam filtru - biologickou filtraci a znemožňovaly by usídlení bakterií? Navíc filtry určitě nejsou konstruované na to, aby se přiškrcovaly, to je pouze místní nešvar. Na životnosti jim to přikrcování taky jistě nepřidá. Neměl byste odkaz na tu studii o odplavování bakterií?


Gargamel - 17/12/2011

Odkaz jsem nechtěl vidět kvůli tomu, že bych vám nevěřil :) ale protože jsem chtěl vědět na základě čeho to o těch bakteriích někdo tvrdí.
Počítá se udávaný průtok filtrů, nikoliv reálný. Pokud přidáte ještě jeden, bude to 9x za hodinu. Kdybych zakládal to akvárium já, volil bych naprosto stejný postup jako vy. Na umístění sání nezáleží, záleží na výstupu. Rozstřikovací rampy bych rozmístil na zadní sklo po celé délce akvária. Z každé strany jednu. Jde to vidět i na fotkách v článku - tam byly taky použity dva filtry a jsou tam dvě rozstřikovací rampy, akorát ta jedna je delší, protože je to extrémně dlouhé akvárium, má snad dva metry.


kchrz - 17/12/2011

Přidám se opět do debaty.
Do své 700l jsem umístil rampu po celé dálce na přední stranu (je pod hranou krytu, takže není vidět, vzadu by byla). Filtr mám eheim prof. III 2080, teoretický výkon cca 1700l/hod.
Pak jsemnašel starý tetraTec EX 1200, má výkon 1200l/hod.

Jak se zlepší distribuce CO2, ukáže čas. Jediné, co zatím pozoruji je, že filtry nezvládají dostatečně odfiltrovat kal a nádrž je kalná (možná silné slovo, prostě v akvariu se točí detrit). doufal jsem, že se časem odfiltruje, ale po několika týdnech stále nic. A to i když odkaluji (sice nepravidelně, málo času), ale i tak.


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde