🔥Osvětlení Sinkor v akci Více zde 03d 13h 41m 47s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

CO2 vnější atomizér 16/22mm prosím, poraďte

V kategorii: CO2 - oxid uhličitý

kainn - 28/10/2014

Dobrý den, prosím o radu. Koupil jsem si CO2 vnější atomizér 16/22mm. Při nastavení tlaku a přibližně 5/s bublinek mi ze vstřikovací rampy žádný náznak bublinek (mikrobublinek) nejde. Může mi někdo vysvětlit jaký tlak a kolik bublinek na jehlovém ventilu nastavit. Děkuji moc za radu.Dokládám foto.


optimas - 28/10/2014

Na vnější atomizér je třeba větší tlak tak zkus tu ručičku dát na tu 10 a celkem to dlouho trvá než to protlačí ten atomizér


kainn - 28/10/2014

Vyzkouším, dík za radu. Ale jak nad tím uvažuji při tlaku 10 barů bude spotřeba CO2 celkem vysoká?


optimas - 28/10/2014

Ty vůbec nemáš ponětí jak to vlastně funguje, že?


kainn - 28/10/2014

Z mého laického názoru by to mělo fungovat způsobem, že kolik bublin pustím z jehlového ventilu, taková bude spotřeba.


optimas - 28/10/2014

Máš tam jehlový ventil na hadičce? Tak tím si nastavíš počet bublin (průtok) ale na tom manometru musíš zvednout tlak aby ti to co2 protlačilo ten atomizer. Atomizer propouští při tlaku 3 bary a více pokud máš pod 3 bary na budíku tak co se asi stane. No co2 neprotlačí ten atomizer. I když nastavim na tom budíku tlak 15 baru a na jehláku budu mít 1 b/s budu mít pořád spotřebu 1 b/s ale když jrhlák otevřu naplno ta co se szane. Jehlový bentil ti hlídá tu spotřebu. Vlez tady do eshopu kde mají co2 systemy a tam jsou videa


kainn - 28/10/2014

Dik za rady kouknu na ty videa


makra - 30/10/2014

Mám ten atomizér a na budíku mám 3 kg/cm2, což jsou necelé tři bary. Při 3 bubl/s už to je v akva viditelné, při 10 bubl/s to dělá mlhu.

Nevím co ukazuje tvůl budík, jsou tam jednotky lit/min, takže je to cejchováno tak, aby při daném tlaku nějakým konkrétním zařízením za tím budíkem teklo určité množství plynu za čas. Nemusí být pravda, že 3 na tvém budíku odpovídá tlaku 3 bary.

Pokud by tlak tvůj atomizér neprotlačil, po určité době by přestalo počitadlo počítat - vyrovnal by se tlak mezi atomizérem a jehlákem s tlakem mezi redukčákem (který drží pevnou hodnotu tlaku za sebou) a jehlákem. A už by nebylo kam bublat.

Spíš bych prověřil, jestli ti někde to CO2 neuniká ve spoji za počitadlem.

15 barů se mi zdá moc. Jsem schopen v akva udělat bílou mlhu i na těch 3.


optimas - 31/10/2014

Já jsem pouze dával příklad že když tam narve 15baru tak na tom jehláku se to dá nastavit aby šla 1 b/s, jasně že 15 baru je moc, i když na zdejším videu v e-shopu radí dát ten redučák naplno. Nikde jsem nepsal aby tam těch 15 barů dával, chápeš? On má na tom budíku litry za minutu ale má jich málo protože mu to nebublá tudíž tlak v hadičce je nizký a neprotlačí atomizér, takže musí zvednout tlak. Já mám taky litry za minutu a mám nastaveno 8 litrů za minutu, ale každý budík je jiný. On má otevřít jehlák a zvedet pomalinku tlak vždy o jeden dílek a počkat co se bude dít. Pokud nejdou bubliny zase zvednout o dílek.


makra - 31/10/2014

To Optimas #5: OK. Já to chápu.
Jen jde o to, aby po přečtení tvého příkladu nenapadlo Kainna dát tam hned těch 15 litrů. Protože pokud má atomizer v soustavě, už je urcite zaplavený. Když to otevře moc, může mu prdnout počitadlo, zpětný ventil, spoj, cokoliv. Nebyl by první. A pokud nebude trvale dávat pozor, půl hodiny se nebude nic dít a pak za další půl hodiny otráví ryby.
Tak jsem to jen chtěl upřesnit, ne tvrdit, že nemáš pravdu. Hlavní možný průšvih jsem viděl v tom cejchování - 3 neznamená tři bary a je třeba s tím podle toho zacházet. Samozřejmě se ve svém názoru mohu mýlit.


kainn - 03/11/2014

Zdravím, děkuji Makrovi za pomoc. Díky němu jsem přišel nato , kde dělám chybu.Celý problém je v tom, že mám redukční ventil, který ukazuje litry a ne bary.Což znamená, abych nastavil tlak 3bary musel bych nastavit průtok 15l, při kterém mi hadičky vystřelí ze zpětného ventilu.Z toho usuzuji, že si musím pořídit redukční ventil na kterém se nastavuje tlak v barech, ne průtok v litrech.


kainn - 03/11/2014

Tlak 1bar je 5 litru


optimas - 03/11/2014

Kámo a to jsi vzal kde, že je 1bar=5 litrů. Kdyby to tak bylo tak bych musel mít na svém manometru taky 15lit./min, ale nemám. Já mám taky litry a jde to nastavit úplně bezproblémů a mám tam nastaveno 6,5 litru/min, ale jak je vidno tak jsis pořádně nepřečetl co jsem napsal a jak to máš udělat. Proto vůbec nechápu proč bys měl kupovat jiný manometr když tenhle je naprosto funkční akorát neumíš nastavit ten tlak, zbytečně vyhodíš 700kč. Je to takový problém na tom manometru dát ten tlak na nulu a otevřít jehlák a pak postupně přidávat na manometru tlak tak dlouho po jednom dílku dokud nepůjdou z atomizéru bubliny? Kdyby jsi sem dal fotku celého toho manometru tak bych hned řek co máš povolit aby jsi přidal nebo ubral tlak


makra - 03/11/2014

Optimas má pravdu, zatím nepodléhej panice. Manometr s tlakem by byl lepší, ale ty jen potřebuješ zjistit, kde asi má být ručička aby to fungovalo. Škoda 700Kč.
Že 1 bar je 5 L je nesmysl. To bys mohl řict jen pokud by za tvuj manometr připojil ještě jeden ocejchovaný opravdu na tlak a ten by na 15L ukázal tři bary. A ani tak by to nebyla pravda, protože tvoje stupnice nezačíná 0, takže by to mělo být (15L-5L)/3bar=3.3333L/bar. Zapomeň na ten přepočet, ten ti teď nepomůže. Zapomeň na bary a na litry a mysli si, že jsou tam jen čárky a ty musíš zjistit, na které čárce to začne fungovat. Udělej to jak říká Optimas.
Navíc, pokud neprotlačíš atomizér, bubliny by se měly v počitadle po čase zastavit. Pokud se nezastaví nebo počase viditelně nezpomalí, někde ti to mezi počitadlem a atomizérem uniká.
Pokud ti vystřelí hadice dřív než dosáhneš tlaku pro atomizér, je dost pravděpodobné, že už předtím to mohlo syčet vedle. Na atomizér je potřeba vše robustnější, ne vše co vyhovuje na burčák nebo běžný difuzor stačí na atomizér.
Nepodléhej panice, to se poddá....


kainn - 04/11/2014

Zdravím. Ten přepočet, že 1bar je rovno 5litrům mi zdělil člověk v místní plnírně plynu. Sehnal jsem si redukční ventil, kde je budík v barech. Teď vyzkouším ty 3bary nastavit.


optimas - 04/11/2014

A hlavně, potřebuješ vysokotlaké hadičky https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/co2-do-akvaria/vysokotlaka-hadicka-1-metr pokud máš obyč akvarijní tak ty se nafukují


kainn - 05/11/2014

Zdravím Optime, mám vysokotlakou hadičku modré barvy na 10baru. Teď mi to jede. Nastavil jsem 3bary a +-4bubliny. Ze vstřikovací rampy mi jdou mikrobubliny, mlha to ale není. Na druhé straně, k čemu by mi byla, neviděl by jsem ryby:)


Honzin11 - 06/11/2014

A jaké máte zkušenosti se zanášením a čištěním vnějšího atomizéru? U nás máme dost tvrdou vodu a asi po 4 týdnech se začne zanášet vodním kamenem a následkem toho, začne dělat větší bubliny v menším množství. Pak je problém dostat do vody dostatečné množství co2.Tak jej namočím přes noc do vody s jedlou sodou,(ta mi na to dobře funguje) ráno namontuju a zas funguje.


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde