🔥Probíhá akce Více zde 03d 05h 03m 10s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Dávky hnojív

V kategorii: Hnojení

cheron - 04/09/2011

Celkom by ma zaujímalo, či by bolo možné pridať do aqa dávku živín na celý týždeň naraz. Áno - som trochu "lenivý" ale aj zábudlivý :)
Ako by sa to prejavilo ? Skúšam teraz metódu PPS Pro ... Ak by som pridal celú týždennú dávku naraz, nebude to akoby metóda EI (spočiatku týždňa) ? A ku koncu týždňa tam budú chýbať nejaké živiny ? Alebo si to rastliny nejako "rozdelia" ? (asi hlúposť, čo ?)

A ešte by ma zaujímalo, ako je to s hnojením mikro a makro prvkami ...
Nie som si úplne istý, ale mám taký pocit, že niekde som čítal, že pridanie mikro živín spolu s makro spôsobí vyzrážanie nejakých prvkov (myslím, že to bolo železo). Je to pravda ?
Resp. ako hnojiť - jeden deň mikro, druhý makro ? Alebo môžem kľudne pridať mikro + makro zároveň ?

Vďaka.


Gargamel - 04/09/2011

Ahoj, teoreticky je možné dávkovat hnojivo jen jednou týdně po výměně vody, ale spíš bych preferoval častější hnojení. Při metodě PPS se sice doporučuje hnojit každý den, ale nic se nestane, pokud budeš hnojit jen 3 x do týdne( samozřejmě se stále bavíme o zachování stejného množství přidaných mg/l týdně) Výsledný efekt bude prakticky stejný.
Vždy se míchá zvlášť mikro a zvlášť makro prvky, tzn. NPK a do zvláštní láhve CSM+B či tenso cocktail. Určitě bych to nemíchal do jedné láhve. Třeba u Estimative index se doporučuje jeden den přidat mikro a druhý makro. Já bych ale tak ortodoxní nebyl a přidával bych to klidně najednou - to ostatně doporučuje i metoda PPS. Takže hlavně nemíchat do jedné flašky a bude to ok.


cheron - 04/09/2011

Vďaka za reakciu.
Inak - mám namiešanú každú zložku hnojiva zvlášť. Išlo mi len o to dávkovanie (či obdeň, alebo naraz).


honza - 31/10/2011

Zdravím všechny akvaristy.Rád bych začal hnojit jenom si nejsem jistý čím a v jakém správném množství?Pročetl jsem základní rady ,ale stále v tom mám guláš.Potřeboval bych postup jak pro pitomce asi abych to pochopil a nezničil tak akva.Mám 270L akva,osvětlení jsem měl 72w ale vyměnil za silnější 108w,pouštím co2 bublinku/s a svítím 10h denně.Rostlinam se začalo dařit skvěle,ale pak mi co2 došlo a trvalo to zhruba 4 dny než bylo opět naplněno a používáno.A pak se mi začala tvořit řasa.Zprvu jen dvě 20cm nitě ktere se nedali ani pořádně namotat tak jsem je vytahoval ručně a pak přišla dlouhá vláknitá řasa,kterou každý den namotávam a vyhazuju.prosím poradte.


Gargamel - 01/11/2011

Neexistuje univerzální odpověď na to, kolik hnojit. V akváriu je tolik proměnných, které to ovlivňují, že přesný návod neexistuje. Záleží na osvětlení, množství rostlin, počtu ryb, atd. Bez podrobného popisu nádrže a příp. fotek by bylo jakékoli stanovení dávek hnojiva hádáním.
Cím hnojit? Asi bych dal přednost jednotlivým složkám chemikálií(ty sáčky z pmdd), které bych si podle potřeby namíchal do kadé flašky zvlášť a dávkoval podle situace. Použil bych tuto kalkulačku: https://www.rostlinna-akvaria.cz/kalkulacka-vypoctu-hnojiva
Jako začátečník asi ještě moc nerozumíš pojmům jako mg/l v kalkulačce apod., sice akvarijní testy nemám moc rád, ale po nakalibrování: https://www.rostlinna-akvaria.cz/jak-merit-hodnoty-dusicnanu-a-fosforecnanu-63 bych se jimi snažil změřit NO3, PO4 a podle toho bych přizpůsobil hnojení. Testy nesmí nikdy ukazovat nulu, jakmile bude v akvárku chybět nějaká živina, rostliny začnou chřadnout a spustí se řasa. Podle kalkulačky už je pak snadné dávkovat živiny podle potřeby tak aby tam žádná živina nechyběla.
V kalkulačce nejsou uvedeny mikroprvky - železo, atd., které získáš buď z balíčku pmdd s názvem tenso cocktail nebo CSM+B nebo z nějakých komerčních hnojiv. Začni s nižšími doporučenými dávkami( tuším že v pmdd je doporučeno dávkovat denně 2 ml na 100 litrů vody) vše záleží na podmínkách v akváriu.


bak21 - 29/04/2012

Dobrý den,
mám velmi měkkou vodu a akvárium 220 l. Dočetl jsem se, že se má na měkkou vodu používat CaCO3, nevíte kolik a jaké množství?
Děkuji za případné rady :-)


Gargamel - 30/04/2012

Ahoj,
doporučuji si přečíst tento článek: https://www.rostlinna-akvaria.cz/dodani-mineralu-do-vody-z-reverzni-osmozy-56 , dole v diskuzi jsem se potom zmínil i o dávkování CaCO3.


Sentinel - 13/10/2012

Gargamel#7: pročetl jsem si diskuzy viz odkaz, a mám otázku na CaCO3 Rozpustil jsem cca 2g (o něco méně než je psáno), zdá se že se vše rozpustilo, nemůže CaCO3 vadit rybám? (když jesm to tam nalil tak vypadaly trošku překvapeně)


Gargamel - 13/10/2012

To víš že když jim tam naliješ bílou vodu, budou překvapené. Ale škodit nebo vadit jim nijak nebude. Běžně dostupným rybám z akvaristiky určitě ne.
Druhá věc je, jestli má vůbec smysl vápník do akvária přidávat. Toho bývá v drtivé většině případů dostatek.


marco23 - 12/12/2012

zdravim

toto su testy z vodarne za rok 2011 konkretne pre moju obec
hodnoty za rok 2011

NO3 - 5,45
celkova tvrdost - 1,15
Fe - 0,108
Mn - 0,02
volny chlor - 0,1
ph - 8,21 ale tolko urcite nema

neviete niekto poradit ako podla toho presnejsie namiesat pmdd ?

teraz miesam pmdd podla klasickeho navodu a riedim v 500 ml
ale teraz si nesom isty lebo niekde sa pise v 400 a niekde v 300 a davkovanie stale 1-5 ml... a je rozdiel 5 ml riedene v 500ml a 5ml v 300ml ...


Gargamel - 12/12/2012

Většina lidí ti bude mít tendenci radit snažit se hnojit co nejmíň a s co nejmenším přebytkem živin. Taky jsem tak dlouho hnojil, ale už bych se na tuto cestu nikdy nedal. Hnojím cca 1/3 - 1/2 dávkami Estimative index podle aktuálního množství rostlinné hmoty a jsem maximálně spokojený. Žádná řasa, nemusím pořád testovat vodu a upravovat dávky. Prostě ideál.
Moje rada je jasná: Estimative index a ještě jedna věc: Nevrtat se v tom pořád a hnojit pořád stejně. Rostliny nenávidí, pokud jim měsíc podstrojuješ, pak měsíc hnojíš/nehnojíš metodou PMDD atd. Začni normálně hnojit podle EI a zůstaň u toho minimálně několik měsíců. Stejné je to v případě CO2 - udržuj ho pořád na stejné hladině a nedělej změny. Potom zmizí i ty řasy, které tam máš.


marco23 - 12/12/2012

hnojit mam presne podla EI ? plnou davkou alebo 1/3 ? na striedacku jeden den mikro a jeden makro ?

a este chcem kupit npk hnojivo do substratu kolko toho potrebujem pre moje akva ?


Gargamel - 12/12/2012

Začni třeba na 1/3 dávky makro a 100% dávky mikro. To by pro tvoje akvárium mělo stačit. A hlavně to zase po měsíci nezměň! Ten měsíc je tak doba, po které se teprve rostliny začnou vzpamatovávat. Je to o trpělivosti.
Jestli myslíš ty tabletky z e-shopu, tak počítej tak jednu na cca 8x8mm.
CO2 udržuj podle drop-checkeru tak, aby byl stále světle zelený. A opět - neměnit - nesmí to kolísat a to jak během dne, tak dlouhodobě. Jakmile ti dojde, musíš ho hned vyměnit.
Rostliny se dokáží adaptovat na určité množství živin a CO2 a když jim to pořád měníš, přenastavují se a chřadnou.
Proud nechej samozřejmě na max.
Pokud máš zářivky těsně nad hladinou v krytu jsou typu T5, nechal bych svítit jen 4. Pokud T8, nechej všech 5.


marco23 - 12/12/2012

ziarivky mam T8 s reflektormi 5x ale momentalne svietia 4x
CO2 ide naplno vzdy cez den a par hodin pred zapalenim svetla
davkujem cez SERA flore CO2 aktiv 500 a este eheim difuzor
dropchecker naplneny naplnou od dennerle svetlozeleny
filter ide naplno aj s cerpadlom,
voda je vzdy kristalovo cista, rastliny bublaju kazdy den ale riasa je tam tiez kazdy den :)

a este mam prestavku v svieteni od 12:00 do 14:00
citam ze niekto ma pustene CO2 nonstop... je to vhodne ?


Gargamel - 12/12/2012

Tak to nechej všechno jak máš, jenom začni kvalitně hnojit jak jsem napsal výše.
Přestávka je podle mě naprosto zbytečná, pokud máš CO2 láhev. CO2 stačí mít zapnuté 2 hodiny před světly tak, aby po rozsvícení byl světle zelený checker.


stafflik - 13/12/2012

Světle zelený checker po rosvícení? Tak to bych musel bublat celou noc :| Do světle zelené se dostávám až odpoledne. Vadí to moc? Spínám COčko dvě hodiny před světlama a počet bublin se spočitat nedá, je to přimo proud bublin :|


Gargamel - 13/12/2012

Ideální to určitě není. Viz. https://www.rostlinna-akvaria.cz/ziviny-co2-115


stafflik - 13/12/2012

Nóó tak to sem v háji to nevím jak toho docílit. Víc už není jak přidat....:|


marco23 - 13/12/2012

aky difuzor alebo aky reaktor pouzivas ?


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde